Vágólapra másolva!
Egy amerikai születésű snowboardos kettő, egy dél-koreai rövidpályás gyorskorcsolyázó pedig három aranyérmet nyert Oroszországnak a szocsi téli olimpián.

Szombaton a férfi hódeszkások párhuzamos műlesiklásában az a Vik Vajld nyert, aki párhuzamos óriás-műlesiklásban is győzött Szocsiban. A 27 éves orosz snowboardos az Egyesült Államokban született, de miután feleségül vette az oroszok világbajnok hódeszkását, Alena Zavarzinát - aki Szocsiban bronzérmes lett - 2011-ben felvette az orosz állampolgárságot. Előtte nem volt semmilyen komoly eredménye, szerinte az oroszoknak köszönheti a szocsi aranyérmet.

"Oroszország egy olyan ország, amely lehetővé tette a számomra, hogy olimpiai bajnok legyek. Ha az Egyesült Államokban maradtam volna, akkor most valószínűleg otthon ülnék, és valami banális munkám lenne. Sokan mondják, hogy én amerikai maradtam, de ez nem így van, nem az az amerikai sportoló vagyok, aki úgy gondolta, hogy majd máshol könnyebb lesz érvényesülnöm. A nehezebb utat választottam, és végig is jártam" - fogalmazott Vik Vajld.

Vik Vajld sokat köszönhet az oroszoknak Forrás: AFP

Nem ő az egyetlen, aki nem orosz születésűként aranyakat nyert Szocsiban a házigazdának, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Victor Ahn ugyanis három számban is első lett a téli olimpián. A 28 éves sportoló Ahn Hyun-soo néven született Dél-Koreában, és sokáig hazája színeiben is versenyzett, ugyanúgy 2011-ben lett orosz állampolgár, mint Vik Vajld. Igaz, ő már klasszisként érkezett Oroszországba, hiszen a 2006-os torinói olimpián három arany- és egy bronzérmet nyert, ezzel a játékok legeredményesebb sportolója lett, míg dél-korei színekben 18-szoros világbajnoknak mondhatja magát.

Már oroszként 2013-ban Debrecenben két ezüstérmet nyert a világbajnokságon, Szocsiban pedig 500 és 1000 méteren, valamint váltóban 5000 méteren is olimpiai bajnok lett, 1500 méteren pedig bronzérmet nyert.

"Szerettem volna a legjobb körülmények között készülni, és azt hiszem, nem bántam meg a döntésemet" - indokolta meg az országváltást Victor Ahn, aki 9 évesen kezdett el gyorskorcsolyázni. Az 1994-es lillehammeri olimpián a tévében látta Chae Ji-Hoon 500 méteres versenyét, amelyen a koreai versenyző aranyérmet nyert, ekkor kapott kedvet a sportághoz, majd napi tíz óra edzéssel jutott el odáig, hogy mára hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

Hódeszka, férfi párhuzamos műlesiklás:
1. Vik Vajld (Oroszország)
2. Zan Kosir (Szlovénia)
3. Benjamin Karl (Ausztria)

Hódeszka, női párhuzamos műlesiklás:
1. Julia Dujmovits (Ausztria)
2. Anke Karstens (Németország)
3. Amelie Kober (Németország)