Vágólapra másolva!

Újabb úszónő veti magát a cápák közé

Cápaketrec nélkül akarja átúszni a héten a Florida-szorost Chloe McCardel ausztrál hosszútávúszó.

Ha megteszi a 161 kilométeres távot Havanna és a floridai Key West között, akkor ő lenne az első ember, aki sikerrel teljesíti ezt a kihívást.

"Jelenleg ez a legnagyobb maratoni, hosszútávúszói kihívás, ezek az úszók valóban ide akarnak jönni, és első akarnak lenni. Ez nagyon fontos, olyan ez, mintha aranyérmet nyernél" - hangoztatta a 29 éves McCardel az AP amerikai hírügynökségnek Havannában adott nyilatkozatában.

Az amerikai Diana Nyad és az ausztrál Penny Palfrey már többször megpróbálta átúszni a Floridai-szorost. Nyad legutóbb tavaly nyáron vállalkozott arra, hogy cápaketrec nélkül tegye meg a veszélyes távot, de a Golf-áramlat erőteljes sodrása eltérítette tervezett útvonalától, és feladni kényszerült az úszást.

McCardelt egy 32 fős csapat támogatja terve végrehajtásában, a cápáktól ketrec ugyan nem fogja védeni, de bevetnek egy speciális eszközt, amely elektromágneses mezejével fogja távol tartani az úszótól a tengeri ragadózókat.

A melbourne-i úszónő gyermekkora óta úszik és triatlonozott is. Hatszor úszta át a La Manche-csatornát, kétszer oda-vissza, és megnyerte a New York-i Manhattan szigeti 46 kilométeres távú, maratoni úszóversenyt 2010-ben. McCardel azzal számol, hogy a Floridai-szorost 55-65 óra alatt lesz képes átúszni.