Az oroszok bebizonyították, hogy kedvesek

Szocsi, a téli olimpia záróceremóniája
Fireworks explode around the Fisht Olympic Stadium at the end of the Closing Ceremony of the Sochi Winter Olympics on February 23, 2014 at the Olympic Park in Sochi. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a látványos záróünnepséggel hivatalosan is véget ért a XXII. téli olimpia Szocsiban. A következő játékokat négy év múlva Dél-Korea rendezi, Pjongcsang városának a polgármestere átvette az olimpiai zászlót.

A 40 ezres Fist Stadion lelátói már jó fél órával az évszámra utaló - helyi idő szerint - 20.14-es kezdés előtt megteltek, a többnyire oroszokból álló közönség a műsort megelőző utolsó perceket hullámzással töltötte, illetve Oroszországot éltette. A visszaszámláláskor a szocsi játékok legszebb, legemlékezetesebb pillanatait vetítették a létesítmény közepére.

Az első felvonásban több száz ezüstszínű ruhába öltözött táncos szórakoztatta a közönséget, miközben a levegőben Luba, a megnyitó főszereplője egy csónakban figyelte az eseményeket két kísérőjével, Jurijjal és Valentyinával, akik az első férfi (Gagarin) és női űrhajósról (Tyereskova) kapták a nevüket.

Az elmaradhatatlan tűzijáték Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Nézzen szép képeket a záróünnepségről!

Ebben a színben a szervezők utaltak a megnyitóra, ugyanis a küzdőtér szereplői az olimpia jelképe, az ötkarika megformázásánál a jobb felsőt egy darabig nem alakították ki, ahogy a versenyek előtti ünnepségen az egyik hópehely nem alakult át karikává. Végül persze minden a helyére került.

A díszvendégek bevonulását követően 21, Szocsiban aranyérmes hazai versenyző hozta be az orosz lobogót, melyet ünnepélyesen felvontak. Ezután felvonult a 89 résztvevő nemzet zászlóvivője. A magyar lobogót Lajtos Szandra, a rövidpályás gyorskorcsolyában hatodik, pontszerző helyen végzett női váltó rangidőse lengette a küzdőtér közepén, amíg a mostani játékokon szerepelt 2856 sportoló Szocsiban maradt része bevonult a stadionba. Volt olyan, aki - a közönség ujjongását kiváltva - szaltózva érkezett.

A versenyzők parádéját követte a szombati női 30 és a vasárnapi férfi 50 kilométeres sífutás eredményhirdetése: előbbiben hármas norvég, utóbbiban hármas orosz siker született. Az oroszokat elképesztő ovációval fogadta a publikum. Az eredményhirdetés annyiban a végeredményt is jelezte, hogy Oroszország végzett az éremtábla élén, éppen Norvégiát megelőzve.

Forrás: AFP/Peter Parks

Nézzen szép képeket a záróünnepségről!

Végül köszöntötték a Szocsiban közreműködő 25 ezer önkéntest és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói testületébe választott két új tagot, Hayley Wickenheisert és Ole Einar Björndalent.

Utóbbit ismételten hatalmas tapsvihar fogadta. Wickenheiser Szocsiban már negyedik aranyérmét nyerte a kanadai jégkorong-válogatottal, míg a norvég sílövő mostani két aranyával minden idők legeredményesebb téli olimpikonjává lépett elő.

A műsor folytatásában a legnagyobb orosz festőket, zongoristákat, balett-táncosokat, írókat, majd az orosz kultúrában fontos szerepet betöltő cirkuszvilágot idézték meg.

A látványos produkciók után kezdődött a hivatalos rész: a görög lobogó felvonása, valamint a görög és az olimpiai himnusz után Szocsi polgármestere átnyújtotta az olimpiai zászlót Thomas Bachnak, a NOB elnökének, aki azt Pjongcsang első emberének adta tovább. Ezt követően bemutatkozott a dél-koreai város, a 2018-as téli játékok házigazdája.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nézzen szép képeket a záróünnepségről!

A műsor végén egy videó-összeállításban megjelenő Viktor An hatalmas tapsot kapott. A dél-koreaiból orosszá lett, Szocsiban nyert három aranyával immár hatszoros olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó összeköti a most befejeződött és a következő téli olimpia házigazdáját.

Dmitrij Csernisenko, a szocsi játékok szervezőbizottságának elnöke kiemelte, Oroszország új arcát mutatta meg a világnak, és számukra ez minden idők legjobb olimpiája volt. Záróbeszédében Bach kijelentette: Szocsi üzenetet küldött a világnak a békéről és az egymás iránti tiszteletről, továbbá hangsúlyozta, hogy Oroszország minden ígéretét teljesítette, így rászolgált a hét évvel ezelőtt megszavazott bizalomra. Hozzátette, hogy a mostani a sportolók olimpiája volt, majd külön köszönetet mondott a helyszínen tartózkodó Vlagyimir Putyin államfőnek. Mint mondta, az oroszok az olimpiával bebizonyították, hogy kedvesek és hatékonyak, illetve hazafiasak, de nyitottak a világra. Bach végül oroszul elköszönt Szocsitól és Oroszországtól, majd befejezettnek nyilvánította a XXII. téli olimpiát.

A műsor folytatásaként az est három főszereplője mellett ezer kisgyerek lépett színpadra, s mindegyik kezében volt egy-egy láng. A produkció végén, amikor felcsendült az 1980-as, moszkvai olimpiát lezáró, "Goodbye Moscow" című szám, a játékok egyik kabalafigurája, a jegesmedve "elfújta" a Fist Stadion előtti kandeláberben az olimpiai lángot.

Az olimpia hivatalosan ekkor zárult, ám az ünnepség még egy darabig folytatódott a stadionban.