Vágólapra másolva!
A világelső, 2011-ben győztes Novak Djokovic nagyszerű mérkőzésen, öt játszmában nyert az argentin Juan Martín del Potro ellen a wimbledoni nyílt teniszbajnokság férfi egyes küzdelmeinek első elődöntőjében. A második elődöntőben Andy Murray hátrányból fordítva győzte le a lengyelek meglepetésemberét.

Djokovic és Del Potro is szettveszteség nélkül jutott el az elődöntőig, amelyben rendkívül magas színvonalon teniszeztek a felek. A sorozatban 13. Grand Slam-elődöntőjét vívó szerb játékos az első szettben a legjobbkor, 6:5-ös vezetésnél vette el a nyolcadik helyen kiemelt dél-amerikai ellenfele szerváját, ezzel lépéselőnybe került. A folytatás a 2009-ben US Open-győztes Del Potro - aki a londoni olimpia bronzmeccsén legyőzte a szerb kiválóságot - elképzelése szerint alakult, megnyerte a második szettet.

Del Potro egyik parádés tenyeresét Djokovic vetődéssel sem tudta elérni:

A harmadik játszmában a wimbledoni közönség az idei torna talán legjobb játékát láthatta, a csata a rövidítésben dőlt el Djokovic javára.

A következő játszmában a szerb játékosnak 3:3-nál sikerült elvennie riválisa adogatását, ezzel nagy lépést tett a győzelem felé. Del Potro azonban nem tört meg, azonnal visszabrékelt, majd hozta a saját adogatását, így a világelsőnek a szettben maradásért kellett adogatnia, és megoldotta feladatát. Így eljutottak a rövidítésig, amelyben Djokovicnak két meccslabdája volt. Az argentin azonban két látványos labdamenetben egyenlített (6-6), majd azonnal szettlabdához jutott, és élt is a lehetőséggel.

Az ötödik játszmában Djokovic 4:3-as vezetésénél elvette riválisa adogatójátékát, a sajátját pedig hozta, így ő nyerte a 4 óra 43 perces csatát.

Djokovic tényleg csak a legvégén örülhetett Forrás: AFP/Pool/Carl Court

Djokovic vasárnap karrierje 11. Grand Slam-döntőjére készülhet, ezekből eddig hatot nyert meg.

Ellenfele Andy Murray lesz, aki a második elődöntőben négy játszmában legyőzte a lengyel Jerzy Janowiczot.

Az első szettben meglepetésre nagyon jól tartotta magát a remekül adogató 22 éves lengyel játékos. Olyannyira, hogy a rövidítésben magabiztosan múlta felül tapasztaltabb és esélyesebb ellenfelét.

A második játszma viszont azzal indult, hogy Murray elvette Janowicz adogatását, ezzel ki is zökkentette a ritmusból a lengyel teniszezőt, aki azonban így is kétszer majdnem visszabrékelt. A tavalyi olimpia skót bajnoka viszont mindegyik éles helyzetben jól koncentrált ebben a szakaszban, hozta szerváit, ezzel egyenlített.

Aztán a harmadik szettet is 6:4-re nyerte meg, azzal a különbséggel, hogy akkor brékhátrányból kellett visszakapaszkodnia.

Ezt követően a sötétedés miatt be kellett húzni a tetőt, s félórás szünet után folytatódott a mérkőzés.
A rövid szünet Murray-nek tett jót. A brit teniszező végig vezetve simán nyerte a negyedik játszmát 6:3-ra a 24. helyen kiemelt lengyel teniszező ellen, és ezzel tavalyi rsézvétele után ismét ott lehet a wimbledoni döntőben.

A 26 éves Murray eddig hat Grand Slam-tornán jutott döntőbe, de csak egyszer - tavaly a US Openen - győzött. Janowicz még nem volt finalista GS-viadalon.

Elődöntő:
Djokovic (szerb, 1.) - Del Potro (argentin, 8.) 7:5, 4:6, 7:6 (7-2), 6:7 (6-8), 6:3
Murray (brit, 2.)-Janowicz (lengyel, 24.) 6:7 (2), 6:4, 6:4, 6:3.