Vágólapra másolva!
A mélyvénás trombózissal kezelt Vajda Attila nincs elkeseredve. Szerinte tökéletes ellátást kap, és reméli, hogy a februári melegvízi edzőtáborra teljesen felépül. Meseregényt olvasgat a kórházban.

Vajda Attila mélyvénás trombózist kapott, azonnal be kellett feküdnie a szegedi klinikára, öt-hat napig nem szabad felkelnie az ágyból, és egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdheti el az edzéseket – a csütörtök délelőtti hír első hallásra súlyosnak tűnő betegségről szólt, de az olimpiai bajnok kenus az Origónak azt mondta, nem kell annyira megijedni.

Azt gondolták, csak egy húzódás

"Azért nem olyan vészes a helyzet, van ennek eggyel rosszabb változata is, amelyik tüdőembóliát okozhatott volna, de szerencsére erről szó sincs. Olyan ez, mint a terhesség, át kell esni rajta. Volt egy futásból származó fájdalmam, amiről azt gondoltuk, hogy húzódás. Ezt már három hete érzem, ráadásul rá is edzettem, ennek a következménye lehet ez a nyolc-tíz centis vérrög, ami a lábamban van, és amit most próbának véralvadásgátlóval szétbombázni” – mondta Vajda.

Súlyosabb is lehetett volna, szerencsére megúszta egy vérröggel Forrás: Kajakkenusport.hu

Négy-hat hét után jöhetnek a séták

Olimpiai bajnokunk nagyon elégedett azzal, ahogy kezelik a szegedi klinikán, úgy érzi, a legjobb kezekben van. "Szerencsére megengedték, hogy legalább a vécére kisétáljak, így egy kicsit mozoghatok, de egyébként nem szabad felkelnem az ágyból. A jövő héten valószínűleg kiengednek, akkor elkezdhetek mozogni deréktól felfelé, utána pedig vízben végezhetek úszásszerű kardioedzést, de csak óvatosan, és fokozatosan terhelve magam. Az orvosok szerint 4-6 hét múlva hosszabb sétákat is beiktathatok, 12 hét múlva pedig bringázhatok is."

Úgy számol, hogy a felkészülését annyira nem hátráltatja a trombózis. Az a lényeg, hogy a február végi melegvízi edzőtáborra tökéletesen felépüljön, és ott százszázalékos munkát tudjon végezni, hogy jó állapotban vághasson neki a májusban kezdődő szezonnak.

"Legalább pihenek egy nagyot" Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Misu és a piros kenu

Vajda használhatja a laptopját a kórházban, emellett olvasással üti el az időt. Hétfőn este az év legjobb kenusának járó díjat vehette át a kajak-kenu szövetség évzáró gáláján, itt kapta meg a Misu és a piros kenu című meseregényt is, és mivel csak ez volt nála, amikor bement szerdán az ultrahangos vizsgálatra, így most ezt olvassa. "Most ez a könyv az útitársam ezen az úton. Egyébként úgy vagyok vele, hogy ha már ebbe a helyzetbe kényszerültem, megpróbálom kihasználni, és pihenek egy nagyot" – mondta Vajda.

Nem katasztrófa, de figyelmeztető jel

Petrovics Kálmán, a Szegedi VE (Vajda klubja) elnöke érdeklődésünkre azt mondta, volt már olyan eset, amikor Vajda Attilát súlyosabb sérülés hátráltatta, mégis eredményes évet tudott zárni, azaz most sem kell kétségbeesni. "Ugyanakkor nem fiatal kenusról van szó, most már fokozottan oda kell figyelnie, ez egy figyelmeztető jel. A sportoló is csak ember, az ő szervezete is megadhatja magát" – jegyezte meg az elnök.

Másokkal is előfordult már

Néhány hónapja Józsi Györgynek, a Dunaújváros focistájának volt hasonló mélyvénás trombózisa, valamint négy éve az akkor szegedi színekben szereplő kézilabdázót, Krivokapics Miloradot döntötte le a lábáról ugyanilyen betegség, de néhány héttel később már ismét pályára léphetett.

Akkor dr. Kóczán István orvos azt mondta a Blikknek, "Nemcsak a sportolóknál fordul elő ez a betegség, hanem a hétköznapi életben is lehet vele találkozni csonttörés vagy éppen műtéti beavatkozás után. Arra kell nagyon figyelni, hogy a vérrög nehogy eljusson a tüdőig, mert akkor akár halálhoz vezető szövődmény is kialakulhat. Fontos a megfelelő pihentetés, emellett a gyógyszeres kezelés."

Az Origo úgy tudja, Vajda Attilát a Szent Györgyi Albert Klinikai Központ traumatológiai részlegén ápolják. Érdeklődtünk volna az állapotáról, kezelésének várható időtartamáról, de a megkérdezett ápolók és orvosok a betegjogokra hivatkozva nem válaszoltak.