Vágólapra másolva!
Cseh László 2005-ben 400 vegyesen aranyérmes lett a montreali világbajnokságon, de azóta egyetlen világversenyt sem tudott megnyerni, és a mostani felkészülési versenyeken sem jött ki neki a lépés. A 27 éves, 27-szeres Európa-bajnok úszó a vele egyidős Michael Phelpsszel ellentétben hallani sem akar a visszavonulásról, a hó végi, barcelonai vb-n szeretné megszerezne második vb-címét, még úgy is, hogy a kedvenc számában nem indul. Szerinte Szepesi Nikolettnek a szép dolgokra kellene emlékeznie az edzőjétől kapot pofonok helyett.

Július végén ugyanúgy Barcelonában lesz az úszóvilágbajnokság, mint tíz éve. Dereng valami a 2003-as eseményről?

Hogyne, az egy nagyon fontos verseny volt, meghatározó a későbbi karrierem szempontjából, hiszen 17 évesen értem el életem első nagy eredményét, vb-ezüstérmes lettem egy felnőtt versenyen.

Akkor 400 vegyesen egy bizonyos Michael Phelps nyert, azóta párszor szintén. De ha a pekingi Cseh Lászlót nézzük, aki az amerikai mögött háromszor is második lett az olimpián, arra is következtethetünk, hogy egyszer az ő ideje is eljön. Eljöhet még?

Persze, ezért dolgozom, de ez nem ilyen egyszerű, hiszen az ellenfelek is nagyon jók. Annyit megígérhetek, hogy mindent megpróbálok, ám attól, hogy nincs ott valaki, az még nem jelenti azt, hogy másnak sima lesz.

Voltak olyan hírek, hogy Phelps visszatér. Összerezzent?

Nekem ez nagyon kacsának tűnt, de ha vissza is tér, akkor sincs semmi problémám. Pár hónapig nem úszott, nem edzett, idézőjelben a szabadságát tölti, de ez nem azt jelenti, hogy most már vissza is kell jönnie. Egy úszó nem így térne vissza, hanem inkább egy-két év pihenés után. De ő már mindent elért, amit lehetett, pluszmotivációja nincsen.

Öt éve az olimpián háromszor lett második Phelps mögött Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Két bronz és három ezüst után továbbra is az olimpiai aranyérem a célja?

Igen, nyerni szeretnék Rióban, ez a nagy álmom, aztán meglátjuk, ez mennyire realizálható, dolgozunk rajta. De nemcsak emiatt, hanem azért is folytattam London után az úszást, mert még élvezem.

A pólóválogatott egyik tagja, Bátori Bence azt mondta, hogy utálta a faltól falig úszást, és a motivációja akkor változott meg, amikor bekerült a labda a vízbe. Mit lehet az úszásban, vagy legalábbis az úszóedzésekben szeretni?

Erre nem tudok válaszolni, szeretem, ennyi. Nem tartom unalmasnak, közben ezen-azon jár az agyam, el lehet ütni az időt.

A 400 vegyest szokta a kedvenc számaként emlegetni, 2005 után most ismét világbajnok lehetne ezen a távon, Barcelonában mégsem indul ebben a számban, 100 háton, 100 pillangón és 200 vegyesen viszont igen. Miért döntött így?

A 200 vegyes adott, 100 háton azért, hogy előtte is ússzak egyet, és a 400 vegyes helyére jött a 100 pillangó. Nem mondanám, hogy unom a 400 vegyest, de egy kicsit most hanyagolni fogom. Kell a lelkemnek egy kis frissítés, hogy ne mindig ugyanazokban a számokban induljak.

A debreceni ob-n a Phelpset megverő Chad Le Clos (balra) is indult Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Júniusban nem sikerült nyernie a római és a monacói nemzetközi versenyen sem, a visszaesése kapcsán hangulati és lélektani eredetű okokról beszélt. Mire gondolt konkrétan?

Nem mindig jött ki úgy a lépés, ahogyan szerettem volna. Nem örültem, hogy nem sikerült sehol sem győznöm, de minden okkal történik, megpróbálom a hibát kijavítani. Én tudom az okát, hogy miért történtek így a dolgok, de nem esem kétségbe. Nem arról van szó, hogy már gyenge vagyok és nem megy az úszás, de most egy kicsit pihentetni kell a 400 vegyest. Lehet, utána újult erővel nekivágva a távnak sokkal jobb leszek.

De mégis, mi az oka a győzelmek elmaradásának?

Változtatni kell a beállítottságomon, egy picit másképpen kell hozzáállnom az úszáshoz. Ez egy elég összetett dolog, a lényeg, hogy mire eljutok az olimpiáig, teljesen összeálljon minden.

Pár hete a római versenyen, Verrasztó Dávid hat másodperccel gyorsabb volt 400 vegyesen. Ő volt nagyon jó, vagy ön volt gyengébb a szokásosnál?

Én voltam gyengébb. Próbáltam menni előre, de nem igazán jött össze a dolog. De ebből nem szabad túl sok következtetést levonni.

Pedig Balatonfüreden is éppen Verrasztó előzte meg a 2,5 km-es úszáson, nem volt presztízskérdés, hogy ott legyőzze?

Az az úszás napja volt, úsztam egy jót, de a Balatonban tempózni teljesen más, mint a medencében. Nem az első helyen volt a hangsúly.

Az országos bajnokságon ott volt a dél-afrikai Chad Le Clos, aki Londonban legyőzte Michael Phelpst, Debrecenben pedig önt is 200 pillangón. Kinek volt hasznosabb az ittléte a vb előtt. Önnek, hogy látta, milyen formában van, vagy neki, hogy nyerni tudott?

Olyan mindegy, hogy egy tizeddel ki a jobb, a lényeg, hogy jó verseny volt. De ő sem volt még csúcsformában, nem kell csodákat várni.

A Magyar Úszás Napja Balatonfüreden - balra Güttler Károly, jobbra Darnyi Tamás Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sajnálja, hogy nem nyert Rómában és Monacóban, de nem számít, hogy Chad Le Clos legyőzte. Akkor most a győzelem a lényeg vagy nem?

Néha igen, de nem mindig a győzelem a fő szempont.

Mi a legjobb és mi a legrosszabb az úszásban?

Jó, hogy élvezni lehet a sikereket, rosszat nem tudok.

Hogyan tetszett Szepesi Nikolett könyve, már ha olvasta?

Nem olvastam, így ebben a kérdésben nem tudok állást foglalni. Egy-két részlet eljutott ugyan hozzám, de én nem olvasok ilyet.

Az úszónő vagy a téma nem érdekli?

Nem érdekel a téma, Nikivel pedig együtt úsztunk, szóval nagyjából képben voltam. De nem ezzel kellene felkelteni az érdeklődést, ez nem segíti elő, hogy a gyerekek úszni menjenek.

Az edzőjéről, Turi Györgyről (részletek itt és itt) is elég rossz képet fest az úszónő a könyvben, mit gondol erről?

Én tudom, hogy mi történt, de olyan dolgok nem estek meg, mint amiket felhoznak Turi Györggyel szemben. Az, hogy az úszónő a pályafutása során három pofont kapott, ilyen nagy lelki sérülést okozott neki? Inkább a szépre és a jóra kellene emlékezni, hogy hány helyre eljutott, milyen versenyeken indulhatott, milyen emberekkel ismerkedhetett meg.

Szóval ez a pár pofon elhanyagolható a pozitívumokhoz képest?

Nem kellett volna tragédiaként megélni. Amit az edzők tesznek, az teljességgel elfogadható, nincs benne semmi kivetnivaló.

Jakabos Zsuzsannával a 2012-es magyar vb-pályázat sajtótájékoztatóján. Cseh azt mondta, akkor már biztos nem fog úszni, de örülne a magyar rendezésnek Forrás: MTI/Földi Imre

Két Cseh László olimpikon is van, hiszen az édesapja is ott volt két olimpián. Lesz harmadik is?

Meglátjuk. Ez nem csak rajtam múlik, hanem majd a gyerekemen is.

Örülne neki, ha profi úszó lenne?

Ha úgy érzi, hogy az akar lenni, akkor igen.

A Kőbánya SC-t bárkinek bátran ajánlaná?

Természetesen.