Vágólapra másolva!
Könnyedén megvédte profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnoki címét Vlagyimir Klicsko az ausztrál Alex Leapai ellen, az ukrán óriás az ötödik menetben kiütéssel nyert szombat este a németországi Oberhausenben.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Leapai nem tudta komolyan megnehezíteni Klicsko dolgát, a közel 15 percnyi ütközet alatt jóformán ütést sem tudott bevinni a jelentős méretbeli hátrányban küzdő ausztrál.

Az ukrán meglepően sokat ütött, és a szinte névjegyévé vált fogasokat sem alkalmazta olyan sűrűn, mint azt megszokhattuk tőle. Leapai alig másfél perccel a találkozó kezdete után már padlót fogott. A menetek hasonló forgatókönyv szerint zajlottak, Klicsko irányított, Leapai pedig kettős fedezékben próbálta túlélni az ukrán egyeneseit. A négy menetnyi zsákolás után az ötödik menetben Klitschko egy jobb-bal kombinációja célba ért, és Leapai a földre huppant. Sikerült felállnia és folytatnia a küzdelmet, de nem sokkal később újból betalált a jobb kéz, ami a mérkőzés végét jelentette, hiszen Leapai képtelen volt folytatni a mérkőzést - számolt be a Profiboksz.hu.

A 198 centis, riválisánál jóval hosszabb karú, 38 éves Klicsko négy szövetségnél (WBA, IBF, WBO, IBO) is világbajnok, s 62 győzelméből 53-at kiütéssel szerzett, és csupán három veresége van, abból is az utolsót tíz éve szenvedte el. Mostani csatáján huszonötödször védte meg címét.

A 183 centiméteres, 36 éves Leapai - aki profiként négy vereség és három döntetlen mellett 30 győzelmet aratott, közte 24-et KO-val - 106 éve az első ausztrál, aki a nehézsúlyban világbajnoki titulusért bokszolhatott.

A teljes meccs:

A König Pilsener Arenában rendezett címmérkőzésen Enyedi Zoltán személyében magyar pontozóbíró is közreműködött.

Vlagyimir Klicsko következő nagy célja a gyűjteményéből még hiányzó WBC-cím, amelyet eddig fivére, Vitalij birtokolt. Az utóbbi időben politikusként szereplő idősebb Klicsko testvér visszavonulása nyomán a kanadai Bermane Stiverne és az amerikai Chris Arreola küzd meg a világbajnoki övért május 10-én. Az összecsapás győztese aztán Vlagyimir Klicskóval mérheti össze az erejét.