Vágólapra másolva!
Novak Djokovic szetthátrányból fordította meg az Australian Open döntőjét Andy Murray ellen, így az első teniszező lett, aki zsinórban háromszor - összességében pedig már négyszer - megnyerte a tornát. Közel három órán át, két és fél szetten keresztül nem született brék, akkor azonban Murray holtpontra érkezett, amit Djokovic könyörtelenül kihasznált. A szerb világelső pályafutása hatodik Grand Slam-győzelmét aratta, míg Murray hat GS-döntőből csak egyet nyert meg: tavaly, a US Openen, Djokovic ellen.

Australian Open, férfi egyes, döntő:
Djokovic (szerb, 1.) - Murray (skót, 3.) 6:7 (2-7), 7:6 (7-3), 6:3, 6:2 - percről percre

Novak Djokovic csütörtökön, David Ferrer 6:2, 6:2, 6:1-es legázolásával jutott döntőbe az év első Grand Slamjén, míg Andy Murray másnap, egy Roger Federer elleni ötszettesben csatlakozott hozzá. Bár Djokovic úgy számolt, nem a fizikális fáradtság dönti majd el a meccset, elvégre a skót klasszis kondija kiemelkedő, ráadásul a Federer-meccs előtt igazán nem tették próbára az idén Melbourne-ben.

Djokovic tévedett, de ez csak bő két és fél órányi játék után derült ki. Mindketten magas szinten kezdtek, csak Djokovic jutott bréklabdákig az első játszmában, úgy tűnt, valamivel jobb Murraynél. Csakhogy a rövidítésben a szerb világelső sokat hibázott, Murray viszont alaposan összekapta magát, simán besöpörte a szakaszt.

Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Nagyon hasonlóan alakult a folytatás is. Továbbra sem tudta elvenni egyikük sem a másik adogatását, de a hosszú labdamenetek, a sok futás alaposan leszívta az erejüket. Murray első adogatásai nagyon biztosak voltak, Djokovic pedig hibázgatott, viszont többször pontot csinált lehetetlen helyzetekből is.


Így érkeztek el az újabb rövidítéshez, amely szinte a fordítottja lett az előzőnek: Djokovic koncentrált, és kiegyenlített.

Sokáig a harmadik szettben sem változott a forgatókönyv, mígnem 4:3-as Djokovic-vezetésnél, két óra és 52 perc játék után a címvédő elvette Murray adogatását. Egy szemvillantás alatt eldőlt a meccs: Djokovic semmire hozta a saját szerváját, ezzel 2-1-re megfordította a szettarányt. A negyedik játszma pedig már merő formalitásnak tűnt, Djokovic háromszor is brékelt, Murray - akinek a talpán súlyos vízhólyagok éktelenkedtek - küzdött becsülettel, de ez csak szerény két gémre volt elég.

Forrás: AFP/William West

Murray hatodik GS-döntőjéből az ötödiket vesztette el, Djokovic viszont már hat major trófeát mutogathat a nappalijában, köztük immár négy AusOpen-serleget, melyek közül hármat zsinórban nyert meg, amire korábban senki nem volt képes.

"Először is gratulálok Novaknak, ez a rekord hihetetlen, megérdemelted ezt a győzelmet" - mondta Murray, aki aztán Djokovic csapatát is megdicsérte. "Sokkal többet nem tudok mondani" - tette még hozzá mosolyogva London olimpiai bajnoka.

"Köszönöm Andy kedves szavait. Sok meccset játszottunk az előző években, most nekem volt szerencsém" - szerénykedett Djokovic, majd megköszönte a tornát "mindenkinek, akinek Andy is megköszönte".

Forrás: AFP/Greg Wood

Djokovic mindössze egy héttel később született, mint Murray, 11 éves koruk óta ismerik egymást, és egyre inkább uralják a tenisz világát, mióta Federer már nem bírhatja úgy erővel a GS-tornákat, Rafael Nadalt pedig a sérülése tartja távol a pályáktól.

"Az, hogy régóta ismerjük egymást, ad valami különleges ízt a rivalizálásunknak" - nyilatkozta Djokovic a torna honlapján még a meccs előtt. "Klassz látni, hogy valaki, akivel együtt nőttél fel, ilyen magas szintre jutott. Egyébként nemcsak Andy és én, hanem Lionel Messi és Sebastian Vettel is 87-ben született. Nagyon jó évjárat ez."