Hosszú Katinka nem görcsöl, vb-érmeket vár magától

nk20141028
Tokió, 2014. október 28. Hosszú Katinka, miután győzött a rövidpályás úszó Világkupa tokiói viadala 200 méteres női gyorsúszásának döntőjében 2014. október 28-án. (MTI/Hszinhua)
Vágólapra másolva!
Minden idők legfiatalabb magyar csapata indul az úszók december 3. és 7. között zajló dohai rövidpályás világbajnokságán. A legnagyobb hiányzó Cseh László lesz, de Kiss László szövetségi kapitány így is érmeket remél. 

Az első rövidpályás, tehát 25 méteres medencében rendezett világbajnokságot 1993-ban rendezték Spanyolországban, a dohai vb már a 12. lesz a sorban. Két éve, Isztambulban tíz éremmel zárt a magyar csapat, ha ebből indulunk ki, Kiss László szövetségi kapitány visszafogott a várható sikerek tekintetében.

A fiatalok menedzselése a legfontosabb

"Még soha nem utaztunk ennyire fiatal csapattal, ha nem jönne velünk Hosszú Katinka, Jakabos Zsu és a Verrasztó-testvérpár, már-már azt mondanám, korosztályos eseményre megyünk" - nyilatkozta a vb-ről a kapitány. Kiss László emlékeztetett rá, hogy már korábban is egyértelművé tették: a legjobb fiatalok menedzselését a lehető legkorábban elkezdik, tekintettel a jövő nagy budapesti eseményeire, így a 2017-es junior vb-re és a 2021-es világbajnokságra.

Kiss László, a felnőtt úszóválogatott szövetségi kapitány Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Ne feledkezzünk meg az ifjúsági olimpián győztesekről, a kétszeres bajnok Szilágyi Liliánáról, továbbá Kenderesi Tamásról és Grátz Benjáminról sem, a legifjabbak, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna esetében pedig azt várom, hogy sokat tanuljanak és szokják a világversenyek légkörét" - mondta a kapitány.

Hat érmet, köztük két aranyat remél a kapitány

A korábbi törzstagok közül Cseh László, Kis Gergő és Takács Krisztián hiányzik ezúttal. Kiss László elmondta, Cseh a számára aranyérmet hozó berlini Eb után a szokásosnál kicsit később kezdte meg a felkészülését, ezért inkább kihagyja a dohai viadalt. A kapitány ezzel együtt jó eredményeket vár.

"Jó eredményt remélek Gyurta Danitól, s örülnék, ha 100 mellen is tovább javulna. Nagyon bízom Hosszú Katinkában is, aki ezúttal tíz egyéni számban rajtol, s ha kell, váltóban is kész szerepelni. Mellettük a két Verrasztó, Dávid és Evelyn, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Biczó Bence, Bernek Péter és Kozma Dominik is ott lehet a legjobbak között. Legalább hat érmet várok, és jó lenne, ha ebből kettő arany lenne" - fogalmazta meg elvárásait Kiss.

Hosszú Katinka nem érzi a nyomást

A világ legjobb úszónőjének válaszott Hosszú Katinka felszabadultan készül a versenyre.

Hosszú Katinka a világ legjobb úszónője Forrás: MÚSZ/Szaka József


"Most határozottan úgy érzem, még könnyebben fogok úszni a vébén. Nincs az, hogy na, most aztán muszáj megmutatni, különben nem lesz olyan szép az év. De a motiváció ugyanúgy megvan bennem, mint korábban, és persze az izgatottság is, azaz alig várom, hogy menjünk az uszodába, és kezdődjék a verseny. Az azonban nagyon jó, hogy voltaképpen élvezhetem a versenyzést, mosolyoghatok. Azért a fő számaimat szeretném nyerni, meg összeszedni néhány bónuszérmet, ha lehet" - mondta Katinka, miután megkapta az év legjobbjának járó elismerést.

A magyar válogatott huszonegy fővel képviselteti magát Dohában, ahol minden idők legfiatalabb magyar csapata indul ezen a rövidpályás világbajnokságon.

A katari világbajnokság magyar csapata

férfiak: Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Dudás Dániel, Földházi Dávid, Grátz Benjámin, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Holoda Péter, Horváth Dávid, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Szabó Norbert, Verrasztó Dávid

nők:
Gyurinovics Fanni, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn