Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka két ezüstérmet szerzett a rövidpályás úszóvébé első napján, mindkétszer a spanyol Mireya Belmonte Garcia előzte meg. A napokban a világ legjobb úszónőjének választott Hosszú fair nyilatkozatott adott a versenyek után.

Hosszú előbb 200 pillangón, majd a fő számában, 400 vegyesen szerzett ezüstérmet, Belmonte Garcia mindkét számot világrekorddal nyerte.

"Velem igazából nem történt semmi különös, Belmonte viszont elképesztően jól úszik, ehhez csak gratulálni lehet" - mondta Hosszú a sportági szövetségnek. "A négyszázban talán benne volt pszichésen a kettő pille, de alapvetően nem lehetek mérges senkire, magamra sem. Ma volt egy jobb nálam, az úszásban ez bármikor előfordulhat."

Ez nem sokk

Az úszónő amerikai edzője, Shane Tusup sem dramatizálta túl az eseményeket: "Benne volt, hogy ez fog történni. Katinka az elején erős, Belmonte a végén - most ő nyerte ezt a párharcot, de ez nem érte Katkát sokként. Végül is egy teljes másodpercet javított élete legjobbján, ennél kétszáz pillangón ma nem tehetett többet. Tudtuk, hogy a két szám együtt kőkemény, plusz a száz hát középdöntője, de nem szerettük volna egyiket sem kihagyni. Ezen az alapon egyedül a 400 vegyes jöhetett volna szóba, hiszen a 200 a kezdőszám, utána jön a 100 hát, amit holnap frissen megnyerhet, akkor hagytuk volna el a négyvegyest? És ha levezetés közben azt látja, amint valaki 4:26-tal megnyeri, amikor ő délelőtt is 4:21-et jött? Az nem lett volna jó érzés."

Kozma és Bernek, a két showman

Kozma Dominik negyedik lett 200 gyorson, mindössze 16 századdal Ryan Lochte mögött, majd az ötödikként végző Bernek Péterrel elsőrangúan elszórakoztatták egymást az újságírók társaságában, akik az alábbi dialógust jegyezhették fel:

Kozma: "Sajnos, az előfutam után bedurrant a torkom. Szerintem lázam is van, a last call roomban már remegett a lábam, és éreztem, hogy megy le az arcom."
Bernek: "Mondjuk ekkora arcból nem is baj, ha lejön valami."

Kozma: "Mindig beszól, pedig most is 2-1 ide. Mint tavaly. Az ob-n engedem nyerni, aztán decemberben oktatom."
Bernek: "Tavaly átengedtem neki a döntőt, nekem már volt egy ezüstöm akkor."

Kozma: "Én ezüstökkel nem foglalkozom. Az a legrosszabb. Vagy arany vagy bronz."
Bernek: "És úgy képzeljétek, hogy ezeket a hülyeségeket hallgatom az általános iskola első osztálya óta."

Kozma: "Mindegy, ez most elment, de százon betegen sem leszek rosszabb másodiknál, az biztos. Jövőre pedig, amikor végre nem kell fordulni az ötvenesben, mindenkit állva hagyok."
Bernek: "Hogy nem szakad le a mennyezet. Én egyébként elégedett vagyok az időmmel is, az úszással is, a négyszázra és a kétszáz hátra koncentrálok, ez jó bemelegítés volt."