Vágólapra másolva!

Két újabb magyar arany a kajak-kenu Vk-n

A magyar versenyzők három ezüstöt és egy bronzot gyűjtöttek a szegedi kajak-kenu Világkupa-verseny vasárnap délelőtti 500 és 200 méteres döntőiben. A délutáni versenyeken két magyar aranyérem született egy második és egy harmadik hely mellett.

Délelőtt előbb három fél kilométeres finálét bonyolítottak le, ezekben két második és egy harmadik hely jutott a magyaroknak. A női kajaknégyeseknél az olimpiai bajnok Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kvartett a második helyre szorult a lengyelek mögé úgy, hogy Fazekas napok óta betegséggel küszködik, így nem tudott százszázalékos teljesítményt nyújtani. A szám másik magyar hajója, tele fiatalokkal, az utolsó, kilencedik helyen zárt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Londonban olimpiai bajnokok lettek, a szegedi Világkupán ezüstérmesek MTI/Kovács Tamás


"Örültünk, hogy végre csapathajóba ülhettünk, hiszen ez a verseny színesítette a felkészülésünket. Nem volt tökéletes ez a pálya, de nem is volt olyan rossz, mint amennyire az első pályáink lenni szoktak" - értékelt a vezérevezős Szabó Gabriella.

Férfi K-1-ben Dombvári Bence hatalmasat küzdött, de végül a célfotó szerint kikapott az ausztrál Ken Wallace-tól, míg C-1-ben a szombaton 1000 m párosban aranyérmes Vasbányai Henrik ezúttal is kellemes meglepetést okozott harmadik helyével. Társa, Mike Róbert hetedik lett a fináléban. "Gyors pálya volt, és nagyszerű érzés, hogy ilyen mezőnyben tudtam ezüstérmet nyerni. A végén nagyon hajtottam, csak sajnos nem úgy jött ki a lépés, hogy egy jó berúgással legyőzzem Wallace-t" - mondta a parton Dombvári.

Sokáig úgy tűnt, hogy a legrövidebb távon egyesben nem terem babér a magyaroknak: a program közepén rendezett számok közül ugyanis a legjobban az ifjúsági olimpiai bajnok kajakos, Tótka Sándor szerepelt, ő negyedik lett, míg Dudás Miklós, Vad Ninetta és a kenus Lantos Ádám ötödikként zárt. A kétszeres ötkarikás aranyérmes Kozák Danuta kilencedik lett a K-1 fináléjában. Végül aztán a zárószám, a nyolcfős női C-1 döntője hozott egy magyar érmet Takács Kincső révén, aki második lett bolgár ellenfele mögött. Ugyanebben a számban Lakatos Zsanett negyedikként zárt.

A rutinos és fiatal versenyzőkből összeállított magyar válogatott 18 érmet - hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot - gyűjtött a vasárnap zárult szegedi kajak-kenu Világkupa-viadalon, amely a nemzetközi szövetség idei Vk-sorozatának első állomása volt.

A délutáni program után további négy magyar egység állhatott a dobogóra.

A délelőtt ezüstös Takács Kincső Lakatos Zsanettel párosban megnyerte a kenu kettesek 500 méteres küzdelmét, a szintén kenus Vajda Attila és Kiss Tamás pedig 5000 méteren aratott kettős magyar győzelmet. A 2008-as pekingi olimpián 1000 méteren bajnok szegedi Vajda hatalmas fölénnyel utasította maga mögé riválisait.

A leghosszabb távon született még egy magyar érem az Európa-bajnoki címvédő Csay Renáta révén, ő harmadikként ért célba a kajakosok között. A férfiak hasonló számában Noé Milán ötödik, Gere Bálint pedig hatodik lett.

A rutinos és fiatal versenyzőkből összeállított magyar válogatott 18 érmet nyert. Hat arannyal, nyolc ezüsttel és négy bronzzal a mieink az éremtáblázat élén zártak.