Vágólapra másolva!
A Székelyudvarhelyi ISK-FSK ifjúsági asztaliteniszezői a BVSC Kupa elnevezésű versenyre érkeztek Budapestre, ahol kiválóan szerepeltek ugyan, mégis kellemetlen emlékekkel tértek haza. A fiatal erdélyi versenyzőket románozták a magyar ellenfelek. 

A székelyudvarhelyi fiatalok közül mindenki főtáblára jutott a versenyen, a serdülők között döntőt is játszottak, pedig a lelátóról folyamatosan jöttek a beszólások. Folyamatosan ment a románozás, az erdélyi csapat edzője azonban nem volt meglepve a vendéglátók viselkedésén, mert ahogy fogalmazott, "Budapesten általában ez van.”

"Az országban egyáltalán nincs ilyesmi, de amikor kimész Pestre, vannak egyesek, akik nem tudják elviselni azt, hogy lehetnek jobbak is az övéiknél. Mind a négyen érmekért játszottunk, ez pedig egyeseket nagyon zavart. Megszokja az ember, de mindig rosszul esik – mondta a Szekelyhon.ro oldalnak a csapat edzője, György István.

Nehéz megmagyarázni egy 12 évesnek

György elmondta, egyik fiatal versenyzője, Sánduly Levente éppen 3-1-re vezetett a verseny első kiemeltje, a MALÉV-os Both Levente ellen, aki edzőjével együtt folyamatosan sportszerűtlen viselkedéssel próbálta kizökkenteni a nála három évvel fiatalabb erdélyi ellenfelét.

"Hiába is állsz le velük beszélni, mert nincs kivel. Sajnos a bírók is kötekedtek, azt kérdezték Sándulytól, hogy érti-e a magyar beszédet. A gyerekek tudták, hogy csak a játékkal kell foglalkozniuk. Utólag odajöttek hozzám, és megkérdezték, hogy tanár bácsi, ezek miért románoznak minket, miért viselkednek így velünk. Nehéz ilyesmit elmagyarázni egy 10–12 éves gyermeknek. Még gondolkodunk, hogy jövőre részt veszünk-e ezen a versenyen. Ha valahova nem szívesen megyek versenyre, az Budapest. Folyamatosan járjuk Európát, de sehol sem tapasztaltunk még ilyet – tette hozzá György.

Frissítés: Megszólal a magyar csapat

Cikkünk élesedése után megkeresett minket a nem nevesített, de a cikk miatt több fórumon is megtalált MALÉV-edző, Varga László. A szakember elmondta, rengetegen támadták a cikk miatt, pedig az erdélyi oldal állításaival ellentétben semmiféle románozás nem volt, a gyerekeket pedig főleg nem bántotta senki a BVSC Kupán.

"Annak idején több erdélyi magyar asztaliteniszezőnek segítettem áttelepülni Magyarországra, volt, akiket a saját otthonomba fogadtam be egy időre, ezért fáj különösen, hogy ilyesmivel vádolnak - mondta az Origónak Varga. - Egyetlen egyszer valóban elhagyta a számat a román szó, de azt egy téves ítélet után a bírónak mondtam, és a kontextusból kiragadva sem lehetett bántó senkinek, főleg nem a gyerekeknek. Hangulatkeltés az erdélyi portálon megjelent cikk, aminek egyébként több állítása is sántít."