Csay Renáta megszerezte 15. vb-aranyát

Csay Renáta, kajak-kenu
Singapore, Singapore : Renata Csay (right) and Ramona Farkasdi from Hungary celebrating after winning the Women's K2 seniors race during the Canoe Marathon World Championships at The Float@Marina Bay on 23 October 2011. With the victory in 2hr 24sec, Csay became the first female paddler to win both the single and double-kayak events in the same Canoe Marathon World Championships three times. It also gave the 34-year-old her 10th world title, cementing her status as the best female marathon canoeist on the planet.
Vágólapra másolva!
Tizenöt versenyszámban tíz arany-, hét ezüst- és három bronzérmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az oklahomai maratoni világbajnokságon, ezzel a legeredményesebb nemzetként az éremtáblázat élén zárt. A zárónapon a Csay Renáta, Bara Alexandra női kajak kettős, valamint a Kövér Márton, Dóczé Ádám kenupáros is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Vasárnap újabb két aranyérmet szerzett a magyar maratoni kajak-kenu válogatott az oklahomai világbajnokságon. Női K2-ben nagyszerű versenyzéssel diadalmaskodott Csay Renáta és Bara Alexandra párosa (Csay ezzel immáron 15. világbajnoki címét ünnepelhette), és C2-ben is a dobogó legfelső fokára állhatott fel a Kövér Márton, Dóczé Ádám alkotta magyar duó.

Szép nap Oklahomában

"Szép napot zártunk" - értékelte a versenyt Weisz Róbert, a felnőtt csapat vezetőedzője. "Reniék nagyon taktikusan versenyeztek, már a verseny elején megléptek a mezőnytől a cseh párossal együtt. A két egység végig fej-fej mellett haladt, majd az utolsó futószakasz után a lányaink robbantottak, és a csehek már nem bírták el ezt a tempót, leszakadtak."

Csay Renáta 15. vb-aranyát nyerte Oklahomában Forrás: AFP

"A másik magyar egységnek Csernák Edinának és Váczai Enikőnek sajnos az elején kormánygondjaik adódtak, és bár később szépen jöttek fel, végül az ötödik helyen zártak. A férfi kenusok versenye is magyar aranyat hozott, a verseny elején négy egység, a mieink, valamint a két spanyol hajó elhúzott a mezőnytől, aztán egy robbantást követően leszakadt a Bodonyi András, Viola Viktor páros, majd Ramon Ferróék is. Az utolsó előtti futásnál pedig Kövér Marcinak és Dóczé Ádámnak sikerült leszakítani a másik spanyol duót is és magabiztosan nyertek."

Horrorverseny is akadt

Weisz elmondása szerint a férfi kajakverseny igazi horror volt. "Az első körben még a Noé testvérpár vezetett, majd a második körben leszakadtak és kialakult egy tíz tagú vezetőboly, amely körről körre fogyott el. A végére egy négy tagú boly maradt, amelynek tagja volt a Boros Adrián, Solti László páros is, akik a végén mindössze egy hajót kaptak a győztes dél-afrikai egységtől."

A magyar csapat szenzációsan teljesített Oklahomában, a mieink tíz aranyérmet nyertek és természetesen az éremtáblázat élén zártak.