Vágólapra másolva!
Octavian Morariu, a román olimpiai bizottság elnöke visszafizettetné Miklós Edittel azt a pénzt, amit Magyarországra való áttelepedése előtt a román állam elköltött a felkészülésére.

A sportvezető ötletéről a ziare.com hírportál számolt be kedden. Morariu úgy fogalmazott, a csíkszeredai születésű Miklós Edit elfelejtette, honnan indult, és a romániai felkészülési feltételeket bírálta. "Bosszant, hogy azok a sportolók, akikbe pénzt fektetett a román állam és ennek köszönhetően eljutottak egy bizonyos szintre, nemcsak országot váltanak, de azt is elfelejtik, honnan indultak" - mondta a román olimpiai bizottság elnöke. "Ahelyett, hogy értékelnék, megértő emberek nem tettek keresztbe nekik az életben, vádaskodnak és panaszkodnak. Mi több, ujjal mutogatnak arra az államra, amelyik segítette őket a felkészülésben, igaz, nem mindig tökéletesen."

Hangsúlyozta, sokkal normálisabbnak tartja, hogy a románok a siránkozás helyett visszafizettessék az országukat elhagyó sportolókkal azokat a költségeket, amelyeket a román állam a felkészülésükre fordított. "Elvégre ez erkölcsi kérdés is" - tette hozzá Morariu.

A 2010-ig román színekben versenyző Miklós szerdán lesiklásban hetedik lett a téli olimpián, ezzel a magyar alpesi sí legjobb olimpiai eredményét érte el. Az eredménye után vita robbant ki a román médiában arról, hogy a nem szülőhazáját, Romániát, hanem Magyarországot képviselte Szocsiban.

Miklós Edit négy évvel ezelőtt a romániaihoz képest jobb felkészülési körülmények miatt döntött úgy, hogy magyar színekben folytatja a versenyzést. Bukarest nem egyezett bele akkor a sportoló döntésébe, de a nemzetközi szövetség (FIS) Magyarország javára döntött.