Törött orral született, fejbe rúgta egy ló, megnyerte a Tourt

HORIZONTAL CYCLING ROAD RACE PODIUM MAILLOT ROSE HOTESSE BUST
Australian Cadel Evans celebrates the pink jersey of the overall leader on the podium of the 11th stage of the 97th Giro d'Italia, Tour of Italy, cycling race from Collecchio to Savona on May 21, 2014 in Savona. Australia's Michael Rogers won the 11th stage of the Giro d'Italia today as his compatriot Cadel Evans retained the leader's pink jersey. AFP PHOTO / LUK BENIES
Vágólapra másolva!
Cadel Evans a világbajnokságon bejelentette, hogy februárban lesz az utolsó versenye, utána visszavonul. A 37 éves országúti kerékpározó az elmúlt tíz év egyik legjobb bringása, 2011-ben ért fel a csúcsra, amikor megnyerte a Tour de France francia körversenyt, ezzel a legidősebb Tour-győztes lett, de 2009-ben világbajnoki címet is nyert. Öt dolog, amit kevesen tudnak Cadel Evansről.

Gyerekkora
Valentin-napon született, törött orral. Nagyapja után kapta a nevét, akit egy walesi királyról neveztek el. Nyolc éves volt, amikor egy ló fejbe rúgta, egy hétig kómában volt, majd néhány hónap múlva már ismét iskolába járt, a tanárok legnagyobb megdöbbenésére. Hatalmas Tintin-rajongó volt, a szobája tele volt a belga képregény posztereivel.

Magánélete
Felesége, Chiara Passerini egy olasz zongorista és zenetanár. 2002-ben ismerkedtek meg, Evans 2005-ben kérte meg a kezét Párizsban, miután célba ért a Tour de France-on. A versenyidőszak alatt Svájcban élnek, az év további részén, három hónapig pedig Ausztráliában, Barwon Headsben laknak. A pár 2012-ben örökbefogadott egy etióp utcagyereket, Robelt, a fiú hathónapos volt, amikor hozzájuk került.

Evans és fia Forrás: AFP/Pascal Pavani

Versenyei
Senki nem gondolta róla, hogy valaha híres sportoló lesz belőle, hiszen gyerekként főleg focizott és krikettezett, ezekben pedig meglehetősen gyengén teljesített. Aztán hegyikerékpározni kezdett, ahol egyre jobb eredményeket ért el, 1998-ban és 1999-benmegnyerte a felnőtt összetett Világkupa-sorozatot. Ezt követően nyergelt át az országúti bringára, és már akkor kijelentette, hogy célja, hogy megnyerje egyszer a Tour de France-ot, ez 2011-ben sikerült is neki.

2011-ben így ünnepelte Párizsban a Tour-győzelmet Forrás: AFP/Pascal Pavani

Jótékonykodásai
Az Amy Gillett Alapítvány egyik legnagyobb támogatója, amelyet azt követően hoztak létre, hogy Amy Gillett korábbi ausztrál bringást edzés közben halálra gázolták egy autóval Németországban. Emellett gyakran támogatja honfitársa, az olimpiai bajnok úszó Ian Thorpe alapítványát. Imádja a tibeti kultúrát, támogatja is a különböző tibeti alapítványokat, a 2008-as Tour de France-on "Free Tibet" pólóban tekert.

Evans a "Free Tibet" pólóban Forrás: AFP/Joel Saget

Magyar szálak
1997-ben hazánkban is járt, a csillebérci hegyikerékpáros Világkupán vett részt.