Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka saját, áprilisban felállított országos csúcsát csaknem egy másodperccel megjavítva, a második legjobb idővel jutott be a női 100 méter hát esti elődöntőjébe a barcelonai vizes világbajnokság úszóversenyeinek hétfő délelőtti selejtezőjéből. A magyar versenyző kiváló eredménye ellenére visszalép az esti folytatástól a 200 m vegyes döntője miatt. Kapás Boglárka viszont ott lesz az 1500 gyors keddi döntőjében, mituán országos csúcsot úszott az előfutamban.

A vasárnap este 200 vegyesen első idővel fináléba került Hosszú áprilisban javította 1:00.24 percre Egerszegi Krisztina országos csúcsát (1:00.31 p), melynek idejét most 59.40-re faragta le. Ezzel ő az első magyar, aki egy percen belül teljesítette a távot.

Hosszúnál - a futamában és az egész mezőnyben is - csak az olimpiai bajnok amerikai Missy Franklin volt gyorsabb hétfő délelőtt, ő 59.13 másodpercet ért el.

"Ha a 200 vegyes döntője után lenne, akkor vállalnám, de mivel előtte rendezik, nem kockáztatok" - nyilatkozta az MTI-nek a selejtező után. "Eleve úgy voltam vele, hogy a hétfő délelőttöt inkább bemelegítésre szánom, ráhangolódásra a vegyes döntőjére. A cél 59.9 volt, hogy ennél is sokkal jobb lett, boldoggá tesz, és bizakodóvá is egyben az esti 200-as verseny előtt."

Vb előtti barcelonai interjú Hosszú Katinkával

Cseh László 54.06 másodperces idővel időfutamában a második, összesítésben a nyolcadik helyen zárt a 100 m hátúszás előfutamában, így továbbjutott az esti elődöntőbe.

"Idén alig úsztam ezen a távon, s bár 54 másodpercen belüli időt terveztem, az 54.06 sem rossz, s kezdetnek, a világbajnoki ráhangolódásnak teljesen megfelelt - mondta. - A délelőtti úszásom a nyolcadik pozíciót érte, este igyekszem még jobban úszni, hogy döntős legyek."

Kapás Boglárka tovább folytatja remek szereplését, a 400 m gyorson elért ötödik hely után 1500 m gyorson bejutott a döntőbe, miután 16.02:58 perces idővel megnyerte az időfutamát. Az ifújsági olimpiai bajnok összesítésben az ötödik legjobb időt elérve lett döntős, egyéni csúcsán több mint tíz, míg Risztov Éva eddigi 16:10.04 perces országos csúcsán csaknem nyolc másodpercet javított. Ebben a számban eredetileg Risztov is indult volna, ám szombaton betegség miatt visszalépett.

Kapás Boglárka boldogan integethetett, döntőbe jutott és csúcsot javított Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Az edzőm, Nagy Péter azt mondta, ússz, ahogy tudsz, de készülj fel rá, hogy nagyon fog fájni. Én szót fogadtam, és persze tényleg fájt, de mégsem annyira, mint arra számítottam - értékelt Kapás. - Ötszáz méternél előre mentem, mert úgy éreztem, hogy lassú az iram, aztán mentem, ahogy tudtam, ráadásul hiába vártam, hogy majd utolérnek a többiek, senki nem jött velem. Ahhoz képest, hogy a fő számom a 800, a 400 után 1500-on is nagyon jól megy az úszás, és már a második országos csúcsomat értem el. Remélem, a holnapi döntő is jól sikerül..."

A hétfő esti programban Cseh a 100 hát elődöntőjében lesz érdekelt, míg Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna a 200 méter vegyes fináléjában úszik.