A tudásomat nem vehették el - interjú Miklós Edittel

Krasznaja Poljana, 2014. február 12.

Miklós Edit a 2014-es szocsi téli olimpia alpesi-síversenyei női lesiklásának döntője után a Krasznaja Poljana-i Roza Hutor Síközpontban 2014. február 12-én. A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű M
Krasznaja Poljana, 2014. február 12. Miklós Edit a 2014-es szocsi téli olimpia alpesi-síversenyei női lesiklásának döntője után a Krasznaja Poljana-i Roza Hutor Síközpontban 2014. február 12-én. A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű Miklós Edit nagyszerű teljesítménnyel, minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve a hetedik helyen végzett. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Miklós Edit Erdély talán leghidegebb városában, Csíkszeredán született, ötévesen kezdett síelni, a "Somlyó hegy oldalában, mogyorófa kapukat kerülgetve". A nevét a szocsi olimpia lesiklószámában elért hetedik helye után ismerte meg a nagyvilág, de van szakember, aki már négy éve világklasszisnak tartja. Őszintén hisz az olimpiai aranyban, és tudja, mivel kompenzálhatja a nagymenőkkel szembeni hatalmas hátrányát.

Bár a honlapján az áll, már ötévesen elkezdett síelni, első klubjába, a Csíkszeredai SK-ba csak 15 évesen igazolt. Nem volt túl késő profi karriert kezdeni?

Igazából nem is tudom, mióta vagyok leigazolva, mert már azelőtt is úgy edzettem, mintha egy klubnál lennék. Sportiskolába jártam ugyanis, ahol edzések és versenyek is voltak.

Akadnak, akik nem lepődnek meg a sikerein, gondolván, Romániában van hegy is, hó is. Milyenek voltak a körülmények, amikor ott készült?

Gyerekkoromban ugyanannyit tudtam sízni, mint a magyarországi gyerekek, mert hiába van sok hó, pálya ott sincs sokkal több, ráadásul Magyarország még közelebb is van Ausztriához, ennyiben tehát még jobbak is a feltételek itt. Erdélyben tehát lehet jó alapokat szerezni, de nincs meg minden feltétel a megfelelő edzéshez. Ugyanakkor 2000 óta nem síztem Romániában, azóta külföldön edzek, zömmel Ausztriában.

Miért döntött úgy három éve, hogy a továbbiakban magyar színekben versenyez?

2010 nyarán Budapestre költöztem, és úgy gondoltam, ha már itt is lakom, érdemes ezt az országot képviselnem.

Mekkora hátrányt jelentett az országváltás után, hogy a román szövetség nem adta ki a zöld kártyáját, ezért törölték az addigi eredményeit, a nemzetközi szövetség, a FIS pontjai nélkül pedig Világkupa-versenyeken sem indulhatott?

Huszonhárom évesen kezdtem magyar színekben versenyezni, de mivel elvették a pontjaimat, a 15-16 évesek szintjére kerültem, minden versenyen az utolsó helyről kellett indulnom. Nagyon nehéz volt így pontokat szereznem, utolsó rajtszámmal nehéz jó eredményt elérni. Olyasmi volt, mintha ifjúságiként újrakezdtem volna, bár a tudásomat nem vehették el. Majdnem két év eltelt, mire kiküszöböltem ezt a hátrányt, óriás-műlesiklásban még mindig nem sikerült olyan pontot csúsznom, mint román színekben.

A román tévében is drukkoltak önnek. Ez várható volt?

Szerintem akik kicsit benne vannak a sportágban, és látták, mi folyik a román síben, azok drukkoltak nekem. Voltak vitáim a román szövetséggel, de ezekről nem szívesen beszélek. Megvolt a lehetőségük, hogy az ő sportolójuk maradjak, csak nem éltek vele. Ugyanakkor ez az ő sikerük is, csak nem az ő számlájukra írandó - aki elég okos, az megérti ezt.

Útban a bravúros hetedik hely felé Forrás: AFP/Olivier Morin

Kovács Barnabás szövetségi kapitány azt mondta, az osztrákok is honosítani akarták. Miért mondott nemet nekik?

Az a természetes, ha itt élek, és magyar az anyanyelvem is, akkor Magyarországot képviselem.

Ha igent mond az osztrákoknak, lehet, hogy most olimpiai érmes? Nem bánta meg, hogy lemaradt a kedvezőbb feltételekről?

Egyáltalán nem bántam meg, itt legalább értékelik a munkámat és a személyiségemet is, érzem, hogy szeretnek.

A bravúros hetedik helye után Stark Márton edző-vaxmester elárulta, hogy különböző vaxolású léceket használtak, és az egyikről kiderült, hogy nagyon gyors az olvadó havon. Kívülről úgy tűnt, a körülmények folyamatosan romlanak, de lehet, hogy önnek mégis ez kedvezett?

Benne van kicsit ez is a sikerben, de ugyanez a léc ott is gyors volt, ahol nem volt ennyire megolvadva a hó. Talán a többiek léce nem volt ennyire jó az olvadó havon. Az viszont tény, hogy meleg havon nagyon gyors ez a léc.

Stark azt is mondta, a 25 pár sílécéből csak kettő igazán gyors. Hogyan értsük ezt, akkor mire jó a többi?

Egy léc akkor lesz gyorsabb, ha többet sízel vele. Lehetséges, hogy egy idő után a többi léc is felgyorsul. Edzeni viszont mindegyikkel lehet.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mit szóltak a legnagyobb sztárok a hetedik helyéhez?

Sokan gratuláltak, annyira sokan, hogy név szerint nem is tudom megemlíteni őket. Még két-három nappal később, a szlalom-óriásspecialisták is gratuláltak, tehát olyan sízők, akikkel különben nem nagyon szoktam találkozni. Rengeteg SMS-t is kaptam, de főleg a neten üzentek, a legnagyobb részükre még válaszolni se bírtam.

Ha le tud győzni olimpiai bajnokokat (Maria Höfl-Riesch, Julia Mancuso), akkor egyszer ön is lehet a legjobb. Ennyire egyszerű?

Ennyire nem egyszerű, de ha megkapom a megfelelő támogatást, és úgy készülhetek, ahogy szeretnék, például külföldi edzőtáborokkal, akkor igenis lehetséges. De azt szoktam mondani, mindenki ugyanolyan vízzel főz, egyformák vagyunk. A különbséget mindig a háttér és a sportoló saját akarata jelenti.

Számított volna valamit a későbbi karrierje szempontjából, ha pontszerző helyen végez?

Személyesen nem, mert nekem ez is majdhogynem felér egy aranyéremmel - de egy éremmel biztosan -, mert rengetegen megismertek, felkapták a fejüket erre az eredményre. Azt nem tudom, anyagilag, a szövetség vagy a MOB szempontjából mit számít. Úgy tudom, hogy itthon az első nyolcat díjazzák.

Szerény, visszahúzódó személyiség, viszont élsportolóként bírnia kell a média nyomulását is. Gondolt arra, hogy erre külön készüljön majd a következő olimpia előtt?

Nem gondolkodtam ezen, viszont már most is van egy menedzserem, aki tudja intézni az ügyeimet. Másrészt elég nagy vagyok ahhoz, hogy meg tudjam mondani, mikor tudok beszélni egy riporterrel, és mikor kell pihennem egy-egy verseny előtt.

A szuperóriás-műlesiklásban elért 15. helye is kiemelkedő Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

És arra van törekvés, hogy a kétfős személyzet (Stark és Dietmar Josef Thöni edző) mellett gyúró, orvos, erőnléti edző, esetleg sportpszichológus is kísérje a versenyekre?

Persze, van. Egy gyúróm van, akit ugyan nem mindig tudunk elvinni - volt, hogy más gyúrója segített rajtam egy versenyen -, de az olimpián itt volt. A kondiedzőmet, Zakariás Zsoltot szintén nem tudjuk magunkkal vinni, de interneten mindig elküldi az edzésterveket. A pontosabb anyagi tervekről ugyanakkor nem tudok beszámolni, ezzel a szövetség foglalkozik.

Annyit azért áruljon el, hogyan küszöbölheti ki egy versenyző a hatalmas különbségeket? Például Lindsey Vonn havi bevétele nagyjából a százhússzorosa az önének, vele 11 fős csapat foglalkozik, az ő felkészülésére félmillió, az önére ezer euró jut.

Még többet dolgozni, még jobban akarni. Ha kevesebbet is tudok edzeni, akkor még jobban beleadok mindent.

A külföldi edzéseken kívül a hazai riválisok is hiányozhatnak. Nem probléma, hogy nincs önhöz hasonlóan jó síző a magyar válogatottban?

De igen, mert nincs csapattársam, akivel edzéseken harcolni tudnék. Mindig csatlakoznunk kell egy idegen csapathoz, és ott keresni egy ellenfelet. Ha ilyen sincs, akkor magammal versenyzek.

Mondhatni, hogy Szocsi meghozta a szerencséjét? Elvégre Torino előtt megsérült, Vancouverben az első számban bukott, és nem folytathatta a versenyt.

Igen, most kezdődik el igazán a karrierem, innen csak felfele lehet haladni. Magas szintre jutottam, de ahhoz, hogy még feljebb lépjek, még több támogatásra van szükség. Szocsi előtt azt mondtam: a harmadik (olimpia) legyen az isten igaza - ez most beteljesült. A negyedik pedig legyen az én igazam, az arany. Teljes mértékben hiszek az aranyéremben.

Emellett nem lehet csukott szemmel elmenni

"Kaptunk ígéreteket déli féltekés edzőtáborra" - mondta az Origónak Kaszó Klára, a síszövetség ügyvivője. "Ilyen eredmények mellett nem lehet csukott szemmel elmenni. A terv szerint Miklós Edit csapata a síszövetségétől külön költségvetésen fog futni, de még nem látni, milyen lesz pontosan az új szisztéma. A magyar sísportba kiváló szakemberek kellenek, ugyanis Edit sem tudta volna ezeket az íveket síelni Szocsiban egy éve, mikor még nem volt mellette az osztrák Dietmar Josef Thöni."
Kaszó ezzel együtt már négy éve meggyőződött az akkor még román színekben versenyző Miklós kvalitásairól: "A vancouveri bukása után kérdeztem tőle, nem bánod-e, Edit? Ebben benne volt a magyaros, ′mi lett volna, ha′ típusú gondolkodás, de ő teljesen nyugodtan csak annyit mondott: ilyen a versenyzés. Akkor jöttem rá, hogy egy világklasszis."

Sok jót, sok rosszat hallani itthon Szocsiról. A bravúros eredményen túl mi volt eddig a legjobb, illetve mi a legrosszabb élménye?

Nekem nagyon tetszik maga a környezet, a kaukázusi hegyek, az is csodálatos, hogy száz kilométeren belül ott vagy a tengerparton. Lenyűgöző, mi mindent fel tudtak építeni itt, ebben rengeteg munka van. Máshol már készen állt szinte az összes létesítmény, míg itt mindent meg kellett csinálniuk. Rossz élményem nem is volt. Ugyan senki nem beszél angolul, de mindenki nagyon kedves. Máshol nem tudom, mi van, de a mi falunkban az étel, a szállás is jó, van fűtés és meleg víz. Szerény, de megfelelő körülmények közt lakunk.

Valóban felkapták a fejüket külföldiek a kalocsai mintás síruhára? Tényleg lehetett vele ismerkedni?

Felkapták a fejüket, de már két éve, ugyanis én már azóta ugyanebben sízek. A sajtó kicsit elkésett ezzel, talán az olimpia miatt. Tetszik mindenkinek, de azért nekem nem kellett síruhába bújnom, hogy ismerkedjek.

Ezzel a hetedik hellyel jó esélye lehet az év sportolója választáson is, legalább egy dobogóra. Meglepődne, ha decemberben meghívnák a Sportcsillagok Gálaestjére?

Ez még eszembe sem jutott, de nagyon örülnék neki!

Mennyire látja pontosan, mit kell tennie a továbblépéshez? Elképzelt egy utat a következő téli olimpiáig?

Igen, évről évre egyre okosabb leszek, egyre több mindent észreveszek, próbálom kiküszöbölni a hibákat. Megvan a négyéves útitervem, tudom, milyen irányba kell haladnom. Bővülnie kell a csapatnak, többet, és jobb feltételek közt kell edzenem, nem ártana eljutni nyáron Chilébe vagy Argentínába, mint a nagyoknak. Mert mi eddig mindig Európában maradtunk.

Miklós Edit névjegye

Született: 1988. március 31., Csíkszereda
Magasság, súly: 166 centi, 65 kiló
Hobbijai: búvárkodás, hátizsákos utazás, biciklizés, túrázás, olvasás, "minden, ami kikapcsol, és egyben izgalmas is"

Legjobb eredményei:
2014, Szocsi: 7. hely a téli olimpián lesiklásban, 15. szuper-óriásműlesiklásban, 16. a szuperkombinációban
2013, Schladming: felnőtt-vb 19. szuperkombinációban
2009, Val d′Isere: felnőtt-vb 18. lesiklásban és szuper G-ben
2008, Formigal: ifjúsági-vb 5. lesiklásban
2007, Altenmarkt-Zauchensee: ifjúsági-vb 6. lesiklásban