Vágólapra másolva!
Amerikai lapértesülés szerint Fazekas Róbert és edzője, Annus Adrián beperelte a táplálékkiegészítők gyártásával foglalkozó kanadai MVP Biotech vállalatot, amelyen a diszkoszvető londoni olimpiai szereplését kérik számon.

A doppingvétség miatt a 2012-es londoni olimpia előtt eltiltott magyar diszkoszvető azzal vádolja a céget, hogy az általa gyártott táplálékkiegészítőben tiltott szert alkalmazott, és ezt nem jelezte a termék csomagolásán - írja az amerikai Buffalo Newsra hivatkozva az NSO.hu.

"Úgy gondoljuk, hogy megnyerhette volna az olimpiát" - nyilatkozta az amerikai lapnak a Fazekasék érdekeit képviselő, Torontóban élő ügyvéd, Magyar Kálmán. "Az olimpia előtti edzések alatt nagyobbat dobott, mint amilyen eredménnyel megnyerték a játékokat. Hisszük, hogy súlyos károkat okoztak neki. Sohasem produkált pozitív doppingmintát, amíg át nem tért az MVP termékeire" - mondta Magyar Kálmán.

Az ügyvéd elmondta, Fazekas áprilisban a 2012-es kaliforniai versenyen kvalifikálta magát a londoni olimpiára, amikor átment egy doppingteszten, és ez után kezdte el használni az MVP Biotech Pro Whey elnevezésű, proteintartalmú táplálékkiegészítőjét, majd nyáron pozitív lett a doppingmintája.

Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld
Fazekas a pekingi olimpián döntőbe jutott

Az NSO emlékeztet, a másodfokú doppingbizottság nyolc évről hatra csökkentette a 37 éves Fazekas Róbert eltiltását tavaly októberben, mert bizonyítottnak látta, hogy a diszkoszvető nem szándékosan doppingolt. A szombathelyi diszkoszvető szervezetében tavaly nyár elején sztanozolol nyomaira bukkantak.

Fazekas tavaly úgy döntött, az igaza érdekében bevizsgáltat néhány, általa használt táplálékkiegészítőt és élelmiszert. "Már az első szer tesztelése eredményt hozott, kiderült, abból került a szervezetembe a sztanozolol. Igaz, hogy doppingolásra alkalmatlan mennyiség volt benne, a szabályok szerint azonban ez sem jelenti, hogy versenyezhetek" - nyilatkozta októberben a Nemzeti Sportnak.

A nehézatléta 43 évesen már nem szeretne visszatérni, viszont kapott egy ajánlatot az Egyesült Államokból, és azt tervezi, hogy kipróbálja az angolszász országokban népszerű skót felföldi játékokat.