Gyurta Gergely: napszúrás után aranyérem

Gyurta Gergely, a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának győztese a futam végén Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján 2014. június 21-én.
Balatonfüred, 2014. június 21. Gyurta Gergely, a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának győztese a futam végén Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján 2014. június 21-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Magyar-lengyel párharcokat hozott a LEN nyíltvízi úszó Európa Kupa-sorozatának második, balatonfüredi állomása: a férfiaknál Gyurta Gergely győzött Mateusz Szawrymowicz előtt, míg a nőknél Natalia Charlos 1,5 másodperccel megelőzte Risztov Évát. Hosszú Katinka élete első 10 kilométerén a 10. helyen végzett.

A Magyar Úszás Napja keretében megrendezett Európa Kupa-viadalon ideális körülmények várták a nyíltvízi úszókat, hiszen ellentétben az elmúlt évi, csaknem 30 fokos vízhőmérséklettel, ezúttal 22 fokos volt a Balaton. Ez leginkább Gyurta Gergely teljesítményén látszott: míg tavaly a magyar kiválóság a viadal során napszúrást kapott, és heveny rosszulléttel küzdött a célba érés után, most szinte végig vezetve, magabiztos győzelmet aratott a férfiak 10 kilométeres számában. Az ezüstérem Mateusz Szawrymowicznak jutott: a lengyelek 1500-as világbajnoka nagyot hajrázott, de 15 másodperccel az ifjabbik Gyurta mögött ért célba, harmadikként pedig a sorozat első, izraeli állomásán diadalmaskodó francia Damien Cattin Vidal végzett, néhány méterrel előzve meg Rákos Patrikot.

"Múlt héten, Rómában sajnos a vihar miatt elmaradt az ezerötszázas számom, azaz nagyon az volt bennem, hogy most jó iramot szeretnék úszni - és ez sikerült is" - mondta Gyurta Gergely. "Nagyon örülök, hogy győztem, remek verseny volt, össze sem hasonlítható a tavalyival: ilyen vízben sokkal könnyebb a dolgunk."

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A nőknél gyakorlatilag végig együtt haladt a mezőny, az utolsó kétszáz méteren húzott el az első három versenyző a többitől: a hatalmas hajrát végül a lengyel Natalia Charlos bírta a legjobban, bár a verseny szorosságára jellemző volt, hogy Risztov Éva csupán másfél, Olasz Anna pedig további másfél másodperccel később ütötte meg a célpanelt.

"Jó úszás volt, elégedett vagyok: tökéletesek voltak a körülmények, bár mindig ilyen vízben lehetne úszni" – nyilatkozta a versenyt követően Risztov Éva. "Az eredmény most másodlagos, az a legfontosabb, hogy olyan ritmusban sikerült végigúszni a versenyt, amilyenben elterveztük, a berlini Európa-bajnokságra még jobb formában leszek. Várom már az Eb-t, egyáltalán nem féltem magam."

Olasz Anna - aki egy éve szintén egy leheletnyivel Risztov Éva mögött ért célba, akkor másodikként - ugyancsak elégedett volt a teljesítményével: "Jól ment, a végén éppen az hiányzott, amivel eddig még nem foglalkoztunk: gyorsítani a hajrában. Ez nem ment, de nem is baj, ezt majd Berlinben kell tökéletesen csinálni, és ott menni is fog!"

Kiemelt figyelem övezte a világbajnok Hosszú Katinka szereplését, aki életében először vállalkozott egy 10 kilométeres versenyre. Hat kilométerig meglepően jól állt, az élmezőnyben haladt, aztán viszont. "A hatodik fordulónál bekerültem a darálóba. Kaptam két hatalmasat, lenyomtak a víz alá, és az volt a félelmetes, hogy alig bírtam feljönni, a mezőny része a szó szoros értelmében elúszott fölöttem" - idézte fel első igazi nyíltvízi élményeit Katinka. "Utána pedig elvesztettem a fonalat, meg is kellett állnom, kinéztem a szemüvegem alól, és az etetőstégen álló edzők integettek, hogy merre kell úsznom. Kedvesek voltak, mert egyedül már nehezen tájékozódtam. Utána már nem volt annyira izgalmas, miután végleg lemaradtam, de mindenképpen végig akartam menni, ami gond nélkül sikerült. Nem készültem el az erőmmel, de azért maradok a medencénél. Megnyugtatóbb azt a csíkot látni a fenekén, és jobb, ha ott van az a kötél köztem és a többiek között.” Katinka egyébként 10. helyen végzett összesítésben, a magyar bajnokságban pedig negyedik lett.

A Samsung Olimpiai Úszófesztiválon egyébként csaknem 3500 lelkes rajongó úszta le a budapesti világbajnokság jegyében kitűzött 2021 méteres távot, köztük a Jövő Bajnokai program összes kiválasztottja: több mint 300 sárgadresszes fiatal, továbbá a magyar szeniorok, illetve a magyar válogatott több tagja, így Cseh László és Verrasztó Evelyn, valamint a múlt nagyjai közül a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is.

LEN Nyíltvízi Európa Kupa, 2. állomás, Balatonfüred (10km):

férfiak:
1. Gyurta Gergely (magyar) 1:59:17.21
2. Mateusz Szawrymowicz (lengyel) 1:59:32.27
3. Damiel Cattin Vidal (francia) 2:01:04.54

nők:
1. Nathalia Charlos (lengyel) 2:12:17.95
2. Risztov Éva (magyar) 2:12:19.64
3. Olasz Anna (magyar) 2:12:21.02