Vágólapra másolva!
Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakos kedden a 2016-os riói játékokig érvényes szerződést kötött az Újpesti Torna Egylettel.

Csipes: Mindenki készüljön a kedvesével

"Azért választottam az újpesti klubot, mert patinás egyesület, ahol nyugodt szakmai hátteret és baráti közösséget tudnak nekem nyújtani" - fogalmazott Kozák.

Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályának vezetője bejelentette: Kozák párja, Somogyi Béla irányításával készül majd fel a versenyekre.

Őze István, az UTE klubigazgatója elmondta, hogy másfél-két hónapos tárgyalás után állapodtak meg a kiváló kajakossal, majd kérdésre hozzátette: náluk volt lehetőség Somogyi szerződtetésére is.

Storcz Botond szövetségi kapitány elmondta: "Ne feledjük, hogy egy olyan megbízható és jó klubhoz igazolt, ahol korábban már más versenyzők is szereztek olimpiai bajnoki címeket" - hangsúlyozta, majd az Urányi, Fábián kettőst és az 1992-es olimpiai aranyérmes női kajaknégyes tagjait említette.

Arról, hogy Somogyi Béla lett Kozák edzője, a kapitány úgy vélekedik: "Én nem aszerint értékelném, hogy Béla a párja vagy sem. Ez mindenképpen egy új kihívás a számára, és csak utólag kapjunk majd meg a választ arra, hogy jó döntés volt-e. Ahogy én Danutát ismerem, egy nagyon öntudatos versenyzőről van szó, aki nem véletlenül nyert egyéni olimpiai bajnokságot, azt gondolom, hogy Bélával is fel tud majd készülni."

Az ötszörös vb- és hétszeres Eb-győztes versenyző novemberben jelezte, hogy nem hosszabbítja meg 2012 végén lejáró szerződését korábbi egyesületével, a Honvéddal, ahol párja részére nem kívántak edzői állást biztosítani.

Klubváltások London után

A londoni olimpián eredményesen szerepelt sportolók közül többen is klubot váltottak az elmúlt hónapokban: London legeredményesebb magyar versenyzője, a két aranyérmet nyert kajakos, Kozák Danuta kedden jelentette be, hogy Újpesten folytatja.

Szintén az újpesti egyesületet erősíti immár a 200 méteres mellúszásban a brit fővárosban világcsúccsal nyerő Gyurta Dániel. Az Év férfi sportolójának szerződése augusztus végén járt le a Jövő SC-nél. Az új szerződése november 23-i aláírása után - amellyel a Széles Sándor vezetőedző mellett Kovácshegyi Ferencet és Virth Balázst edzőt is magában foglaló Széles Team is váltott - Gyurta kiemelte, azért döntött az UTE mellett, mert ezt megelőzően ilyen nagy és erős klubhoz még nem tartozott.

Decemberben az újpestiekhez hasonlóan komoly erősítéseket hajtott végre a Vasas is. Előbb december 9-én a tavaly rövidpályás világ- és Európa-bajnoki címeket begyűjtött, olimpiai negyedik helyezett úszó, Hosszú Katinka jelentette be, hogy az angyalföldieknél folytatja pályafutását 2016-ig. Az egyezséget segítette, hogy november elején újjáalakult a piros-kékek úszószakosztálya, amely 1945 és 2002 között egyszer már eredményesen működött. Az úszás volt a 18. az egyesület által kínált sportági palettán. Hosszú korábban a Bajai Spartacusban versenyzett.

December 14-én a piros-kékeket választotta az olimpiai ezüstérmes férfi kajaknégyes három tagja, az MTK-tól távozó Tóth Dávid, Pauman Dániel és Kulifai Tamás, valamint edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin is. A tréner és összesen hat tanítványa 2016-ig, azaz a riói olimpiáig kötelezte el magát a Vasashoz, melynél a kajak-kenuval 19-re bővült a szakosztályok száma. Fábiánné a szerződés aláírása után elmondta, számára az volt a legfontosabb, hogy nyugodt körülmények között tudja megkezdeni az ötkarikás felkészülést versenyzőivel.

December 28-án sikerült a klubnak megállapodnia London első magyar aranyérmesével. A kardozó Szilágyi Áron, aki gyermekkora óta a Vasasban sportolt, Markovits Lászlóval, a klub elnökével és a vívó szakosztályt vezető Ferjancsik Domonkossal egyezett meg négyéves hosszabbításról.