Vágólapra másolva!
A délutáni program egyetlen magyarja, Gercsák Szabina kikapott a 63 kilogramm vigaszágán, így hetedikként zárt a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság pénteki versenynapján. Délelőtt gyengélkedtek a magyarok, a megnyitón Putyin üzenetét is felolvasták.

Az ifjúsági Eb-harmadik miskolci dzsúdós - aki 16 évével a magyar válogatott legfiatalabb tagja - az izraeli Yarden Gerbivel csapott össze, aki ezüstérmet nyert tavaly a cseljabinszki Eb-n. Eleinte nem látszott a tapasztalatbeli különbség a két versenyzőn, aztán a mérkőzés második felében a rivális jukót, majd vazaarit is kapott egy-egy földre vitelére, és végül magabiztosan nyert.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Gercsák Szabina

A magyarok ezzel két nap után egy aranyéremnél tartanak az Eb-n, a 48 kilós Csernoviczki Éva csütörtökön állhatott a dobogó tetejére.

Putyin is üzent

Gercsák meccse előtt a színpompás, hivatalos nyitóünnepséggel indult az Eb pénteki versenynapjának a délutáni programja. Elsőként a 62. Eb kabalafigurája, a Judoggy nevű magyar vizsla érkezett egy kisfiúval a Papp László Aréna küzdőterére, majd egy hatalmas, pipacsos mezőt ábrázoló szőnyeget terítettek le a táncosok, erre hozták be dzsúdóruhás gyermekek a 44 résztvevő ország zászlóit. Középen magyar népviseletbe öltözött kicsik sorakoztak fel, a hangosbemondó pedig egyesével üdvözölte a nemzeteket. Az Eb himnusza után - melyet két énekes adott elő angolul - elsőként Szergej Szolovejcsik, az európai szövetség (EJU) elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Az orosz sportdiplomata felolvasta Vlagyimir Putyin orosz elnök - maga is fekete öves judoka -, tiszteletbeli EJU-elnök üdvözletét.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség vezetője hangsúlyozta, hogy az 1981-es debreceni férfi Eb után egy álom vált valóra a 2013-as kontinenstorna lebonyolításával. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára kiemelte, újabb rangos sportesemény bizonyítja, hogy Magyarország igazi sportnagyhatalom.

Zárásként Marius Vizer, a nemzetközi szövetség (IJF) első embere hivatalosan megnyitotta az Eb-t, majd a honvédség fúvószenekara eljátszotta a magyar himnuszt.

Sikertelen délelőtt

Délelőtt sikertelenül szerepeltek az Ungvári fivérek, a kétéves doppingeltiltás után idén visszatérő Attila (73 kg) már az első mérkőzésén kikapott, olimpiai második bátyja - és immár súlycsoporttársa -, Miklós pedig a 16 között búcsúzott. A 66 kilóban háromszoros Európa-bajnok klasszis dzsúdósnak saját bevallása szerint még bele kell erősödnie a 73 kilós mezőnybe.

Ami a többieket illeti, a vb-harmadik Baczkó Bernadett (63), Szabó Franciska (70) és Csoknyai László (81) egy, Krizsán Szabolcs (81) pedig két meccset nyert, de ez is kevés volt a vigaszághoz.

A nap kellemes meglepetését aztán a már említett Gercsák Szabina szolgáltatta a hetedik helyével.

Szombaton, az egyéni küzdelmek zárónapján négy hazai dzsúdós lép tatamira: Farkas Bálint (100), Cirjenics Miklós (100), Bor Barna (+100) és Joó Abigél (78).