Vágólapra másolva!
Risztov Éva a következő hónapokban Németországban a világklasszis hosszútávúszó, Thomas Lurz mellett végzi a felkészülését. Szakága Michael Phelpse mellett olimpiai bajnokként is fejlődni akar, szakmai kérdésekre vár választ, ha bejönnek a számításai, kint is marad.

Risztov Évának új edzőket keresnek

Risztov klubja, a Debreceni Sportcentrum augusztusban jelentette be, hogy új edzőt keres klasszisának, akkor még magyar szakemberek nevei merültek fel. „Azóta több felállás is szóba került, végül egy véletlen telefonbeszélgetésből jött ez a lehetőség” - nyilatkozta az origónak az úszó, aki az okot is elárulta. „Az olimpiai aranyérmem Londonban egy kicsit megelőzte a hazai hosszútávúszást, nekem viszont fejlődnöm kell.”

A felkészülését már egy hónapja elkezdő Risztov Éva két-három hónapos próbaidőre utazik ki Németországba, utána dönt a folytatásról. „A német hosszútávúszás óriási múlttal bír, 10-20 évvel a magyar előtt jár, rengeteg olyan szakmai kérdésem van, amire majd szeretnék választ kapni. Az olimpiai arany nem a véletlen műve volt, de az sem igaz, hogy miután én vagyok az olimpiai címvédő, nincs nálam jobb.”

Risztov mostantól egy világklasszissal készülhet egy csapatban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A medencében háromszoros vb-ezüstérmes úszónő a későbbi karriere miatt is fontosnak tartja a váltást. „Olyan rálátást szeretnék nyerni a legjobbak közt, amit aztán a hazai szövetségnek dolgozva is hasznosítani tudok. Magyarországon nagy jövője lehet a hosszútávúszásnak.”

A 33 éves Thomas Lurz 12-szer nyert világbajnokságot, Pekingben bronz-, Londonban ezüstérmes volt 10 kilométeren az olimpián.

Lurzot testvére, Stefan Lurz edzi, ő foglalkozik majd Risztov Évával, aki egyelőre nem tudja, milyen összetételű csapatba kerül Németországban. „Teljesen új lesz, hogy többen dolgozunk együtt, de nagyon várom, hogy egy világklasszissal készülhessek együtt. Azt hiszem, senki sem utasítaná vissza, hogy a sportág Michael Phelpsszével edzhessen. Jól sikerült az előző szezon utáni pihenőm, feltöltődve, hatalmas célokkal, álmokkal kezdtem az újat.”