Vágólapra másolva!
Lykovcán Ágota nagypályás gyorskorcsolyázó három olimpiáról is lemaradt, mégsem adja fel az álmait. Amikor kiderült, hogy a szövetség nem tudja finanszírozni a felkészülését, nyolc kilót fogyott, ideg-összeroppanást kapott, ma viszont a németországi KIA Speed Skating Akadémián profi körülmények között készül.

A szocsi olimpia előtt Lykovcán Ágota tartotta az országos csúcsot, meg is volt az olimpiai szintideje, mégsem utazhatott el Szocsiba. "Az olimpiákon meghatározott számú versenyző indulhat egy adott számban, így ha többen teljesítik a szintidőt, akkor várólistát állítanak fel, és aszerint kvalifikálunk" - magyarázta a Vasárnapi Híreknek adott interjújában a 26 éves sportolónő.

2006-ban a torinói olimpia előtt a szintidő 1:21:00 volt 1000 méteren, ő 1:20:72-t ért el, de csak negyvenen utazhattak, ő pedig a 42. volt. Négy évvel később a vancouveri játékok előtt, mint mondja, nem is kapott lehetőséget a bizonyításra. "Végigcsináltam egy felkészülést, aztán bejelentették, hogy nem tudják finanszírozni sem a Világkupámat, sem azt, hogy edzőtáborokba járjak."

Pedig a szövetség szezononként körülbelül 3-5000 eurót kap egy-egy versenyző után. "Épp ezért teljesen kikészültem. Nem tudtam enni, inni, lefogytam nyolc kilót, egy-három órákat tudtam csak aludni éjszakánként."

Lykovcán Ágota Forrás: www.agotalykovcan.com

És ekkor jött a teljes összeomlás. Egy este úgy érezte, el kell mennie a kedvenc éttermembe, de valami történt vele. "Az Erzsébet hídon kifogyott a benzin a kocsimból. Gondoltam, sebaj, akkor futni fogok. Otthagytam a kocsit a híd kellős közepén, kiszálltam, és elindultam a zuhogó esőben." Egy szál pólóban futott, majd a zárt osztályra vitték a rendőrök,a nevét sem tudta megmondani.

De most úgy érzi, kimászott a gödörből, és még mindig az az álma, hogy egyszer ő is részt vegyen a játékokon.

(A teljes interjú itt olvasható.)