Pacquiao felszakadt szemöldökkel vett revánsot

Manny Pacquiao vs. Timothy Bradley, box, boksz, ökölvívás
LAS VEGAS, NV - APRIL 12: Manny Pacquiao celebrates his victory over Timothy Bradley at the MGM Grand Garden Arena on April 12, 2014 in Las Vegas, Nevada. Jeff Gross/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Manny Pacquiao visszavágott Timothy Bradleynek, a Las Vegas-i profiboksz-meccsen egyhangú pontozással legyőzte amerikai ellenfelét, ezzel elhódította a WBO váltósúlyú vb-övét. Az utolsó 15 másodpercben a felek összefejeltek, de ez már nem befolyásolta a végeredményt.

Az amerikai Bradley bizonyítani akarta a Las Vegas-i közönségnek, hogy megérdemelte az első győzelmet és több van benne, mint amit a közvélemény gondol róla, Pacquiao pedig a túlélésért küzdött. A magyar idő szerint vasárnap reggel fél 6-kor kezdődő meccsen mindkét bunyós óvatosan kezdte az első etapot, de Pacquiao próbálta kezébe venni az irányítást. Bradley - nagyon okosan - kontrákra játszott és pontosabb találataival elvitte a menetet - kezdte beszámolóját a Profiboksz.hu szaklap.

Az elejétől kezdve érezhető volt, hogy Bradley visszanézte néhányszor Juan Manuel Marquez jobb csapottját, mert láthatóan megpróbált szinte minden Pacquiao-támadásba beleverni egy hatalmasat. Ebből az is kiderült, hogy a fülöp-szigeteki bunyós is sok időt töltött azzal, hogy elkerülje ezt a bombát, és az esetek nagy részében sikerrel hárította Bradley széles horgait.

Jobbra Pacquiao Forrás: AFP/Getty Images/Jeff Gross

A második menettől kissé Pacquiao került fölénybe, többet és pontosabban dolgozott, Bradley inkább a védekezésre és arra koncentrált, hogy nehogy le kelljen állnia verekedni. A negyedik menetben Bradley leginkább testen dolgozott, de az egyik eldobott jobbkezese célba ért, és sikerült megbillentenie Pacquiaót. A következő etapban lassult a tempó, de a 30 éves amerikai többször el tudta adni a jobbost, így magabiztosan elvitte ezt a menetet is.

A hatodik is takarékosra sikeredett, Bradley egyre több energiát fordított arra, hogy leengedett kezekkel elhajolgasson riválisa elől. A menet végen parádés Bradley-védekezést láthatott a közönség, a kötelekre dőlve elmozgásokkal hatástalanított egy 10-15 ütésből álló Pacquiao-rohamot, mintha azt sugallta volna, hogy őt nem lehet megütni.

Az utolsó 15 mp-nek így futott neki Pacquiao Forrás: AFP/Getty Images/Jeff Gross

Ezután Bradley érthetetlen módon kezdte hagyni, hogy kicsúszannak a meneteket a kezei közül, leginkább a védekező képességeit csillogtatta, és közben a nagy ütésre várva szinte csak egyeket ütött, míg Pacquiao tudta hozni a saját bunyóját, és próbált rést találni a pajzson. A kilencedik menetben a 35 éves fülöp-szigeteki többször keményen eltalálta amerikai ellenfelét és egy-egy pillanatra úgy tűnt, hogy bajban is lehet a címvédő. A 10. menetet már aktívabban kezdte Bradley, de továbbra is dobálta a széles csapottakat, míg Pacquiao gyors kettes-hármas kombinációkat ütve, ütőtávra ki-be ugrálva támadott.

Bradley végre összeszedte magát, és nekiállt bokszolni, a 11. menetre ismét szorossá vált a küzdelem. Az utolsó menetben többször is leálltak verekedni a felek, de a legnagyobb kárt a menet vége előtt tizenöt másodperccel bekövetkezett fejelés váltotta ki, mire Pacquaio bal szemöldöke csúnyán felszakadt. Az orvos megnézte a sérülést, de a hátralevő néhány másodpercet ez már nem befolyásolta.

Forrás: AFP/Getty Images/Jeff Gross

Mindkét öklöző magabiztosan várta az eredményhirdetést, Pacquiao a sarokba térdelve, imádkozva hallgatta a döntést, ami 116-112 ( kétszer), 118- 110 arányban neki kedvezett, így tehát közel két év leteltével revánsot vett legyőzőjén, és visszaszerezte a WBO váltósúlyú világbajnoki övét - olvasható a Profiboksz.hu tudósításában.

A mérkőzés után a bunyósok egymást méltatva, tisztelettel nyilatkoztak, Bradley sportszerűen azt mondta, hogy véleménye szerint kettőjük közül vitán felül Pacquiao a jobb bunyós.

Így tért vissza Pacquiao

Pacquiao 2012 tavaszán megosztott pontozással kapott ki Bradleytől, aki akkor megfosztotta őt a WBO övétől, amelyet azóta kétszer megvédett. Pacquiao (immár 56 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség) a Bradley elleni meccsét megelőzően 15 győzelmet aratott sorozatban, és akkoriban súlycsoportoktól függetlenül a világ legjobb bokszolójának tartották Floyd Mayweather Jr. mellett. A vereség azonban megtörte a most 35 éves öklöző karrierjét, még annak az évnek a végén kiütéses vereséget szenvedett Juan Manuel Marqueztől, és sokan biztosak voltak benne, hogy vissza is vonul. A korábban nyolc kategóriában is világbajnok Pacquiao ezek után csaknem egy évet pihent, de visszatért, és tavaly novemberben Makaón sima, pontozásos győzelmet aratott az amerikai Brandon Rios ellen. Az eddig hibátlan profi mérleggel rendelkező, 30 esztendős Bradleynek (31 meccs/31 győzelem) ez volt az első veresége. (MTI)