Vágólapra másolva!
Vlagyimir Klicsko tiszteli és becsüli ellenfelét, a profiként még hibátlan mérleggel rendelkező Alekszander Povetkint, és azt mondja, sohasem bokszolt még ennyire jó ellenféllel. A szombati, moszkvai világbajnoki profiboksz-mérkőzésen ennek ellenére az ukrán kiütéssel nyerne, és így hét és fél éve őrizné vb-övét.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb érdeklődéssel várt profiboksz-mérkőzésére kerül sor szombaton a moszkvai Olimpiai Arénában, ahol a Bokszvilágszervezet (WBO), a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) címvédője, az ukrán Vladimir Klicsko, illetve a hibátlan mérleggel rendelkező orosz Alekszander Povetkin lép szorítóba.

Klicskról nehéz szuperlatívuszok nélkül beszélni, eddigi 63 profi mérkőzése közül hatvanat megnyert (51-et KO-val), mindössze háromszor szenvedett vereséget: 1998-ban Ross Purity, 2003-ban Corrie Sanders, 2004-ben pedig Lamon Brewster győzte le. Kilenc éve azonban megingathatatlan a trónja, a 17 éves profi múlttal rendelkező, több tízmillió dollárral gazdagodó óriás több mint hét éve őrzi világbajnoki címét, ezzel megelőzte az örökranglistán Larry Holmest, és csupán egyetlen ember van a boksztörténelemben, aki nála is hosszabb ideig volt világbajnok: a legendás Joe Louis közel tizenkét évig őrizte övét.

Vlagyimir Klicsko 15. címvédésére készül Forrás: AFP/RIA Novosti/Vladimir Vyatkin

Vlagyimir még mindig élvezi az osztrák Alpok nyújtotta látványt, örömmel vonul edzőtáborba, évek óta azonos összetételű team segíti a munkáját. "Mindig ugyanaz a menetrend, ugyanazon a helyen, de én szeretem. Sajnos annyi változott, hogy Emanuel Steward edző múlt októberi halála óta Johnathon Banksszel dolgozom. Ő ugyanúgy csinál mindent, mint Emanuel, de mindig megpróbálkozunk néhány új dologgal, szóval nem egy állandó mókuskerékben őrlődöm" - mondta Klicsko.

Ha lett volna bármilyen jele annak, hogy az elmúlt években az unalom lett volna úrrá rajta, akkor most biztosan még inkább felszívta magát, hiszen szombati ellenfele a veretlen Povetkin lesz, aki ellen tizenötödik alkalommal védheti meg címét.

Kettejük csatáját évek óta tervezik a promóterek, kétszer már meghiúsult, most viszont Povetkin hazai pályán, hazai közönség előtt kap lehetőséget a bizonyításra, de várhatóan az ukrán hívők is elzarándokolnak az orosz fővárosba, hogy segítsenek a fiatalabb Klicskó fivérnek.

"Sokat álmodtam már erről a párharcról, még Emanuellel is sokat beszéltem róla. Azt hiszem, ennél jobb meccset jelenleg nem tudnék elképzelni a nehézsúlyban" - vélte Klicsko, aki bátyjával, Vitalijjal sohasem bokszolna, így a csúcsütközet csak gondolati szinten valósulhat meg, a gyakorlatban nem. "Most kiderülhet, ki a jobb olimpiai bajnok: én, aki 1996-ban vagy Povetkin, aki 2004-ben szerzett aranyérmet. Egyértelműen erről szól a csata: két olimpiai bajnok bokszol a profi világbajnoki címért."

Povetkin kétszer már visszalépett

Povetkin először 2008-ban, Eddie Chambers legyőzését követően lett Klicsko kötelező kihívója, de az orosz lábsérülést szenvedett, amikor megbotlott egy fa gyökerében. Ha akkor azzal vádolták Povetkint, hogy megfutamodott, akkor 2010-ben még inkább nevetett rajta a bokszvilág, az orosz ugyanis hallgatva edzőjére, Teddy Atlasra egyszerűen nem ment el a sajtótájékoztatóra. Klicskót ez nem zavarta, egy kartonból kivágott Povetkin-fotó mellett fogadta az újságírókét, végül a következő csatáját Samuel Peter ellen vívta, és ki is ütötte a nigériait.

Klicsko 2010-ben csak papírmasé ellenfelet kapott Forrás: AFP/Boris Rössler

Tavaly aztán a Bokszvilágszövetség úgy döntött, Klicsko a szervezet égisze alatt nem vállalhat több szabadon választott címvédést, hanem szuperbajnokként kötelezően ki kell állnia a rendes világbajnok Povetkin ellen.

A megállapodás júliusban megszületett, már csak arra kell figyelnie a kihívónak, nehogy egy fa gyökere az útjába álljon szombat estig.

"Nagyon jól felkészültem a mérkőzésre. Persze, csinálhatnám azt, amit mások, hogy beszólnak az ellenfélnek, de szerintem felesleges. Akármit mondhat az ember a mérkőzés előtt, a szorítóban ez vajmi keveset számít. Majd ott minden kiderül. Nyilván van rajtam nyomás, de ez, hogy otthon bokszolhatok, megerősít engem. A szokásos felkészülést csináltam végig Alekszander Ziminnel, az edzőmmel és megfelelő formában vagyok" - mondta Povetkin, aki eddig 26 profi mérkőzésének mindegyikét megnyerte, 18-at KO-val.

Igaz, az utolsó hat mérkőzés közül Nicolai Firtha és Ruszlan Csagajev ellen csupán pontozással, míg Marco Huckkal szemben megosztott pontozással hozták ki győztesnek.

Vlagyimir KO-győzelmet vár magától

Klicsko azt tervezi, ő ejti az első foltot riválisa makulátlan mérlegén: "Azt hiszem, ő lesz a valaha volt legjobb ellenfelem. De a célom, hogy KO-győzelmet arassak" - jelentette ki. "Povetkinnek nagyszerű rekordja van, veretlen, és el is várom tőle, hogy úgy bunyózzon, mint aki ezt szeretné megőrizni. Az amatőrök között olimpiai, világ- és Európa-bajnok volt, képzett bunyós, akit még sohasem küldtek padlóra. Minden promóter álma egy ilyen bokszoló"

Az ukrán óvatos magabiztossággal várja a mérkőzést, és szimpatikusnak találja Povetkin viselkedését.

"Nagyon tisztelettudó, nyugodt és magabiztos srác. Nem olyan őrült, mint David Haye vagy Dereck Chisora. Amelyik kutya ugat, az nem harap. Márpedig Povetkin nem egy ugató kutya, így képes lehet a nagy teljesítményre."

Alekszander Povetkin Forrás: AFP/RIA Novosti/Vladimir Vyatkin

A csata üzleti szempontból is mérföldkőnek számít, amíg Klicskóék 7,1 millió dollárt, Povetkinék pedig 6 milliót dollárt ajánlottak a mérkőzés megszervezésére, addig egy harmadik fél lett a befutó: az orosz üzletember Andrej Rjabinszkij 23,3 millió dollárt kínált, ami a sportág történetének egyik legnagyobb pénzdíja. Ennek 75 százaléka Klicskót illeti, a maradék 25 százalék pedig Povetkin vagyonát gyarapítja majd.

Az ukrán azonban ebből is viccet csinált: "Ha Floyd Mayweather 41,5 millió dollárt kapott a legutóbbi meccséért, akkor ez az összeg semmiség. De ne is beszéljünk a pénzről, beszéljünk arról, hogy nyerni fogok" - mondta mosolyogva.

Bár szakértők szerint Povetkin megtörheti a Klicsko testvérek hegemóniáját, a Profiboksz.hu oldalon a szavazók 90 százaléka Vlagyimir kiütéses vagy pontozásos győzelmére fogadnak. Hogy kinek lesz igaz, szombat este kiderül: a mérkőzést 22.15-től a Sport1 élőben közvetíti.