Vágólapra másolva!
Késhegyre menően szoros csatákban jutott a legjobb négy közé Roger Federer az Australian Openen. A svájci klasszis öt szettben, 3 óra 34 perc alatt győzte le Jo-Wilfried Tsongát, ezzel pályafutása során harmincharmadszor jutott Grand Slam-tornán elődöntőbe.

Tenisz, Australian Open, negyeddöntő:
Federer (svájci, 2.) - Tsonga (francia, 7.) 7:6 (7-4), 4:6, 7:6 (7-4), 3:6, 6:3

Tsonga nagyon jó formában játszott a meccsen, sokat kockáztatott, ráadásul a vakmerő támadóütései jó része sikeres volt: 66 nyerőt ütött, míg Federer csak 49-et. Jellemző, hogy az első, majd a harmadik szettet is rövidítésben tudta csak hozni Federer, de Tsonga egyik után sem rogyott meg, határozott játékkal kétszer is egyenlített.

A döntő szett után azonban már nem volt lehetősége egyenlíteni: Federer ekkor már 5:2-nél meccslabdákig jutott, ám fogadóként még nem sikerült besöpörnie a továbbjutást. Hanem az adogatását hozta, így 6:3-mal lezárta a szettet és a meccset is.

Jól mutatja a küzdelem szorosságát az is, hogy Tsonga húsz ászt ütött, míg Federer csak hatot; Tsonga az első adogatásainak 75, Federer 77 százalékából csinált pontot, összesen pedig a svájci csupán öt ponttal nyert többet ellenfelénél (169-164).

A 17-szeres GS-győztes Federerre a következő körben a US Open címvédője, Andy Murray vár, aki mindössze 111 perc alatt elintézte a francia Jeremy Chardyt. "Fiatal vagyok, könnyen regenerálódom " - viccelődött Federer az újabb, keménynek ígérkező meccs előtt.