Vágólapra másolva!
Vlagyimir Klicsko a vártnál könnyebben, meggyőző fölénnyel, egyhangú pontozással legyőzte Alekszandr Povetkint profi nehézsúlyú ökölvívó címmérkőzésen Moszkvában. Az oroszok egykori olimpiai bajnoka ezzel elveszítette veretlenségét.

Az Olimpiai Stadionban rendezett gálán telt ház volt, azaz 14 ezer néző kísérte figyelemmel az összecsapást, amelyen a 37 éves Klicsko a Boksz Világszövetség (WBA) szupervilágbajnoki, illetve a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Boksz Világszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoki címét tette kockára a szombat estig veretlen kihívójával szemben.

Az előzetes esélylatolgatások alapján egyértelműen Klicsko volt a toronymagas favorit, és többen is látványos kiütéses sikert vártak az ukrán bajnoktól, de ez végül elmaradt. Az összecsapás sajnos sem színvonalában, sem izgalmában, sem pedig látványában nem tudott felzárkózni a várakozásokhoz, és bár Povetkin - ameddig az erejéből futotta - relatíve sokat próbálkozott támadásokkal, a defenzívebb, nagyon sokat dulakodó és birkózó Klicsko taktikájából kifolyólag nem tudott folyamatos küzdelem kialakulni.

A második menetben felcsillant a remény, hogy Klicsko idő előtt befejezi a meccset, miután Povetkinre egy halántékra mért ütést követően rászámolt a vezetőbíró (a padlózásba egy kis csúszás is szerepet játszott), de ezt követően a mérkőzés képe visszaállt a korábban említett unalmas mederbe.

Forrás: AFP

A sok dulakodás - amire a helyi publikum füttyszóval és fújolással reagált - végül nem maradt hatástalan, ugyanis Povetkin fizikális egyre jobban elfogyott. Klicsko a 7. menetben aktívabbá vált, a rossz állapotban lévő Povetkin pedig háromszor is padlót fogott, de kisebb csodaként túlélte a kritikus perceket, és folytatta a küzdelmet.

A 11. menetben Luis Pabon mérkőzésvezető lökésért/fogásért megintette, és ezzel pontlevonással sújtotta Klicskót, de ez nem befolyásolta lényegesen a végeredményt. A 12., záró felvonást követően jöhetett a pontozás, és a háromszor 119-104 azt jelentette, hogy továbbra is Vlagyimir Klitcskónak hívják a WBA, WBO, IBF és IBO szervezetek nehézsúlyú világbajnokát, míg a küzdeni akarásból jól vizsgázó Povetkin elveszítette a veretlenségét - számolt be a Profiboksz.hu.

Az ukrán bajnok 2004 óta veretlen, és 64 profi mérkőzéséből 61-et megnyert. A WBA normál világbajnoki címét védő, 34 éves Povetkin 26 sikeres meccsen volt túl a profik között, ez volt az első veresége.

A két bokszolóban közös, hogy korábban az amatőrök között a csúcsra jutottak, Klicsko 1996-ban, Povetkin pedig 2004-ben lett olimpiai bajnok szupernehézsúlyban. Az orosz az amatőr címek tekintetében még sikeresebb is, mint az ukrán sztársportoló, ő ugyanis Európa-bajnokságon (2002, 2004) és világbajnokságon (2003) is győzni tudott, Klicskónak ez nem sikerült.