Vágólapra másolva!
A magyar úszósport nagy napja volt pénteken a dohai rövidpályás úszó-világbajnokságon, hiszen a világversenyek történetében sem olimpián, sem világbajnokságon nem történt még olyan, hogy egy versenynapon négy aranyérmet szereztek a versenyzőink. A pénteki szórásba egy magától értetődő, egy sporttörténelmi és egy szép meglepetésarany fért bele. Magyarország vezeti az éremtáblázatot.  

A nemrégiben a világ legjobb úszónőjének választott Hosszú Katinka két ezüstéremmel kezdett Dohában, majd csütörtökön egy világcsúccsal megnyert aranyéremmel kezdte meg a magyar küldöttség aranygyártását. A 100 hát után pénteken a hosszabb távon sem adta alább, a 200 háton nemcsak világcsúcsot úszott, de egyrészt rommá verte a mezőnyt, másrészt ő lett az első nő, aki 2 percen belül (1:59.23) úszta a távot.

"Két percen belül, ez azért durva... Jó, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor valahol gondoltam erre, reméltem, hogy sikerülni fog” – idézi Hosszút a sporttörténelmi győzelem után az úszószövetség Facebook-oldala, hozzátéve, ebben a számban utoljára egy bizonyos Egerszegi Krisztina oktatta így a mezőnyt. És még mindig nem volt vége.

Hosszú Katinka sporttörténelmet írt Forrás: MTI/EPA/Ali Hajder

Hosszú 100 m vegyesen is rajthoz állt, és saját 56,86-os világcsúcsát megdöntve másfél óra leforgása alatt két világcsúcsot úszva kétszer lett világbajnok. „Nagyon boldog vagyok, hogy ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna! Tudom, sokan gondolták az első nap után, hogy valami gond van - pedig nem volt – utalt a magyar klasszis az első nap két ezüstérmére. Hozzátette, nagyon élvezi az úszást, és „ennél nincs jobb érzés a világon”.

Gyurta csak érvényesítette a papírformát

A 200 méteres mellúszás egyeduralkodója Dohában is oktatta a mezőnyt, ráadásul Gyurta Dániel 40 perc pihenés után volt kénytelen medencébe szállni. A németek bíztak is benne, hogy legjobbjuk, Marco Koch most elkaphatja a szám olimpiai-, világ- és Európa-bajnokát, de csak megközelíteni tudta a címét végül magabiztosan megvédő Gyurtát.

"Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem a címemet! A mai nap visszaigazolta, jó döntést hoztam, amikor visszaléptem a 100-tól. Annak örülök, hogy fél másodperccel a többiek előtt vagyok még mindig, de tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy rövidpályás vb - az igazi kihívások ezután következnek" - mondta Gyurta.

Gyurta: most csak a győzelem számított, nem a világcsúcs Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

A klasszis hozzátette, szándékosan fogták vissza a mostani szezont, hogy a következő két évben robbantsanak, ezért örül különösen, hogy világbajnoki címmel tudta zárni az idényt. „Ma csak a győzelem volt a cél, nem a világcsúcs” – tette hozzá Gyurta.

Jó lett volna Rióig titkolni

Bár az előfutamban is a legjobb időt úszta, Bernek Péterről a nemzetközi mezőny csak annyit tudott, hogy remek hátúszó, és a 4 x 100-as gyorsváltó egyik tagja, azt azonban valószínűleg kevesen gondolták, hogy Bernek ilyen kegyetlenül lerendezi a 400 gyors mezőnyét.

A mindössze 22 éves Bernek nemcsak a mezőnyt verte rommá, de 3:34.32 perces idejénél eddig csak két extraklasszis, Yannick Agnel és Paul Biedermann úszott jobbat. „Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzásegített ehhez a győzelemhez! A sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája, hiszen az év nagyobb részében még nála készültem, mint Nagy Petié a BVSC-ben - mindkettejüknek nagyon hálás vagyok" – idézi Berneket a szövetség Facebook-oldala.

Bernek a nyári nagymedencés Eb-n csalódást keltően szerepelt, fő számában, a 200 háton lemaradt a dobogóról. "A padlón voltam - emlékezett vissza -, viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás. Bár elismerem, szeptemberben még magam sem gondoltam, hogy decemberben már világbajnok leszek 400 gyorson."

Bernek Péterről a mezőny is azt hitte, hogy csak hátúszó Forrás: MTI/Kovács Anikó

A fiatal magyar versenyző úgy vélte, hogy vetélytársai egészen a pénteki döntőig nem vették komolyan. "Az előfutamok után talán változott a helyzet, ezután pedig bizonyosan fog. Jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult..."

"Maga a verseny pontosan úgy alakult, ahogy elterveztem, a harmadik százat nagyon megnyomtam, azon verhetetlennek érzem magam, utána már csak az volt a fontos, hogy a lendület kitartson a végéig. Teljesen kiúsztam magam, de nem érzem a fáradtságot. A váltás óta teljesen kicseréltek, tényleg úgy érzem, hegyeket tudnék elhordani" - összegzett Bernek Péter.

Messze túl a várakozásokon

Kiss László szövetségi kapitány fiatal kerettel vágott neki a dohai vébének, és talán még a szakembert is meglepte, milyen eredményesen szerepel a csapata. „Legalább hat érmet várok, és jó lenne, ha ebből kettő arany lenne" - fogalmazta meg elvárásait Kiss még a vébé előtt, ehhez képest a magyar csapat már most öt aranynál tart, és bár Gyurta visszalépett a 100 melltől, ahol szintén éremesélyes volt, Hosszú még a nyitónapon szállított két ezüstöt is.

Kapás Boglárka tegnapi negyedik (800 gyors) helyéhez ma egy ötödik helyezést tett hozzá 400 gyorson, 100 vegyesen pedig Verrasztó Evelyn jutott be a döntőbe, ahol 8. helyen végzett.

A holnapi magyar program

4 x 50 m férfi gyorsváltó, 50 m női hát (Hosszú Katinka, Késely Ajna), 100 m férfi gyors (Holoda Péter, Kozma Dominik), 50 m női gyors (Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna), 100 m férfi vegyes (Földházi Dávid, Holoda Péter), 100 m női pillangó (Jakabos Zsuzsanna, Szilágyi Liliána), 200 m női vegyes (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn), 50 m férfi mell (Horváth Dávid), 4 x 50 m vegyes gyorsváltó (magyar válogatott)

A minden idők legfiatalabb csapatával érkező magyar válogatottról szól minden, a FINA honlapja „Magyarország dicsőséges napja” címmel fogadja az olvasóit. És még csak a verseny felénél tartunk, a dohai rövidpályás úszó-világbajnokság vasárnapig tart, de péntek este Magyarország állt az éremtáblázat élén.