Vágólapra másolva!
A hatszoros olimpia és ötszörös világbajnok Usain Bolt ismét triplázásra készül a moszkvai atlétikai vébén, míg a világranglista-vezető Pars Krisztián az első magyar aranyérmet szerezheti meg Moszkvában. A versenyen hét ikerpár indul, a belga 4 x 400-as váltót három Borlee fivér repítheti a dobogóra. Az esemény a sportág szempontjából jelentéktelen Zambiában olyan jelentős, hogy a helyi szövetség elnöke a szövetségi kapitány helyett inkább a szeretőjét utaztatja.

Az áprilisi, bostoni maratonon történt robbantás hatására megszigorították a biztonsági intézkedéseket a szombaton kezdődő moszkvai, 14. atlétikai világbajnokságon. A szervezők azt ígérik, minden rendben lesz, és bár a sportolók aggódtak amiatt, hogy Peking és London után Moszkvában is gondok lesznek a levegő minőségével, a többség szerint a Luzsnyiki-stadion és környéke minden szempontból csodálatos eseményt ígér.

Reménykedve készülnek a magyarok is, az atlétikai világbajnokságok 1983 óta íródó történetében ugyanis még nem volt aranyérmünk, de a tavalyi olimpiából és az idei világranglista-eredményekből kiindulva Pars Krisztiánnak nagy esélye van arra, hogy a dobogó tetejére álljon.

A magyar vb-érmesek:

1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkosz)
1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapács)
1995, Göteborg: 3. Gécsek, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)
1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapács)
2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapács), 2. Fazekas Róbert (diszkosz)
2005, Helsinki: 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)
2011, Tegu: 2. Pars Krisztián (kalapács)

"A célom nem lehet más, mint a világbajnoki cím megszerzése" - mondta a kalapácsvető, aki tavaly az olimpia mellett az Európa-bajnokságot is megnyerte, így már csak a vb-arany hiányzik a gyűjteményéből. "Viccesen azt mondhatnám, hogy volt egy nagy bukta, egy kis bukta, most meg remélem, hogy mézes-mázos lesz a bukta" - utalt Pars arra, hogy 2009-ben Berlin a szezonban addig veretlenül lépett dobókörbe, de csak negyedik lett, míg két éve Teguban - szintén esélyesként - néhány centivel maradt le az aranyéremről a japán Murofusi Kodzsi mögött.

"A győzelemhez 81 méter feletti eredmény elég lehet" - jelentette ki azok után, hogy idén egyedüliként volt képes ilyen teljesítményre.

Pars Krisztián Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 2013-as eredményeket tekintve óriási a szombathelyi sportoló fölénye, a hét legnagyobb dobásból öt az ő nevéhez fűződik. Június 15-én, Szczecinben 81,02 méterre vetette a kalapácsot, ezzel vezeti a világranglistát, az orosz Szergej Litvinov (80,89), a tadzsik Dilshod Nazarov (80,71), a cseh Lukás Melich (80,28), a lengyel Pawel Fajdek (79,99) és a szlovén Primoz Kozmus (79,70) előtt.

Spiriev Attila, az atlétikai szövetség szakmai igazgatója is tőle várja az érmet a vb-n, de azt nyilatkozta, egy kicsit tart azoktól az ellenfelektől, akiket az elmúlt két hónapban egyáltalán nem láthattak versenyezni.

A szakember szerint az első nyolcba még a kalapácsvető Orbán Éva, esetleg a 110 gátas Baji Balázs juthat be, előbbi május 25-én Halléban 73,44 méterig jutott, utóbbi június 30-án Birminghamben 13,39 másodpercet futott, ezzel mindketten a világranglista 17. helyén állnak saját versenyszámukban.

A magyar vb-csapat

férfiak: Baji Balázs (110 m gát), Helebrandt Máté (20 km gyaloglás), Hudi Ákos (kalapácsvetés), Kazi Tamás (800 m), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Rácz Sándor (50 km gyaloglás)

nők: Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Orbán Éva (kalapácsvetés) Szabó Barbara (magasugrás), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba)

Bolt ismét triplázni akar

"Egyetlen dologra fókuszálok, a triplázásra" - jelentette ki Usain Bolt, akinek van gyakorlata ebben, hiszen a pekingi és a londoni olimpia mellett a 2009-es berlini világbajnokságon is megnyerte a 100 és 200 métert, és tagja volt a győztes 4 x 100-as jamaicai váltónak. Idén még nagyobb az esélye erre, hiszen a legfőbb riválisok nem lehetnek ott a vébén, most már csak arra kell figyelnie, hogy technikai hibát ne kövessen el.

A klasszikus százas sprintszámban abszolút favoritnak tűnik, a legnagyobb ellenfelek közül ugyanis honfitársa, az egykori világcsúcstartó Asafa Powell, illetve az idei legjobb eredménnyel rendelkező amerikai Tyson Gay doppingvétség miatt nem indulhat, a címvédő Yohan Blake (aki két éve Bolt rossz rajtja miatti kizárása után nyert) pedig sérült.

Justin Gatlin Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

Justin Gatlin személyében egyetlen komoly riválisa maradt, a 2004-es olimpiai bajnok idén egyszer, a római Gyémánt Liga-viadalon már legyőzte a világcsúcstartót, ezzel a negyedik olyan futó lett, aki tudott nyerni Bolt ellen. "Ő is odateszi magát, én is, mert mindketten olyan futók vagyunk, akik akkor kapcsolnak rá, ha jön a nagy verseny" - nyilatkozta Gatlin.

A Jamaica Gleaner megszólaltatta a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Maurice Greene-t, aki izgalmas csatát vár a két klasszis között, de szerinte a jamaicai legyőzhetetlen. "Ha Bolt egészséges, akkor senki sem tudja őt megelőzni. Meg fogja nyerni a 100-at, majd könnyedén sétálva a 200-at is" - jelentette ki.

A dobogóra még esélyes lehet a brit James Dasaolu, illetve a francia Jimmy Vicaut, azaz elképzelhető, hogy Darren Campbell 2003-as bronzérme után ismét európai versenyző végez az első háromban.

Bolt kedvenc távján, 200 méteren csak két honfitársa, Warren Weir és Nickel Ashmeade lehet ellenfél, de a címvédő nagy futásra készül. "A táv 19,19-es világcsúcsának megdöntése nagyon izgat, meglátjuk, talán képes leszek 19 másodperc alá vinni az eredményt" - mondta Bolt, aki arra vágyik, hogy visszavonulása után olyan legendákkal emlegessék egy lapon, mint Michael Jordan, Muhammad Ali és Pelé.

Usain Bolt Forrás: AFP/Adrian Dennis

A női 100 méteren a tegui ezüstérmes jamaicai Veronica Campbell-Brown szintén doppingvétség miatti eltiltását tölti, így a kétszeres olimpiai és világbajnok honfitárs, Shelly-Ann Fraser-Pryce a legesélyesebb annak ellenére, hogy a július végi, londoni Gyémánt Liga-versenyen mindössze a negyedik lett. Komoly kihívója lehet a viadalon Afrika-csúccsal győztes nigériai Blessing Okagbare, a vb-3. trinidadi Kelly-Ann Baptiste, illetve a jamaicai Kerron Stewart és az amerikai English Gardner.

A 100 méter idei világranglista-eredményei

férfiak:
Tyson Gay (amerikai) 9.75 mp
Usain Bolt (jamaicai) 9.85
Nesta Carter (jamaicai) 9.87
Asafa Powell (jamaicai) 9.88
Justin Gatlin (amerikai) 9.89
James Dasaolu (brit) 9.91
Jimmy Vicaut (francia) 9.95

nők:
Shelly-Ann Fraser-Pryce (jamaicai) 10.77
Blessing Okagbare (nigériai) 10.79
Kelly-Ann Baptiste (trinidadi) 10.83
Barbara Pierre (amerikai) 10.85
English Gardner (amerikai) 10.85
Octavious Freeman (amerikai) 10.87
Alexandria Anderson (amerikai) 10.91
Murielle Ahoure (elefántcsontparti) 10.91

A nagy hiányzók

Yohan Blake mellett számos világnagyság kénytelen sérülés miatt kihagyni a világbajnokságot. Térdproblémái miatt hiányozni fog a 800-as címvédő és olimpiai bajnok kenyai David Rudisha, a britek Achilles-ín-sérüléssel bajlódó olimpiai bajnok hétpróbázója, Jessica Ennis-Hill és a címvédő orosz Tatyjana Csernova is.

Nem indul a női 5000 és 10 ezer méter címvédője, Vivian Cheruiyot sem, mert gyermeket vár.

Zambiából inkább a szerető utazik

A moszkvai vb olyan nagy élmény lesz, hogy a Zambiai Atlétikai Szövetség elnöke állami pénzen még a szeretőjét is magával viszi - legalábbis ezzel gyanúsítják Elias Mpondelát a helyi szövetség tagjai.

Az afrikai ország mindössze három versenyzővel képviselteti magát a viadalon, de Jordan Chipangama, Prince Mumba és Yvonne Nalishuwa sem számít esélyesnek. Az Allafrica.com portál szerint azonban Felix Mbuye szövetségi kapitány nem utazhat Oroszországba, helyette az elnök barátnője, Leya került fel a listára.

"Azt mondták nekem, hogy nem mehetek a vébére, mert nincs jegy. Meglepődtem, hiszen csak ezért utaztam a fővárosba" - nyilatkozta a szövetségi kapitány, akivel Lusakában közölték a rossz hírt.

Hét ikerpár a vébén

A világbajnokság leghíresebb ikerpárja Jonathan és Kevin Borlee lesz, a 400-as belga futók ráadásul kiegészülnek 20 éves öccsükkel, Dylannel, és a váltóban hárman együtt futnak - ilyenre még sohasem volt példa a világbajnokságok történetében. És még csak azt sem lehet mondani, hogy esélytelenek lennének: Kevin 2010-ben, Barcelonában egyéniben, tavaly Helsinkiben pedig Jonathannel együtt váltóban is Európa-bajnok volt, de előbbinek van egy bronza, utóbbinak pedig egy 5. helyezése a 2011-es tegui vébéről is. Tavaly az olimpián az ötödik és a hatodik hely lett az övék 400-on.

Jonathan és Kevin Borlee Forrás: AFP/Eric Lalmand

A világbajnokság mezőnyében azonban nem a két Borlees lesz az egyetlen ikerpár. A 20 km-es gyaloglásra nevezett versenyzők között három is akad, a férfiaknál portugál Joao és Sergio Vieira, illetve a chilei Edward és Yerko Araya, míg a nőknél a kazah Ayman és Sholpan Kozakmetova áll majd rajthoz.

A szlovák Jana és Dana Veldakova távol-, illetve hármasugrásban, az új-zélandi Jake és Zane Robertson hosszútávfutásban, az algériai Imed és Abdelmedjed Touil pedig 1500 és 3000 méteren indul.

Sima testvérekben sincs hiány

Az ikreken túl is rengeteg testvérpár kvalifikálta magát az eseményre. Az olimpiai bajnok francia rúdugró, Renaud Lavillenie öccse, Valentin, az olimpiai és világbajnok diszkoszvető Robert Harting öccse, Christoph, illetve a háromszoros olimpiai bajnok etióp Tirunesh Dibaba húga, Genzebe is ott lesz Moszkvában.

Tirunesh Dibaba Forrás: AFP/Olivier Morin

Svájc színeiben Marie és Laura Polli, Aurelie és Fanette Humair, illetve Lea és Ellen Sprunger indul, Kenyát Bethwell és Bernard Birgen, Mexikót Luis és Edgar Rivera, Jamaicát Shermaine és Danielle Williams, Franciaországot Thomas és Pascal Martinot-Lagarde, Nagy-Britanniát Christine és Victoria Ohuruogu, Svédországot Leif és Niklas Arrhenius, Eritreát Goitom és Yonas Kifle, Ausztráliát Jared és Rachel Tallent is képviseli.

A legérdekesebb helyzetben Mimi és Almensh Belete van, az etióp születésű futók közül előbbi bahreini, utóbbi belga színekben versenyez majd.

A döntők programja

augusztus 10. (szombat)

7.35: férfi tízpróba 100 m

12.00: női maratoni
16.55: férfi 10 000 m

augusztus 11. (vasárnap)
15.00: férfi 20 km gyaloglás
17.00: női távol
18.15: női diszkosz
18.35: férfi tízpróba 1500 m
19.05: női 10 000 m
19.50: férfi 100 m

augusztus 12. (hétfő)
7.30: női hétpróba, 100 m gát
17.00: férfi rúd
18.25: női súly
18.30: férfi kalapács
19.15: női 400 m
19.30: férfi110 m gát
19.50: női 100 m

augusztus 13. (kedd)
7.35: női 20 km gyaloglás
17.00: férfi diszkosz
17.35: női rúd
18.10: női hétpróba, 800 m
19.10: férfi 800 m
19.25: női 3000 m akadály
19.50: férfi 400 m

augusztus 14. (szerda)
6.30: férfi 50 km gyaloglás

augusztus 15. (csütörtök)
17.00: férfi magas
17.40: női hármas
18.20: férfi 3000 m akadály
18.45: női 400 m gát
19.00: férfi 400 m
19.20: női 1500 m

augusztus 16. (péntek)
17.00: női kalapács
17.30: férfi távol
18.10: férfi súly
18.45: férfi 5000 m
19.15: női 200 m
19.30: férfi 4x400 m

augusztus 17. (szombat)
13.30: férfi maratoni
16.00: női magas
16.35: férfi gerely
16.55: női 5000 m
17.30: női 4x400 m
17.50: női 100 m gát
18.10: férfi 200 m

augusztus 18. (vasárnap)
14.00: női gerely
14.45: férfi hármas
15.25: férfi 1500 m
15.50: női 800 m
16.10: női 4x100 m
16.40: férfi 4x100 m