A versenyzők lefújták a mexikói öttusa-Vk-t

Russian Modern Pentathlon Championships. Men. HORIZONTAL 2251208 Russia, Moscow. 07/23/2013 Russian sportsman Maxim Aldoshkin pictured during the men's show jumping competition at the Russian Modern Pentathlon Championships. Vladimir Pesnya/RIA Novosti
2251208 Russia, Moscow. 07/23/2013 Russian sportsman Maxim Aldoshkin pictured during the men's show jumping competition at the Russian Modern Pentathlon Championships. Vladimir Pesnya/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Azt követően, hogy a női verseny pénteki döntője félbeszakadt és végeredmény nélkül zárult az idei első öttusa-Vk-versenyen, Acapulcóban, a férfiak fináléját és a vegyes váltót sem rendezték meg vasárnap hajnalban. Marosi Ádám világbajnok öttusázó csalódott, de szerinte nem volt más választásuk. A szövetségi kapitány is kiáll a versenyzői mellett. 

A nők versenye korábban azért szakadt félbe, mert a szervezők lebetonozott kosárlabdapályán állították fel a vívópástokat, az acapulcói medencében pedig mindössze kétméteres volt a "látótávolság" a víz szennyezettsége miatt. Ezekkel a kellemetlenségekkel még megbirkóztak volna az öttusázók, de a lovakkal már nem tudtak: tizenkilencen is nulla ponttal zártak, a verseny irreálissá vált, így végül a nők küzdelme versenyzői nyomásra félbeszakadt és eredmény nélkül zárult.

A szervezők ekkor még fogadkoztak, hogy kijavítják a hibákat, és a férfiak magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezett versenyére Világkupához méltó körülményeket teremtenek. Ebből azonban nem lett semmi.

A versenyzők a rajt előtti órákban válságértekezletet tartottak, majd úgy döntöttek, hogy nem állnak rajthoz – olvasható a Magyar Öttusa Szövetség honlapján.

„Sajnos nem történt semmi változás. A 36 döntőssel közösen összeültünk és meghallgattuk a szervezőket, valamint a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnökét, Klaus Schormannt. Versenyezni jöttünk, de a vívópást vállalhatatlan volt, a medence vize koszos, a lovak pedig alultápláltak és zavartak” – mondta a helyszínen a rendkívül csalódott Marosi Ádám, világbajnok, olimpiai bronzérmes magyar öttusázó.

Marosi azzal is tisztában van, hogy rossz fényt vet a sportágra, ami történt, de az indulással egyszerűen nem tehették kockára a versenyzők testi épségét. Hogy milyen következményei lehetnek a történteknek, azt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány egyelőre nem tudja, de megérti a versenyzők döntését.

„Jelenleg csak annyi biztos, hogy az év első Világkupáját törölték. Nagy kár, mert jó lett volna éles helyzetben tesztelni, hol is tartunk a kemény felkészülési időszak után. Ennek ellenére azt mondom, az öttusázók megfontolt döntést hoztak, és ezt mindenkinek el kell fogadnia.”

A szövetségi kapitány úgy értesült, az elmaradt versenyt bepótolják, így nem lesz csonka a Világkupa-szezon, de hogy a pótlásra mikor és hol kerül majd sor, azt egyelőre senki nem tudja.

A magyar csapatot Kovács Sarolta és Földházi Zsófia képviselte volna a női mezőnyben, a férfiak döntőjében pedig Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter és Demeter Bence lett volna érdekelt.