Semmi sem igaz, amit Szocsiról írtak

Amerikai turisták, illusztráció, szocsi téli olimpia 2014
People enjoy the warm weather in the Olympic Park during the Sochi Winter Olympics on February 13, 2014. The organizers of the Sochi Winter Olympics today played down concerns that spring-like temperatures could harm the Games, saying every event was on schedule and a strong contingency plan was in place. AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
Az amerikai turisták nem értik, miért kellett eltántorítani a szurkolókat a téli olimpiától, hiszen ők jól érzik magukat Oroszországban.

Egy amerikai drukker, Jim Solbert számára például az egész tavalyi év a téli olimpiára való várakozás jegyében telt, alig várta már, hogy elutazhasson a Fekete-tenger partján fekvő orosz városba. Majd egy hónappal az áhított út előtt az 58 éves detroiti gyári alkalmazott csodálkozva nézte a nemzetközi sajtó riportjait a terrorveszélyről, Oroszország egyre gyászosabb emberjogi helyzetéről, illetve az utolsó percben megjelent tudósításokat az igénytelen vendégszállásokról - írja tudósításában a Globalpost.com.

Forrás: AFP/Loic Venance

Az erről szóló sajtójelentések nyomán Solbert kétszer is meggondolta, elutazzon-e Szocsiba, de a helyszínre érkezve azt mondta: vicc, amiről cikkeztek, és semmi se igaz abból, amit olvasott Szocsiról.

Mások is úgy vélték, a szovjet korszak felújított népszerű üdülőhelyének napsütötte, fákkal szegélyezett utcáin látottak éles ellentétben vannak azzal, amire számítottak. Dean Cockell 62 éves winnipegi férfi mindezt annak a számlájára írja, hogy a külföldiek nem ismerik eléggé Oroszországot, a sajtó pedig a kelleténél jobban tupírozta fel a dolgokat.

Sok turista mondja azt, hogy nem nyugtalanítóak a Szocsiban foganatosított biztonsági intézkedések. Vlagyimir Putyin államfő szigorú biztonsági rendszere szemlátomást sokkal kifinomultabb, nem fut össze minden sarkon járőröző rendőrökkel az ember. A rend őrei szemlátomást a buszmegállók és utcák tömegében elvegyülve dolgoznak. Az állig felfegyverzett rendőrök helyett jópofa bíborvörös tréningruhába öltözött biztonságiak vizsgálják fémdetektoraikkal az embereket a vasútállomásokon és a versenyek helyszínén. A 64 éves atlantai Walt Molawka hitetlenkedve mondja azt, hogy nagyobb biztonságban érzi magát, mint Detroitban vagy Atlantában.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Közvetlenül a megnyitó előtt futótűzként terjedtek a beszámolók a szállodák és sportlétesítmények hiányos állapotáról, de Lisa Brackmann 50 éves San Diegó-i nő szerint nincsenek köszönőviszonyban a valósággal a sártengerről és törött vécékagylókról szóló tudósítások. Walt Molawka úgy látja, hogy az amerikai média annyira túllihegte az Oroszországgal - kiváltképpen a melegellenes törvénnyel - kapcsolatos aggodalmakat, hogy eltántorította az embereket az úttól.

A téli sportok őrületében élő városban azonban nem mindenkit vakított el az esemény, s egyeseknek meggyűlt a bajuk a hatóságokkal. A cincinnati baptista felekezet tagjait például megmotozták és megfeddték a rendőrök, amiért orosz nyelvű Bibliákat osztogattak a helybélieknek. A felekezet egyik tagja azt mondja, hogy meghatotta ugyan őket a helybéliek meleg fogadtatása, de vannak szőnyeg alá söpört problémák. A orosz hivatalnokok azt állítják ugyan, hogy Oroszország szabad és nyitott ország, a valóság azonban szerinte más képet mutat.