Vágólapra másolva!
A WADA sokkolónak minősítette, hogy a téli olimpia előtt egy nem kimutatható doppingszer került a feketepiacra. Az MGN-t eddig csak állatokon tesztelték, de 100 ezer euróért bárkit felkészítenek vele a téli olimpiára.

A BBC azt írja, az MGN-nek nevezett új szer a természetes mérethez képest kétszeresére képes megnövelni a sportolók izomzatát.

Az MGN azok után került a középpontba, hogy egy álcázott riporternek felajánlotta az Orosz Tudományos Akadémia egyik tudósa. A német WDR riporterétől 100 ezer eurót (30 millió forintot) kértek volna azért, hogy a készítmény segítségével egy sportolót felkészítsenek Szocsira.

"Felháborító, hogy valaki ilyen szereket gyárt, és aztán felelőtlenül tovább passzolja őket a sportolóknak" - nyilatkozta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke, Craig Reedie.

A WADA csütörtöki sajtótájékoztatóján Szocsiban a szervezet igazgatója is nyilatkozott az MGN-ről. "Rendkívül sokkoló, hogy ezt a szert eddig csak állatokon tesztelték" - mondta David Howman. "Felháborító, de nem meglepő." A vezető figyelmeztetett, a Szocsiban levett mintákat tíz évig megőrzik, így a később kifejlesztett technikák miatt a most még nem kimutatható szerekkel is le fognak bukni a doppingolók.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy a gyógyszeripari fejlesztések közben a fejlesztő cégektől rendszeresen ellopják az új anyagokat, és azok a feketepiacra kerülnek.