Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka jobban értékeli a Barcelonában nyert világbajnoki aranyérmét, mint a négy évvel ezelőttit, mert azóta komoly mélypontjai is voltak a pályafutásának.

"Az első perctől kezdve agresszív akartam lenni, mivel a nyitószám, a pillangó a legerősebb számom" - mondta az Origónak Hosszú Katinka, miután szinte végig vezetve, elképesztő magabiztossággal megnyerte a 200 vegyes döntőjét, másfél másodperccel megelőzve a második Alicia Couttsot. "A gyorsra már úgy fordultam, hogy nem láttam senkit körülöttem, és kezdtem már megint szétszóródni, ekkor már csak az járt a fejemben, hogy érjem már el a falat."

Hosszú az érem nélküli londoni olimpia után edzőt váltott, és hazaköltözött Magyarországra. A sok versenyzővel foglalkozó Dave Salo helyett a szintén amerikai vőlegénye, Shane Tusup vette át a felkészítését, aki mindenhova elutazik vele, és csak rá koncentrál, ez a lelki plusz pedig úgy tűnik, sokat dobott a teljesítményén.

"Négy éve Rómában már voltam világbajnok, de azóta rengeteg minden történt velem, voltak komoly mélypontjaim is, ezért ezt az aranyat jobban tudom most értékelni. Érzek egy kis elégtételt az edzőváltás után, mert ez az aranyérem azt bizonyítja, hogy jó munkát végzünk, megérte, hogy már augusztusban elkezdtem, és egész évben végig edzettem és versenyeztem.”

Hosszú Katinka és az aranyérme Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az olimpiai bajnok kínai Je Si-ven lemaradt a dobogóról, csupán a negyedik helyen végzett. "Meglepett, hogy nem szerzett érmet, de egy olimpiai arany után egy évvel nem könnyű világbajnokságon úszni" - kommentálta az eredményét Hosszú.

A 400 vegyes döntőjét az utolsó napon rendezik, ez Hosszú talán legfontosabb száma, 2009-ben ebben lett világbajnok. A mostani vb előtt azt mondta, örülne, ha addigra már lenne legalább egy érme, és akkor nyugodtan úszhatna a végén. "Most már tényleg nagyon felszabadultan fogok versenyezni, mert az aranynál jobb már nem jöhet, maximum két arany, főleg úgy, hogy nem is a 200 vegyes volt a fő számom.”

A döntő másik magyar résztvevője, Jakabos Zsuzsanna egy ideig a dobogóért is harcolt, végül a hatodik helyen ért célba. "Életem harmadik legjobb úszása volt, nagyon jól éreztem magam a medencében, ráadásul 2005-ben Montrealban úsztam utoljára 200 vegyesen világversenyen, szóval boldog vagyok. Ennek tudatában nagyon várom a fő számomat, a 200 pillangót" - mondta az Origónak.