Djokovic kettős hibával bukta a Garrost

NADAL, Rafael; DJOKOVIC, Novak Párizs, 2014. június 8.
A spanyol Rafael Nadal a szerb Novak Djokovic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2014. június 8-án.  (MTI/AP/Michel Spingl
Párizs, 2014. június 8. A spanyol Rafael Nadal a szerb Novak Djokovic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2014. június 8-án. (MTI/AP/Michel Spingler)
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal maradt a salaktenisz királya egy kőkemény, három és fél órás meccsen. Az első szett Novak Djokovicé volt, a végén az lett a kérdés, melyikük bírja jobban leküzdeni a fáradtságot.

Roland Garros, férfi egyes, döntő:
Nadal (spanyol, 1.) - Djokovic (szerb, 2.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

Rafael Nadal megvédte a címét a párizsi tenisztornán, pedig Novak Djokovic elvehette volna a világelsőségét, ha megveri.

Az első szettben Djokovic rendkívül koncentráltan játszott, az adogatásánál csak egyszer került veszélybe, 5:3-nál, mikor már breakelőnyben volt. Ekkor azonban kivédekezte Nadal támadásait, 1-0-ra elhúzott.

Szinte ennek a tükörképe volt a második játszma, melynek a közepén Nadal vette el Djokovic adogatását, aki hiába jött vissza azonnal, a játszma végén megint elvesztette a szervagame-jét.

Nadal a harmadik szettre lendületben maradt, 3:0-ra ellépett, miután Djokovic egy borzasztó röpte miatt bukta az adogatását. Djokovic összeszedte magát, de későn és nem eléggé, Nadal így megfordította a játszmaállást (3:6, 7:5, 6:2 a spanyol javára).

Nadal dereka fájt, mégis derekasan küzdött Forrás: MTI/AP/Michel Spingler

A folytatásban Nadal uralta a meccset, de idővel ő is erősen fáradni kezdett, többször hosszan a térdére támaszkodott. Djokovic ki is egyenlített 1:4-ről, csakhogy ekkor Nadal minden maradék erejét összeszedve hozta az adogatását, majd Djokovic elizgulta a magáét, sokat rontott. Az utolsó pontot egy kettős hiba miatt bukta Djokovic, akinek bekiabáltak a két adogatás közt. Válaszul gúnyosan felmutatta a hüvelykujját a szurkolónak, ám akkor már Nadal a kilencedik Garros-győzelmét ünnepelte a salakon.

Nadal 14 GS-győzelemnél jár, míg Djokovicnak egyedül a Garros hiányzik a karrier Grand Slamhez. Az egymás elleni mérlegük immár 23-19 Nadalnak, aki pályafutása 312. salakos meccsét nyerte meg - és csak huszonnégyet vesztett eddig.

Minden idők legjobb salakos játékosa Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A díjátadásnál a közönség kollektíven kiengesztelte Djokovicot: addig tapsoltak, míg eltört a mécses, a szerb könnyezett, majd nagy zavartan mosolygott, aztán csak dicsérte a nézőket, méghozzá franciául. Nadal is sírt kicsit a spanyol himnusz alatt, és az alapjárati sportszerűségével dicsérte Djokovicot.