Vágólapra másolva!
A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség pénteki döntése szerint Budapest rendezheti az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát. A magyarok tableteket és Rubik-kockát is bevetettek, Orbán Viktor két órán át lélegzet-visszafojtva várta az eredményt. Pedig a végén már nem kellett nagyon izgulni, két vetélytársunk ugyanis csütörtökön visszalépett.

Két órával a pályázat prezentációja előtt már a magyar küldöttség nagy része idegesen toporgott a barcelonai Grand Marina szállodában, a világ egyik leghíresebb sétálóutcája, a Ramblas tövében. Az egyik legeredményesebb magyar úszónő, Hosszú Katinka is láthatóan jobban izgult, mint ahogy bő egy hét múlva fog, amikor rajtkőre áll majd ugyanebben a városban a vébén. Volt, aki elvette tőle a szövegét, és kikérdezte, mintha egy gimnáziumi történelem dolgozatra készülne.

Ott volt a hatalmas létszámú magyar küldöttségben többek között Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is, a kezdés előtt negyed órával pedig megjelent Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a szálloda halljában üldögélve vizslatta azokat az ajándékokat, amelyeket a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) döntéshozóinak állítottak össze. A csomag tartalmazott többek között egy okostelefont és egy tabletet, amelyre feltöltötték a magyar pályázatot, valamint egy félbevágott vízilabda is az ajándék része volt, benne egy Rubik-kockával, amelyet kirakva a Budapest 2021 felirat látható.

Forrás: Kakas Péter - Origo


A prezentáció elején ezeket a csomagokat osztotta ki a magyar csapat a 22 FINA-delegáltnak (köztük Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszó Szövetség elnökének), majd Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte először a FINA vezérkarát. Felidézte, hogy mekkora hagyománya van a vizes sportoknak Magyarországon, felsorolta az úszásban nagyot alkotó magyar olimpiai bajnokokat Hajós Alfrédtól kezdve Egerszegi Krisztinán át Gyurta Dánielig és Risztov Éváig, valamint kiemelte a vízilabdát, amelyben Magyarország kilenc olimpiai aranyérmet nyert, ezzel a világ legeredményesebb nemzete. Ez után Szabó Bence, a MOB főtitkára mondta el, hogy 1992-ben vívóként pont Barcelonában nyert olimpiát, ezért bízik abban, hogy a küldöttek pozitív döntésével még közelebb kerülhet a szívéhez a katalán város. Harmadikként a FINA legutóbbi Világkupa-sorozatának legeredményesebb úszónője, a 24 éves Hosszú Katinka beszélt arról, hogy ha Magyarország megkapná a vébé rendezését, akkor mindent elkövetne, hogy még versenyzőként ott legyen ő is a budapesti eseményen.

Utolsóként Orbán Viktor miniszterelnök állt a döntéshozók elé. Bemutatta a budapesti vébé lehetséges helyszíneit, a Hajós Alfréd Uszodát, a Komjádi Béla Uszodát és a Margitsziget tövében építendő vadonatúj, minden igényt kielégítő uszodakomplexum látványterveit. A kormány nevében garanciát vállalt arra, hogy ha megkapjuk a rendezés jogát, akkor a létesítmény időben elkészül. Kiemelte, hogy a három helyszín Budapest szívében, a Margitsziget 2 kilométeres körzetében található, míg a hosszútávúszást az alig több mint 100 kilométerre lévő Balatonon rendeznék meg. Orbán Viktor elmondta még, hogy az elmúlt időszakban eddig öt Európa-bajnokságot rendezett, és itt az ideje, hogy az öt kontinensnek rendezhessen egy világbajnokságot. A miniszterelnök azzal zárta a prezentációt, hogy lélegzet-visszafojtva várja a FINA döntését.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor


Két óráig kellett kibírnia, eddig tartott, amíg a vezérkar döntött, amelynek nem volt nehéz dolga, miután Japán és Kína után az Egyesült Arab Emirátusok és Azerbajdzsán is visszalépett, így a 2019-es és a 2021-es vébére két pályázó maradt, a Koreai Köztársaság és Magyarország. A 2019-es vébét az ázsiai ország, a 2021-es vébét Budapest kapta. A döntés kihirdetésekor a magyar küldöttség hangos Ria Ria Hungária kiáltással ünnepelt.

Gyárfás Tamás a múlt héten azt mondta, lemond a MÚSZ elnöki posztjáról, ha Magyarország nem nyeri el a rendezés jogát. Akkor utalt arra is, hogy a FINA elnöke, Julio Cesar Maglione budapesti látogatásakor jelezte: ha a magyar főváros 2017-ben a junior úszó világbajnokságnak is kész otthont adni, az a magyar pályázat számára előnyt jelent. Jó előjel volt, hogy a Barcelonában ülésező vezérkar kedden a négy év múlva esedékes junior vb rendezési jogát Budapestnek ítélte.

A vizes világbajnokságok története 1973-ban kezdődött, az elsőnek Belgrád adott otthont. Most szombattól augusztus 4-ig Barcelonában lesz a vb, a város 2003 is volt már házigazda. Nem Barcelona az egyetlen duplázó: az ausztráliai Perth 1991-ben és 1997-ben, Róma pedig 1994-ben és 2009-ben rendezett vb-t. A budapesti vb a 19. lesz a sorban.

Az eddigi 14 világbajnokság, valamint a következő öt éve és helyszíne:
1. 1973: Belgrád
2. 1975: Cali
3. 1978: Berlin
4. 1982: Guayaquil
5. 1986: Madrid
6. 1991: Perth
7. 1994: Róma
8. 1998: Perth
9. 2001: Fukuoka
10. 2003: Barcelona
11. 2005: Montreal
12. 2007: Melbourne
13. 2009: Róma
14. 2011: Sanghaj
15. 2013: Barcelona
16. 2015: Kazany
17. 2017: Guadalajara
18. 2019: Kvangdzsu
19. 2021: Budapest