Balzsay: Kiütöttem a rákot

Balzsay Károly; Erdei Zsolt; Gulyás András; Kovács István Budapest, 2014. augusztus 9.
Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok ökölvívó, a Boksz Világszervezet, a WBO európai elnöke (b2), mellette jobbra Erdei Zsolt korábbi félnehéz- és cirkálósúlyú pr
Budapest, 2014. augusztus 9. Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok ökölvívó, a Boksz Világszervezet, a WBO európai elnöke (b2), mellette jobbra Erdei Zsolt korábbi félnehéz- és cirkálósúlyú profi ökölvívó-világbajnok fut a Suhanj! Alapítványnak átadott futókocsikkal a Margitszigeten 2014. augusztus 9-én. A futókocsikat a WBO egymillió forintos adományából vásárolták. Balra Balzsay Károly, a WBO és a Boksz Világszövetség (WBA) korábbi félnehézsúlyú világbajnoka. A kocsiban Gál Lilla és Gulyás András. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Balzsay Károly legyőzte a rákot, korábbi világbajnok bokszolónk a Nemzeti Sportnak adott interjúban mesélt arról, hogy milyen gyötrelmeket él át, és arról is, hogy szeretne visszatérni a ringbe.

Balzsay Károlynál nyolc hónapja diagnosztizáltak rosszindulatú nyirokrákot. "Az egész szervezetem tele volt vele, csontvelő, lép, és két hete elolvastam, hogy a tüdőmben is volt. Erre most jöttem rá, utólag kicsit sokkolt is" - mondta Balzsay. Az alapkezelést lezáró vizsgálat eredménye szerint a 35 éves bokszoló meggyógyult, és bár hivatalosan egy év múlva jelenthető így ki, de orvosa, dr. Bátai Árpád szerint ez gyakorlatilag egy gyógyult leletnek számít. "A másodlagos orvosi szakvélemény is kedvező volt, leleteimet és kórtörténetemet ugyanis Bostonban is elemezték hematológusok. Szerencsére ők is mindent rendben találtak, úgyhogy most már kijelenthetem, kiütöttem a rákot."

Balzsay hat kemoterápiás kezelésen esett át az elmúlt hónapokban. "Amíg nem tudtam, mi a bajom, addig elkezdtek nagyobbodni a nyirokmirigyeim, a végén már a rágásnál is éreztem őket. Aztán három-négy óránként 40 fokos lázam lett, éjszakánként három váltás pizsamát csurom vizesre izzadtam. Háromhetente kaptam kemót, ami öt napra kivont a forgalomból. Ezt nehéz szavakkal leírni, csak érzed, hogy belülről szanaszét vágnak, gyengeség jön, rosszullét és hányinger."

Balzsaynak az első kemo után kihullott a haja, de mára ismét a régi Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Betegsége alatt Balzsayt indiai gyógyítóktól kezdve rengetegen keresték fel, a feleségét naponta ketten-hárman hívták, hogy segítenének neki. "Nyilván jó szándékkal, de egy idő után kicsit sok volt" - mondta a sportoló, aki elárulta azt is, hogy az elején nem félt, utólag, szeptemberben azonban megijedt, hogy azért komoly baja volt.

"A feleségemnek volt a legnehezebb dolga, mert mi van, ha egyedül marad a kislányokkal? Amikor néha kisebb hullámvölgybe kerültem, én is erre gondoltam. Nem arra, hogy velem mi lesz" - nyilatkozta Balzsay, aki már ismét teljes erőbedobással éli az életét, hiszen sportmagazint vezet egy tévében, edzősködik a KSI-ben, megkereste őt Soroksár polgármestere, hogy indulhatna a kerületi önkormányzati választáson, és még arról sem tett le, hogy egy búcsúmeccsen esetleg ismét kesztyűt húzzon.