Vágólapra másolva!
Három éve Svájcban készül, és szeretne thaiföldi színekben rajthoz állni a szocsi téli olimpián Vanessa-Mae. A világhírű brit hegedűművésznek addig legalább öt komoly nemzetközi viadalon kellene részt vennie. Mindent a sportnak rendel alá, egy évig koncertet sem ad.

Ha minden a tervei szerint alakul, akkor áprilisban élete első profi alpesisí-versenyén áll rajthoz a világhírű hegedűművész, Vanessa-Mae. A 34 éves művész az elmúlt három évben a svájci Zermattban készült, és reméli, a 2014-es szocsi olimpián óriásműlesiklásban, esetleg műlesiklásban is indulhat.

"Az emberek nagyon meglepődnek, amikor felismernek a sípályán" - nyilatkozta a tízéves kora óta a zenének élő brit sztár, aki a klasszikus zenét szexi, elbűvölő stílusban ötvözte a popzenével. "14 éves korom óta az volt az álmom, hogy síelőként is kipróbáljam magam, és azóta eltökélt vágyam, hogy ezt megvalósítsam."

Forrás: FAP/Getty Images/Ethan Miller

Vanessa-Mae Szingapúrban született kínai anya és thaiföldi apa gyermekeként, így brit állampolgársága mellett thai útlevéllel is rendelkezik.

"Szeretném megélni, hogy thaiföldiként versenyezzek. Apám sohasem síelt, de nagyon szorít értem, csakúgy, mint a helyi olimpiai bizottság vezetői" - mondta.

Thaiföld eddig mindössze egy versenyzővel képviseltette magát a téli játékokon: 2002-ben Salt Lake Cityben és 2006-ban Torinóban Prawat Nagvajara - aki civilben egy pennsylvaniai egyetem professzora - sífutásban indult.

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) szóvivője, Riikka Rakic azt mondta, Vanessa-Mae akkor reménykedhet az olimpiai indulásban, ha legalább öt FIS-versenyen el tud indulni, és megkezdi a pontgyűjtést.

"Van egy teljes éve, hogy teljesítse a szocsi indulás feltételeit" - tette hozzá Rakic.

Forrás: FAP/Getty Images/Ethan Miller

Vanessa-Mae tisztában van azzal, hogy nem könnyű feladatra vállalkozott, de most csak a sportra koncentrál, és egy évig nem is ad koncertet.

"Amikor a zenéről van szó, akkor maximalista vagyok, és a tökélyre törekszem. Síelőként azonban nincsenek dobogós álmaim, tudom, hogy sohasem leszek világklasszis sportoló. Természetesen fennáll annak a veszélye, hogy nem járok sikerrel, de az élet túl rövid ahhoz, hogy ne élvezd. Az olimpiai kvalifikációval az álmom válna valóra" - mondta.