Federer hatalmasat mentett a US Openen

507845175 Roger Federer of Switzerland celebrates his victory over Gael Monfils of France during their US Open 2014 men's singles quarterfinals match at the USTA Billie Jean King National Center September 4, 2014  in New York. AFP PHOTO/Don Emmert
Roger Federer of Switzerland celebrates his victory over Gael Monfils of France during their US Open 2014 men's singles quarterfinals match at the USTA Billie Jean King National Center September 4, 2014 in New York. AFP PHOTO/Don Emmert
Vágólapra másolva!
Roger Federer 0-2-es szettállásról, két meccslabdát hárítva ejtette ki Gael Monfilst a US Open negyeddöntőjében. A meccs után a leendő ellenfele edzőjét dicsérte.

Federer eddig szárnyalt az év utolsó Grand Slam-tornáján, ám most meglepetésre a Monfils elleni negyeddöntőben egy óra alatt kétszettes hátrányba került. Az elmúlt években nem éppen az ötjátszmás, maratoni meccsek megnyerése volt a védjegye, ám ezúttal másképp alakult.

"Lassanként egyre jobban és jobban játszottam, ami önbizalmat adott" - mondta később a New York-i torna ötszörös győztese, aki 6:4-gyel szépített a harmadik szettben, ám a negyedik végén - 5:4-es Monfils-vezetésnél - két meccslabdát is hárítania kellett, amiről később azt mondta, "nem volt jó érzés".

Valahonnan azonban elővette a legjobb ütéseit, egyenlített, majd breakelt, így végül rövidítésre sem lett szükség a 2-2-es játszmaarányhoz.

A döntő szettre Federer ismét a régi volt, már jöttek az első szervái is, míg Monfils fejében egyre ott motoszkált a gondolat, hogy ezt bizony elszúrta. A francia mindjárt el is bukta az adogatását, majd 2:1 után még egyet, Federer pedig nem hibázott 4:1-ről. Azért jellemző a feszültségre, hogy a meccs megnyerése után hatalmas üvöltés szakadt ki a bázeli bajnokból.

King Roger tovább növelte birodalmát Forrás: AFP/Don Emmert

"Én voltam a legnagyobb szurkolója, mikor Wimbledont nyert" - bókolt Federer a meccs után Goran Ivanisevicnek. A horvát most Marin Cilic edzője, és miután elintézték az indiszponált Tomas Berdychet, most a Federer elleni elődöntőre készülhetnek.

A péntek esti programban két női elődöntő szerepel: az egyetlen, még versenyben lévő nem kiemelt, Peng Suai Caroline Wozniackival (10.) találkozik, míg Serena Williams (1.) Jekaterina Makarovát (17.) fogadja, legalább is, ha figyelembe vesszük a hazai pályát.

US Open, negyeddöntők:
Federer (svájci, 2.)-Monfils (francia, 20.) 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2
Cilic (horvát, 14.)-Berdych (cseh, 6.) 6:2, 6:4, 7:6(4)

Az elődöntők párosítása: Federer-Cilic, Djokovic-Nisikori.