Vágólapra másolva!
A Tour de France pontversenyének korábbi hatszoros győztese, Erik Zabel elismerte, hogy 1996 és 2003 között doppingolt.

Zabel korábban annyit már elismert, hogy 1996-ban egy alkalommal használt EPO-t, most viszont az ő neve is felkerült a francia parlament illetékes bizottságának vizsgálata alapján készült listára, amely az 1998-as "Dopping-Tour" csalóit leplezi le.

Zabel ezek után a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban beismerte, 1996 és 2003 folyamatosan használt doppingot. "Nem volt kidolgozott tervem a doppingolásra, nem voltak szakértők körülöttem. Amikor az ember egyszerre szed EPO-t, kortizont és vérdoppingot, akkor az nagyon sok tud lenni" - nyilatkozta Zabel.

Azt is elmondta, saját döntése volt, hogy EPO-t szed, és senki nem kényszerítette rá. "Meg akartam őrizni az álmom, hogy profi sportoló lehessek. Imádtam a sportágat, a versenyeket, az önzőségem fontosabb volt, mint a tisztaságom".

Zabel mellett gyakorlatilag az összes menőről kiderült, hogy doppingolt az 1998-as Touron: a verseny első három helyezettje, az olasz Marco Pantani, a német Jan Ullrich és az amerikai Bobby Julich is kokszolt, de a Zabelhez hasonlóan főleg a sprintbefutókra specializálódott Stuart O' Grady és Mario Cipollini neve is rajta volt a most közzétett listán.