Vágólapra másolva!
A szocsi téli olimpián előállítottak egy transznemű olasz politikust. A NOB szerint nem tudni, pontosan mi történt, de nem tartják fogva az aktivistát.

"A melegség rendben van" - Vladimir Luxuria korábbi olasz parlamenti képviselő ezzel a transzparenssel ment ki az egyik nőihoki-meccsre hétfő este. Azt állítja, hogy négy civilruhás rendőr elfogta, majd egy autóba beültetve elvette tőle a belépőjegyét is - írta a Guardian brit lap internetes kiadása.

Az Olaszországban televíziós műsorvezetőként is ismert transznemű politikus elvezetése után egy kétségbeesett üzenetet is küldött az olasz melegjogi aktivista társainak: "Segítsetek nekem, egyedül vagyok." Azt azonban nem adta meg, hogy hol van.

Kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közölte, hogy Luxuriát békés módon távolították el a versenyről, és nem tartják fogva. "Továbbra is kissé homályos, hogy mi történt tegnap, de az biztos, hogy Luxuria demonstrálni ment ki a versenyre. Márpedig az olimpia nem a megfelelő helyszín a tüntetésre. Mindenkit arra kérünk, hogy máshol intézzék ezeket az ügyeiket" - közölte a NOB.

Luxuria egy hokimeccsen szeretett volna demonstrálni Forrás: AFP/Andreas Solaro

Luxuria még 2006-ban, olasz parlamenti képviselőként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a női WC-be járt, ahol egy ízben sokkolta a korábbi miniszterelnököt, Elisabetta Gardinit.

Az eredetileg férfi Luxuria nőként él, de nem operáltatta át magát.