Vágólapra másolva!
Olasz Anna az ötödik, az olimpiai bajnok Risztov Éva a kilencedik helyen végzett a barcelonai vizes világbajnokság 10 kilométeres nyítvízi úszásában. Az aranyérmet a brazil Okimoto szerezte meg.

A kétezres évek elején Egerszegi-utódnak kikiáltott, majd 2005-ben az úszásba belefásult, és emiatt a visszavonulást választó Risztov Éva tavaly az olimpia legváratlanabb aranyérmét szerezte, amikor a Hyde Park 19 fokos, Serpentine nevű tavában rajt-cél győzelmet aratott 10 kilométeres hosszútávúszásban.

A tavalyi év legjobb női sportolójának választott 27 éves klasszis idén is jó formában volt, nyíltvízi Európa-kupa izraeli nyitóversenyén honfitársnőjét, Olasz Annát megelőzve kaparintotta meg az aranyat, majd a balatonfüredi versenyen szintén ifjúsági Eb-bronzérmes szegedi ellenfelével harcolt, és végül centikkel bizonyult jobbnak nála.

"Tisztes helytállást kívánok magamnak, remélem, teljesíteni tudom majd a távot, nem úgy, mint Sanghajban" - nyilatkozta a verseny előtt Risztov, utalva arra, hogy a két évvel ezelőtti vébén ütés miatt kizárták. Az úszó azt is bevallotta, az olimpia megnyerése után nem volt könnyű a sportra koncentrálni.

Risztov ugyanazt a taktikát választotta, mint Londonban, megint a mezőny élére állt, kimaradva ezzel az állandó brusztolásból, lökdösödésből, helyezkedésből. A két és fél kilométeres első kör végén Risztov egy testhosszal vezetett Payne és a spanyol Villaecija Garcia előtt, az öt kilométeren tizenkettedikként záró Olasz Anna a táv egynegyedénél a 29. volt, 15 másodperccel elmaradva honfitársnőjétől.

Risztov itt még az élen úszott Forrás: MTI/Kovács Anikó

A második kör elején Payne és az olasz Bruni tempózott Risztov mögött, aki féltávnál 1,6 másodperccel állt jobban, mint brit riválisa. Olasz kicsit visszaesett, öt kilométer után a 34. volt húsz másodperces hátránnyal. A harmadik kör első felében a féltávnál még hat másodperces hátrányban lévő görög Arauzu feljött Risztov mellé, majd a brazil Cunha is odaért az élbolyba.

Arauzu nem csak feljött, hanem egy testhosszal el is ment Risztovéktól, és az utolsó körre ő fordult elsőként, a magyar versenyző pedig a kilencedik helyre esett vissza, hat másodperccel lemaradva. Olasz viszont robbantott, már a 13. volt, vagyis rengeteget javított, hiszen féltávnál még 34. helyen úszott.

Risztov az utolsó kör elején kiment frissíteni, majd hatalmas sebességre kapcsolt, és ismét odaért a közvetlen élmezőnybe, ahol két brazillal, Cunhával és Okimotóval, valamint a német Maurerrel harcolt. A két brazil az utolsó egy kilométeren egymással viaskodott az aranyért, végül nagy hajrával Okimoto végzett elsőként. A bronzérmes Maurer lett, az első világbajnokságán szereplő Olasz Anna nagy úszással ötödikként ért be - és még negyedik is lehetett volna, ha nem tartja fel a célban ünneplő Cunha -, Risztov pedig végül a kilencedik helyet szerezte meg.

nyíltvízi úszás, női 10 km:
1. Poliana Okimoto (Brazília) 1:58:19.2 ó
2. Ana Marcela Cunha (Brazília) 1:58:19.5
3. Angela Maurer (Németország) 1:58:20.2
...5. Olasz Anna 1:58:22.4
...9. Risztov Éva 1:58:23.4