Vágólapra másolva!
Csak egy olyan ország kaphat meg egy ekkora sporteseményt, amelyik már a saját lábán áll - mondta Orbán Viktor Barcelonában, miután kiderült, hogy Budapest rendezheti meg a 2021-es vizes világbajnokságot. A miniszterelnök úgy véli, a vb-rendezésbe fektetett milliárdok bőségesen megtérülnek majd az országnak. 

Budapesten lesz a 2021-es a vizes vb

Orbán Viktor miniszterelnök szerint még soha nem rendeztünk ekkora sporteseményt, az Origo kérdésére pedig úgy fogalmazott, hogy ilyen magasra még soha nem tettük a lécet, de képesek leszünk átugrani, csak minden nap edzeni kell hozzá.

„Ne felejtsük el, hogy egy 203 tagországot tömörítő szervezet döntött most mellettünk, a világ bizalmat szavazott nekünk. Az csak egy dolog, hogy mi úgy gondoltuk, hogy meg tudjuk rendezni ezt a vébét, de a világ is így gondolta, és ez hatalmas eredmény. Segélyként nem osztogatnak vizes vébéket, csak olyan ország kaphatja ezt meg, amely már a saját lábán áll” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, örül, hogy csak 2021-ben lesz a vébé, mert addig van idő megépíteni az új sportuszodát, és a 2008-as budapesti junior vébén vizsgázhatunk is rendezésből.

Orbán szerint hiába fog milliárdokba kerülni a vébé, ez egy remek befektetés, hiszen nem egy egyszeri eseményről van szó, mivel azok a versenyzők, akik majd részt vesznek a világbajnokságon, előtte el fognak jönni Magyarországra edzőtáborozni, hogy megismerjék a helyszínt. „Budapest is jól jár, hiszen ez Európa egyik leglátványosabb városa, és sokkal több figyelmet érdemel a világtól, mint amennyit eddig kapott. Ami az új uszodát illeti, lesz benne egy 50 méteres medence, amelyben egyszerre nyolc versenyző fog úszni, de közben több ezren ülünk majd a lelátón. Az uszodát nem a versenyzőknek építjük, mint ahogy a színházat sem a színészeknek.”

Orbán Viktor és Hosszú Katinka Forrás: MTI/Kovács Anikó

A miniszterelnök továbbá elmondta, hogy a vébét beleillesztik a 2014-2021-es magyar nemzetgazdasági fejlesztési tervbe, és a világbajnokságtól függetlenül külön fejlesztési terv van a Margitsziget felújítására is (futókör rendbehozatala, teniszinfrastruktúra javítása, két gyaloghíd építése, lóvasút helyreállítása stb.).

Orbán szerint ez a vébé egy eszköz is lehet egy majdani budapesti olimpia megrendezéséhez. „Mindig is álmodtam egy budapesti olimpiáról, és elég fiatal vagyok ahhoz, hogy ne adjam fel ezt az álmomat. De reményeim szerint az úszóvébéig még rendezni fogunk egy foci Bajnokok Ligája-döntőt és egy Európa-bajnoki csoportmeccset is.”

A FINA elnökének kétsége sincs afelől, hogy pazar vébé lesz Budapesten. „Kitűnő volt a magyarok prezentációja, nem találtunk benne hibát” – mondta az Origónak Julio Cesar Maglione. "Nyolc évvel a vébé előtt már szinte kész a teljes program, biztos vagyok benne, hogy tökéletes lesz a világbajnokság. Hogy még nincs meg minden uszoda? Orbán Viktor komoly ember, Gyárfás Tamás pedig az egyik legfontosabb tagja a FINA-nak, és ha ők azt mondják, hogy kész lesz, akkor nincs okom kételkedni a szavukban.”

Maglione hozzátette, hogy kétszer is járt Magyarországon Európa-bajnokságon, szerinte mindkettőt kitűnően, hiba nélkül rendezte meg hazánk, ezért sem tart a 2021-es vébétől.