Djokovic 6:0, 6:0-ra verne

tenisz szeles mónika
A kilencszeres Grand Slam-győztes Szeles Mónika a tenisz Fed Kupa budapesti tornájának betétprogramjaként megrendezett Magyar Tenisz Napján a fővárosi Syma Rendezvényközpontban 2014. február 8-án
Vágólapra másolva!
A gyerekekkel való foglalkozással és könyvírással telnek Szeles Mónika napjai, aki a Magyar Tenisz Napja elnevezésű program díszvendége Budapesten.

"Először is köszönöm a meghívást, örülök, hogy részese lehetek az első alkalommal megrendezett tenisznapnak” - mondta. A kilencszeres Grand Slam-tornagyőztes, korábbi világelső sztár kifejtette, jelenleg a kicsiknek tart edzéseket Amerikában, emellett áprilisban jelenik meg második, gyerekeknek szóló könyve és szívesen közreműködik fitnesz és életmód témájú eseményeken is.

Minden Grand Slam-tornán szeretet játszani, de a salak sokkal közelebb állt hozzá, mint a gyorsabb füves pályák. Amíg manapság már ritkák a kétkezes ütések, ő ezzel a technikával ért el sikereket. "Mindenkinek meg kell találnia a saját stílusát, nekem így két kézzel némely ütés sokkal könnyebb volt. Igaz, némely pedig nehezebb."

Szeles Mónika kicsit ütögetett Budapesten is Forrás: MTI/Kovács Tamás

Elmondta, hogy a férfiaknál Stefan Edberg, Boris Becker és Ivan Lendl edzőként is bevált, de ő egyelőre nem tervezi, hogy ilyen munkát vállal. "Ha lesz ilyen, akkor valószínűleg előbb vállal szerepet Martina Hingis vagy Martina Navratilova, mint én. Persze soha ne mondd, hogy soha, de én azért inkább szeretek a gyerekekkel dolgozni, rájuk még jobban lehet hatni" - tette hozzá Szeles, aki hivatalosan 2008-ban vonult vissza, de utolsó tétmérkőzését 2003-ban vívta.

A kilencszeres Grand Slam-győztes teniszezőt 19 évesen a hamburgi tornán egy Steffi Graf-rajongó szúrta hátba, 24 évesen pedig elveszítette édesapját, mégis fel tudott állni.

Hatévesen kezdett el teniszezni Újvidéken, egy Davis-kupa-mérkőzésen Yannick Noah volt rá nagy hatással. „Jugoszláviában abban az időben nem volt népszerű a tenisz a lányok körében, nagy szerencsém, hogy a nyolc évvel idősebb bátyám ezt a sportot választotta” - nyilatkozta a vajdasági Magyar Szónak, amelynek budapesti tartózkodása alatt kizárólagos interjút adott.

A hamburgi merénylet ellenére a tornát nem szakították meg, hanem végigjátszották. Szeles azt mondta, ez az esemény nagyon gyorsan rákényszerítette arra, hogy felnőjön. "19 éves voltam, mindent át kellett értékelnem, újra kellett gondolnom. Nem szeretek visszaemlékezni azokra a számomra sötét időkre, amelyek miatt egy új korszak kezdődött az életemben."

"Nagyon sokat utazom, így nem mondhatnám, hogy Sarasota az otthonom. Tudom, hogy a következő pár évben el kellene döntenem, hogy hol lesz. Habár, ha belegondolok, miért kellene, ráérek még erre, nem?! Pesten is élnek rokonaim, sűrűn megfordulok a városban, és Újvidékre is egyre többször látogatunk. Mindkét várossal egy problémám van csak: a látogatások végén mindig pluszkilókkal indulok vissza.”

Szerinte nehéz összehasonlítani a különböző korok játékait, a mostani egyértelműen erősebb és gyorsabb. "Furcsa, hogy akkoriban a tinédzsereké volt a világ, Hingis, Capriati és én is nagyon fiatalként értünk el sikereket, most pedig inkább a tapasztaltabb játékosok gyűjtik be a trófeákat, mint például az 1981-ben született Serena Williams vagy az 1982-es születésű Li Na, aki legutóbb Ausztráliában nyert Grand Slam-tornát. Serena ellen még játszottam, az utána következő generáció ellen azonban már nem, így nem is tudnám összehasonlítani a két korszakot" - mondta.

Novak Djokovic egyszer azt nyilatkozta, hogy szeretne ellene játszani "Nem tudom, Novak ezt hogy gondolja, mivel biztos vagyok benne, hogy 6:0, 6:0-ra verne, s annak is örülhetnék, ha egy pontot sikerülne nyernem. De állok elébe, egy jótékonysági mérkőzést szívesen játszanék vele Belgrádban vagy Újvidéken” - mondta Szeles a Magyar Szónak.