Miklós Edit egyszer olimpiai bajnok lesz?

Miklós Edit, alpesisí
Hungary's Edit Miklos competes during the Women's Alpine Skiing Downhill at the Rosa Khutor Alpine Center during the Sochi Winter Olympics on February 12, 2014. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Miklós Edit dobogóra is állhatott volna a szocsi téli olimpián, ha az elején nem hibázik, de a hetedik helye így is óriási teljesítmény - állítja a sízők szövetségi kapitánya, Kovács Barnabás. A szakember szerint a 25 éves csíkszeredai lesikló mostoha körülmények között készült, az állami támogatás is csak akkor érkezett meg a síszövetséghez, amikor a versenyzők már Szocsiban voltak, pedig Miklós Editből egy nap még olimpiai bajnok is lehet.

Hová tehetik Miklós Edit lesiklásban elért olimpiai hetedik helyét azok, akik nem járatosak a sísportban? Olyan ez, mintha Baumgartner Zsolt a Minardival befutott volna Mika Häkkinenék közé az élbolyban, vagy mintha egy magyar teniszező negyeddöntőt játszana Wimbledonban – érzékeltette a legnagyobb magyar alpesisísiker jelentőségét az Origónak Kovács Barnabás szövetségi kapitány.

A 25 éves Miklós Edit 25-ös rajtszámmal, 25. indulóként vághatott neki a 2713 méter hosszú pályának, az enyhe idő miatt a hó minősége már közel sem volt olyan jó, mint az első indulók lesiklása idején. A csíkszeredai születésű sportoló kockáztatott, az elején egy balkanyarnál lecsúszott az ideális ívről, később azonban nagyon bátor sízést bemutatva, a 102 km/h-s sebességet is elérve (ezzel a második mért ponton gyorsabb volt, mint az aranyérmes Gisin) a hatodikként ért célba. Később az őt követő norvég Lotte Smiseth Sejersted még megelőzte, így lett hetedik, ami a magyar alpesisí legjobb olimpiai eredménye.

Milyen érzés legyőzni az osztrákokat?

"Boldogok vagyunk, mert nagyon nagy dolog ez a hetedik hely, főleg annak tükrében, hogy Edit felkészülése mostoha körülmények között zajlott" - mondta a sízők szövetségi kapitánya. Kovács Barnabás előzetesen a dobogóra is esélyesnek tartotta. "Az ominózus balkanyarnál borzasztó nagyot hibázott, és ezzel elveszített négy-öt tizedet, de a többiek számára sem volt egyszerű ez a szakasz, talán csak hárman mentek hibátlanul. Ha nincs ez a hiba, akár érmet is nyerhetett volna" – jegyezte meg a kapitány.

Forrás: AFP/Olivier Morin

Sokat elmond Miklós Edit bravúrjáról a legyőzöttek névsora. Megelőzte többek között a hétfői szuperkombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riescht, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt. Ráadásul az összes osztrák sízőnél jobb volt. "Az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF stábja, miután megszólaltatta az aranyérmes Tina Mazét, Edithez fordult, és arról érdeklődött, hogy milyen érzés az osztrákok előtt végezni" - idézte fel Kovács Barnabás.

Miklós Edit négy éve a vancouveri olimpián még román színekben versenyzett, 2011 óta képviseli Magyarországot. Csíkszeredai rajongói csak a román kommentárt hallgatva szoríthattak, a Maszol.ro szerdai cikke szerint a romániai riporterek is nagyon drukkoltak neki. Csak azt sajnálták, hogy nem Romániáért versenyez. "Örülök, hogy nem felejtettek el. Az élet megy tovább, én most már magyar színekben versenyzem, itt mindent megkapok ahhoz, hogy a legmagasabb szinten versenyezhessek" – reagált Miklós Edit a magyar nyelvű portál kérdésére.

Késve érkezett állami támogatás

Miklós Edit nem tűnik telhetetlennek annak fényében, hogy mit gondol Kovács Barnabás a legjobb magyar síelő hazai megbecsültségéről: "A lehetőségei messze-messze elmaradnak a nagy nemzetek lehetőségeitől, és hihetetlen nehézségek közepette próbál lépést tartani a többiekkel. Hála istennek a felkészülése úgy alakult, hogy sikerült épp az olimpiára a legjobb formába hozni."

A kapitány reméli, hogy nemcsak a közvélemény, hanem a sportvezetés is Miklós Edit mögé áll. "A teljes állami támogatás akkor érkezett meg a síszövetség számlájára, amikor már kinn voltak a versenyzőink Szocsiban. Aki ezt nem éli meg, annak fogalma sincsen, milyen nehéz így dolgozni. Egyik napról a másikra élni, reménykedni, és kölcsönökből finanszírozni a versenyzést" - mondta Kovács Barnabás.

Egyedülálló eredmény

A magyar alpesi sízők között még senki sem került a legjobb tíz közé olimpián. Miklós Edit 35 Világkupa-pontot is kap a hetedik helyezésért, így az olimpia utáni versenyeken előkelőbb rajtszámmal szerepelhet majd, ami sokat javíthat a megítélésén és az esélyein.

Már hétfőn történelmet írt azzal, hogy szuperkombinációban a 16. helyen zárt, mivel az eddigi legjobb olimpiai magyar alpesi eredmény egy 18. hely volt, amelyet Kozma Péter ért el 1984-ben, Szarajevóban, műlesiklásban. A nőknél a korábbi legjobb eredményt Kovács Mónika érte el 1998-ban Naganóban - ő a 21. helyen zárt a kombinációban. A férfiaknál Szalay László 1936-ban, Garmisch-Partenkirchenben a 19. helyen végzett összetettben. Iglóiné Eleőd Anikó 1948-as, műlesiklásban elért 22. helye, valamint Bónis Attila 1994-ben Lillehammerben, szintén műlesiklásban elért 22. helyezése érdemel még említést. Az alpesisí 1936 óta szerepel a téli olimpiák programjában, azóta összesen - a szocsi viadalig - 35-en képviselték a magyar színeket, pontot még senkinek sem sikerült szereznie.

Szerinte Miklós Editnek csak biztos háttér kell, hogy még ennél is jobb legyen. "Nyilván fog a hetedik helyért egy egyszeri elismerést kapni, de ez kevés ahhoz, hogy a mindennapjait rendbe tegye" – jelentette ki. "A külföldi élversenyzőknél fel sem merül, hogy nyáron vajon el tudnak-e utazni a déli féltekére gyakorolni, lesz-e elég pénzük a szállásra, utazásra. Az ő esetében ez kérdés, pedig most ugyanolyan szintű versenyző, mint a legjobbak. Érdemes megnézni, kik végeztek mögötte. Olyanok, akiknek biztosan van ötezer euró stabil havi bevételük, de lehet, hogy keveset mondtam."

Úgy véli, Miklós Editnek is olyan keresetet kellene biztosítani, amiből meg tud élni, ezenkívül egy egész stábra szüksége lenne - magyarázta a kapitány. "Egy német vagy svájci versenyző mellett tucatnyian dolgoznak, az edzésen négy-öt ember videózik, hogy aztán kielemezzék a lesiklását. Editnek még a felszerelése sem olyan minőségű, mint az elit tagjainak."

Berecz Anna a 35., Miklós Edit a hetedik lett Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány szerint Miklós Edit és az általa legyőzött Höfl-Riesch, illetve Marcuso között most már csak annyi a különbség, hogy a német és az amerikai már volt olimpiai bajnok, a magyar pedig még nem. "Még van legalább két olimpiája. Csak a versenyzésnek él, és a célja, hogy olimpiát nyerjen. Riesch és Marcuso már voltak, Miklós Edit pedig egyszer még lesz olimpiai bajnok."

Miklós Edit szombaton szuperóriás-műlesiklásban is indul, ahol már nem lesz rajta semmiféle nyomás, de a hetedik helynél jobb eredményre nemigen számíthatunk tőle, hiszen a lesiklás számít a fő számának.

Van még benne tartalék

"Miklós Editet az első 15-be vártam a lesiklóversenyben, de, hogy az első tízben végzett, és hetedik lett - ez zseniális, hihetetlen jó eredmény, csúcsteljesítmény!" - nyilatkozta a mob.hu-nak Kovács Mónika korábbi alpesisíző, aki az 1998-as naganói olimpián 21. helyen végzett összetettben.

"Mi, magyarok tudjuk, milyen különbség van a hazai és az élvonalhoz tartozó nemzetek háttere mögött. A földrajzi adottságok mellett a lehetőségekre, szponzori támogatásokra, versenylehetőségekre gondolok elsősorban. Ehhez képest Miklós Edit ott van a legjobbak között, a világ élvonalában. Ez fantasztikus dolog! Azt hallottam, hogy a pályán a hó igen kásás volt. Ő a 25-ös rajtszámmal indult, talán ha alacsonyabb besorolással rajtolhatott volna, esetleg még jobb minőségű havon csúszhatott volna, az még jobb eredményt hozhatott volna - persze ez csak feltételezés" - mondta Kovács Mónika.

Tuss Réka torinói olimpikon szerint nagyon technikás és nehéz volt a pálya, főleg a felső szakaszon. "Láthatóan minden versenyző számára komoly küzdelmet jelentett a pálya első fele. Edit fantasztikusan helytállt, a felső szakasz után még javítani is tudott, elképesztő középső és alsó szakaszt ment. Csak szívből gratulálni tudok neki, és Berecz Annának is! Óriási teljesítményt nyújtottak. És még valami: Edit minden osztrákot megvert, és több komoly lesikló-specialistát maga mögé utasított."

A vancouveri olimpián részt vevő Bene Márton szerint összejött, amire vártunk. "Edit nagyon stabilan kezdett, és látszott a tartásán, hogy az önbizalma is a helyén van. A közepén az egyik hullám kicsit kiemelte, de összességében végig mélyen tudott maradni, nagyon szép síelést mutatott be. A kis hibák és a meleg miatt gyorsan romló pálya is arra enged következtetni, hogy még van benne tartalék, és a közeljövőben ott tud lenni akár a legjobb ötben is."