Hiába versenyezhetne, inkább visszavonul

Evi Sachenbacher-Stehle, sífutás, biatlon
RUSSIAN FEDERATION, Rosa Khutor : Germany's Evi Sachenbacher-Stehle competes in the Women's Biathlon 15 km Individual at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 14, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Ugyan a nemzetközi Sportdöntőbíróság hat hónapra csökkentette Evi Sachenbacher-Stehle, a németek kétszeres olimpiai bajnok sífutójának kétéves eltiltását, a 2012-ben biatlonra váltott klasszis úgy döntött, hogy befejezi pályafutását.

Nem folytatja pályafutását Evi Sachenbacher-Stehle, a németek kétszeres olimpiai bajnok sífutója. A 33 éves klasszis 2002-ben és 2010-ben nyert olimpiai aranyat, 2012-ben pedig biatlonra váltott, de az idei szocsi téli játékokon hiába ért el negyedik helyezést a tömegrajtos versenyben, az eredményétől megfosztották, miután mintájában a tiltott szerek közé tartozó metilhexaneamin nyomaira bukkantak.

Sachenbacher-Stehle a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, amely végül novemberben úgy döntött, miután a doppingszer szennyezett táplálék-kiegészítővel került a szervezetébe, a versenyző pedig csak kis mértékben hibás emiatt, így az eredeti kétéves eltiltást hat hónapra csökkenti.

Evi Sachenbacher-Stehle bejelentette visszavonulását Forrás: AFP/Odd Andersen

Megbélyegzett sportoló lett

A döntés után két héttel a sportoló mégis a visszavonulás mellett döntött, ezt az ARD német közszolgálati televízió vasárnapi adásában (Sportschau) jelentette be. "Három hónap kimaradt az edzésemből, és az elmúlt hónapok történései sok erőmet felemésztették. Az emberek nem bántak velem kesztyűs kézzel” - panaszkodott amiatt, hogy a doppingeset miatt megbélyegzett sportoló lett.

"A CAS egyértelművé tette, hogy nem szándékosan doppingoltam, de egy ilyen eset mindig árnyékot vet a sportolóra. Sokan feltehetik a kérdést, miért ilyen későn döntöttem a visszavonulásról. Ha tudtam volna májusban, hogy csak hat hónap lesz az eltiltás, akkor biztosan minden másként alakul. De így novemberben már túl késő belevágni a szezonba."

Négy olimpia, öt érem

Sachenbacher pályafutása nagy részében sífutóként versenyzett, az 1999-es ramsaui világbajnokságon tagja volt már a 4x5 km-en vb-bronzot nyert váltónak. Világbajnokságokon még négy ezüstöt nyert, egyetlen aranyérmét 2003-ban Val di Fiemmében szerezte, ugyancsak a 4x5 km-es váltó tagjaként.

Forrás: AFP/Michael Kappeler

Összesen négy olimpián vett részt, 2002-ben, Salt Lake Cityben a váltóval olimpiai bajnok lett, egyéniben pedig a második helyen végzett a sprinttávon. Négy évvel később Torinóban ugyancsak 4x5 km-en ezüstöt nyert, 2010-ben, Vancouverben a csapattal sprintben szerezte második olimpiai bajnoki címét, a 4x5 km-es váltóval pedig ezüstérmes lett.

2012-ben úgy döntött, hogy motivációs problémák miatt új kihívást keres, így biatlonra váltott, első Világkupa-versenyén Pokljukában az 59. helyen zárt. Tavaly márciusban éppen Szocsiban érte el legjobb egyéni eredményét, 7,5 km-en a hatodik lett.

Hét másik síelővel együtt Evi Sachenbacher-Stehle 2006-ban már kapott ötnapos eltiltást a Nemzetközi Sí Szövetségtől, miután a vérvizsgálatok magas hematokritszintet mutattak ki, amelyek akár EPO-használatára is utalhattak.