Vágólapra másolva!
Andy Murray 1936 után ismét Wimbledont nyert a briteknek, a szigeteken nem akadt férfi teniszező Fred Perry óta, akinek sikerült volna a bravúr. Pedig a világelső Novak Djokovic küzdött a másik térfélen, mindhárom szett késhegyre menő csatát hozott, a hajrá pedig igazi őrületet, melyben Murray emberfeletti koncentráltsággal kerekedett felül.

Wimbledon, férfi egyes, döntő:
Andy Murray (brit, 2.) - Novak Djokovic (szerb, 1.) 6:4, 7:5, 6:4 - élő közvetítés
Ászok: 9 - 4
Kettős hibák: 2 - 4
Sikeres első szervák: 64% - 65%
Kihasznált bréklabdák: 7/17 (41%) - 4/13 (31%)
Nyerő ütések: 36 - 31
Nem kikényszerített hibák: 21 - 40

Murray tavaly, Roger Federer ellen még elbukta a wimbledoni döntőt, azonban néhány héttel később, a londoni olimpián már aranyat nyert ugyanezen a pályán. Egyértelműen látszódott az Ivan Lendllel végzett közös munka, Murray szeptemberben, a US Openen megnyerte élete első Grand Slam-tornáját, ugyanakkor az igazán nagy küldetés változatlan maradt: hazai versenyzőként győzni a legrangosabb tornán.

Djokovic januárban zsinórban a harmadik Australian Openjét nyerte, a Garroson csak Rafael Nadal állította meg az elődöntőben, így érkezett a füves GS-re, ahol két éve már győzött egyszer.

Közbelépett a bíró

A meccs elején mindkét játékos idegesnek tűnt, egy oda-vissza brék után jutottak el 3:3-ig, mikor is Murray semmire elvette ellenfele adogatását. Utána egy óriási baki következett: Mohamed Lahyani vezetőbíró outot mondott, de továbbengedte a játékot, Djokovic elveszítette labdamenetet és a fonalat is. A skót nem rontott az adogatásainál, egy perc híján egy óra alatt hozta a szettet (1-0).

Lahyani-Djokovic szópárbaj Forrás: AFP/Anja Hiedringhaus

Szintén a hajrában dőlt el a 69 perces második játszma, melyben a szerb került brékelőnybe, de Murray egyenlített, majd 5:5-nél elvette a világelső adogatását. Murray kissé passzívan játszott, ám a kulcspillanatokban több kockázatot vállalt, és minden korábbinál keményebben odatette az amúgy is sokszor agyondicsért lábmunkáját, a szívós küzdelem pedig újabb játszmát ért (2-0).

Hátborzongató végkifejlet

A harmadik szett ott kezdődött, ahol az első befejeződött, Murray azonnal brékelt, Djokovic magához képest borzasztóan teniszezett, volt, hogy zsinórban nyolc labdamenetet vesztett. Már 2:0, harminc- semmire is vezetett Murray, ám ahelyett, hogy kettős brékelőnyt szerzett volna, Djokovic összekapta magát, fordított 4:2-re, ki is tört belőle egy hangos Come on!

Djoker üvölt egy ász után Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ekkor azonban Murray sutba dobott mindent, ami eddig történt, kilépett a komfortzónájából, aktív játékra váltott, fogcsikorgatva harcolt minden pontért, védekezett, támadott, irányította a meccset. A demoralizált Djokovic 4:4-nél szervagémet bukott, Murray tehát a meccsért adogathatott. Az utolsó játékra készülődött Wimbledon egyre feszültebben fészkelődő közönsége.

Djokovic semmi-negyvenről három meccslabdát hárított, majd három bréklabdához jutott. Murray ekkor emberfeletti koncentráltsággal játszott, mindent beért, lecsapást is visszaadott, meccsben maradt. Végül újabb meccslabda következett, a hatalmas feszültségben a nézők két labdamenetbe is belekiabáltak, de Murray akár az ördöggel is megvívott volna ezen a napon, három óra, kilenc perc idegtépő küzdelem után hozta a meccset.

Remélem, élveztétek!

"Mindent rázúdítottam, de ez sem volt elég" - mondta a legyőzött Djokovic közvetlenül a meccs után, a pálya szélén. "Gratulálok, Andy, nagyon megérdemelted, fantasztikusan játszottál, életed meccse volt. Pontosan tudom, milyen nagy nyomás alatt játszottál, iszonyatos elvárásoknak kellett megfelelned, és a tavalyi döntő után csak sikerült nyerned. Azt is tudom, milyen sokat jelent nektek, az angol közönségnek ez a győzelem. Örülök, hogy részese lehettem ennek a döntőnek" - fogalmazott rendkívül sportszerűen.

Murray második GS-győzelme Forrás: AFP/Carl Court

Murray is a tavalyi döntőt említette először: "Kicsit más érzés ez, mint egy éve ilyenkor. Az karrierem egyik legnehezebb pillanata volt. A mostani hihetetlen meccs volt, elképesztő, ahogy Novak három meccslabdáról visszajött. Sokszor játszottunk már egymással, amikor már mindenki abbahagyja a játékot, ő még mindig folytatja, nagyon jól tudtam a három meccslabdánál is, hogy még egyáltalán nem nyertem. Az utolsó játékban nem tudom, mi történt, nem emlékszem semmire, csak a pontokra koncentráltam."

Murray kis híján elfelejtett odamenni a mamájához, aki elsírta magát a lelátón. Végül azért rálelt, össze is ölelkeztek: "Persze, hogy nem felejthettem el, minden pillanatban mellettem állt, rengeteget köszönhetek neki, ahogy Lendlnek is, aki mindent megtett játékosként, hogy megnyerje Wimbledont, most pedig nekem segített ebben, ez hihetetlen önzetlenség. Hatalmas munkára fogott, és hatalmas köszönettel tartozom neki."

Murray nem eresztette a trófeát Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Tisztában vagyok azzal, hogy mennyire várta a közönség ezt a győzelmet, remélem, hogy élveztétek!" - szólt ki a szurkolóknak Murray, aki ezzel már két nagy tornán is címvédő, Djokovicot pedig az vigasztalhatja, hogy hétfőtől továbbra is világelső marad.

Jöhet a folytatás

Murrayre mint egyetlen brit reménységre már évek óta elképesztő nyomást helyez az angol sajtó. Lendl érkezése azonban egyértelmű fordulópontot jelent a pályafutásában: addig négy Grand Slam-döntőt bukott el, azóta viszont olimpiát, US Opent és Wimbledont nyert. Immár úgy tűnik, a füves és keménypályás tornákon mindenképpen győzelmi eséllyel indul, a két GS-győzelme pedig felszabadíthatja a nyomás alól, ami akár újabb nagy győzelmekben testesülhet meg.

Lendl keménysége mellett az Alex Fergusonnal folytatott beszélgetés is jól jöhettek Murraynek. A ManUnited éléről a nyár elején 26 év után leköszönt skót fociedző a nyomás elviseléséről adott tanácsot földijének, ám hogy pontosan mit mondott, azt nem árulta el Murray, mondván, egy ilyen formátumú ember tanácsa aranyat érhet.

Ronnie Wood (b) is a lelátón Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ferguson ezúttal nem ült ott a lelátón, ám ott volt többek közt David Cameron, Victoria Beckham, valamint a Rolling Stones és Rod Stewart gitárosa, Ronnie Wood. Jól érzékeltette a Murrayn lévő nyomást, mikor az utolsó pontoknál már Cameron kormányfő is a zakóját levetve, ingben tombolt a királyi páholyban. Murray pedig megcselekedte, amit megkövetelt a haza.