Pompás megnyitóval kezdődött az olimpia

szoci, téli olimpia, oroszország
Tűzijáték a szocsi téli olimpia nyitó rendezvényén
Vágólapra másolva!
Kezdetét vette Szocsiban a XXII. téli olimpia: a 16 napon át tartó versenysorozatot Vlagyimir Putyin orosz államfő nyitotta meg közép-európai idő szerint péntek este az Olimpiai Stadion elnöki páholyából.

A tizennyolcadikként bevonult magyar küldöttség nemzeti zászlaját a váltó tagjaként 2009-ben Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Heidum Bernadett vitte a megnyitón, amelyen Áder János köztársasági elnök is jelen volt.

Szocsiban 88 ország csaknem 3000 sportolója - köztük 16 magyar - indul. Az ötkarikás esemény, melyen 15 sportág 98 versenyszámában avatnak győztest, február 23-ig tart.

A megnyitó a 2014-es évszámra utalva helyi idő szerint pontban 20.14-kor vette kezdetét az orosz, cirilbetűs ábécé bemutatásával a legnagyobb orosz történelmi személyeket, művészeket, illetve találmányokat felvillantva példaként a 33 betűhöz. Ezt követően megkezdődött az est főszereplőjének, Ljubovnak (oroszul: szerelem) az álomutazása, de a nyitófelvonásba kis hiba csúszott, ugyanis a levegőben az öt világító hópehelyből csak négy alakult át karikává, az ötödik nem, így nem sikerült kirajzolni az olimpia jelképét, az öt karikát.

Baki is volt a megnyitón Forrás: MTI/AP/Robert F. Bukaty

Nézzen még több képet a megnyitóról!

Az orosz zászló felvonása és az orosz himnusz meghallgatása után megkezdődött a sportolók felvonulása, így a folytatásban - a 40 ezer néző mellett - ők is élvezhették a látványos műsort. A játékok történetében először nem a stadion valamelyik széléről érkeztek, hanem a küzdőtér közepén, alulról bukkantak elő. A sort az olimpia szülőhazája, Görögország küldöttsége nyitotta, a nagyjából egyórás felvonulást pedig házigazdaként Oroszország csapata zárta. A Dominikai Közösség, Málta, Paraguay, Kelet-Timor, Togo, Tonga és Zimbabwe első alkalommal szerepel téli olimpián, India képviselői pedig ezúttal az ötkarikás zászló alatt versenyeznek az Indiai Olimpiai Bizottság felfüggesztése miatt.

A sportolók bevonulása után ismét a show következett: utazás Oroszország történetében, művészetében és kultúrájában, melynek során felbukkant többek között az 1917-es forradalom, a balett, Moszkva, vagy éppen a mostani játékok három kabalafigurája, a jegesmedve, a hópárduc és a nyúl. A műsorban fellépett Nyikolaj Valujev egykori nehézsúlyú világbajnok profi ökölvívó is.

Látványban nem volt hiány: gigantikus fényfestészetet jelenítettek meg a küzdőtéren, volt tűzijáték, és még hóesést is sikerült szimulálni.

Tűzijátékban nem volt hiány Forrás: AFP/Loic Venance

Nézzen még több képet a megnyitóról!

Ezt követően Dmitrij Csernisenko, a szervezőbizottság vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly megválasztott elnöke szólt a közönségéhez és a sportolókhoz. A német sportvezető többek között arról beszélt, hogy lehet élni megkülönböztetés nélkül, és az olimpia a falak emelése helyett éppen a hidak építéséről szól. Ezt követően felkérte Vlagyimir Putyint, a vendéglátó ország elnökét, hogy nyissa meg az olimpiát.

Ezek után nyolc híres orosz sportoló és közéleti személyiség kezében megérkezett az éppen százéves olimpia zászló a 2018-as labdarúgó-világbajnokság egyik helyszínének is kiválasztott, a közeli hegyről elnevezett Fist Olimpiai Stadionba. Az ötkarikás lobogó felvonása közben az olimpiai himnuszt Anna Netrebko világhírű szoprán énekelte el. A sportolók olimpiai esküjét Ruszlan Zaharov rövidpályás gyorskorcsolyázó mondta el, majd esküt tettek a bírák és az edzők is.

Szép és mosolygós volt a magyar csapat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nézzen még több képet a megnyitóról!

Az olimpiai láng Marija Sarapova teniszező révén érkezett a stadionba, majd Jelena Iszinbajeva rúdugró, a tengerparti olimpiai falu polgármestere vette át, de együtt futottak tovább. Aztán Alekszandr Karelin birkózó és Alina Kabajeva ritmikus gimnasztikázó csatlakozott hozzájuk, mindketten futottak pár métert a lánggal, melyet végül Irina Rodnyina párosban háromszoros olimpiai, tízszeres világ- és 11-szeres Európa-bajnok műkorcsolyázó, valamint Vlagyiszlav Tretyak háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok jégkorongozó vitt tovább.

Ők ketten kifutottak a stadionból, végig Tretyak kezében volt a fáklya, de aztán az Olimpiai Park közepén álló kandeláberhez érve együtt lobbantották fel a lángot.

A csaknem háromórás műsor tűzijátékkal zárult.

A korábbi lánggyújtók listája:
1952, Oslo: Eigil Nansen
1956, Cortina d'Ampezzo: Guido Caroli (gyorskorcsolyázó)
1960, Squaw Valley: Ken Henry (gyorskorcsolyázó)
1964, Innsbruck: Josef Rieder (alpesi síző)
1968, Grenoble: Alain Calmat (műkorcsolyázó)
1972, Szapporó: Hideki Takada (gyorskorcsolyázó)
1976, Innsbruck: Christl Haas (alpesi síző), Josef Feistmantl (szánkós)
1980, Lake Placid: Charles Morgan Kerr
1984, Szarajevó: Sanda Dubravcic (műkorcsolyázó)
1988, Calgary: Robyn Perry (műkorcsolyázó)
1992, Albertville: Michel Platini (labdarúgó), Francois-Cyrille Grange (alpesi síző)
1994, Lillehammer: Haakon herceg
1998, Nagano: Midori Ito (műkorcsolyázó)
2002, Salt Lake City: Az 1980-as amerikai jégkorong-válogatott
2006, Torino: Stefania Belmondo (sífutó)
2010, Vancouver: Catriona Le May Doan (gyorskorcsolyázó), Steve Nash (kosárlabdázó), Nancy Greene (alpesi síző), Wayne Gretzky (jégkorongozó)
2014, Szocsi: Vlagyiszlav Tretyak (jégkorongozó) és Irina Rodnyina (műkorcsolyázó)