Vágólapra másolva!
Egy lövőhibája ellenére is megnyerte pályafutása hetedik olimpiai bajnoki aranyát Ole Einar Björndalen, aki Nagano és Salt Lake City után ezúttal sem talált legyőzőre a biatlonosok 10 km-es sprintszámában. Björndalen ezzel a 12. olimpia érmét szerezte, és utolérte a téli játékok örökranglistáján a nyolc arannyal és négy ezüsttel álló sífutó honfitársát, Björn Daehlie-t.

"Ez egy tökéletes verseny volt, mindent megtettem, amit terveztem” - nyilatkozta Björndalen a norvég TV2-nek. A 40 éves versenyző a téli olimpiák történetének legidősebb egyéni olimpiai bajnoka lett. A második helyen az osztrák Dominik Lamndertinger ért célba, míg a bronzérmes a cseh Jaroslav Soukup lett.

Björndalennek a mostanival együtt hét aranya, négy ezüstje és egy bronzérme van, Dählie nyolc aranyat és négy ezüstöt szerzett a téli ötkarikás játékok történetében. (A nyári játékok legeredményesebbje, az amerikai úszó, Michael Phelps összesen 22 érmet szerzett - közte 18 aranyat - nyert.)

Björndalen azonban nem hiszi, hogy jobb sportoló lenne, mint példaképe, a nyolcszoros olimpiai bajnok Björn Daehlie. "Nehéz összehasonlítani kettőnket, hiszen sokkal több versenyszámban indulhatok, mint annak idején Björn. Számomra ő mindig a legnagyobb norvég sportoló lesz" - mondta.

"Ez a győzelem négy év kemény munkájának köszönhető, és bár nagyon régen nyertem utoljára egyéni számban, az élet túl rövid ahhoz, hogy feladjuk. Ez volt pályafutásom egyik legfontosabb sikere. Amikor elhibáztam az egyik lövést, arra gondoltam, elszálltak az esélyeim, de hittem abban, hogy egy jó síeléssel odaérhetek a dobogóra" - tette hozzá.

Ole Einar Björndalen Forrás: AFP/Martin Schutt

A második helyen az osztrák Dominik Landertinger, a harmadikon a cseh Jaroslav Soukup végzett. Az olimpia első magyar szereplője, Gombos Károly a 79. helyen ért célba a 87 fős mezőnyben.

A 19-szeres világbajnok Björndalen öt éve nem nyert egyéni viadalt vébén vagy olimpián, de 93 Világkupa-futamgyőzelme közül az utolsót is egy éve, 2012. február 12-én, Kontiolahtiban aratta.

Eredmény, sílövészet, férfi 10 km sprint:
1. Ole Einar Björndalen (Norvégia) 24:33.5 perc (1 lőhiba)
2. Dominik Landertinger (Ausztria) 24:34.8 (0)
3. Jaroslav Soukup (Csehország) 24:39.2 (0)
...79. Gombos Károly 28:04.3 (1)

Kronlund a legidősebb érmes

A téli olimpiák legidősebb érmese Carl August Kronlund volt (1865. augusztus 25. - 1937. augusztus 15.), aki 1924-ben, Chamonix-ban tagja volt a második helyen végzett svéd curlingválogatottnak. Kronlund 58 évesen és 155 naposan szerzett érmet, és nemcsak a legidősebb érmes, de egyben a téli olimpiák legidősebb résztvevője is mind a mai napig.