Vágólapra másolva!
A magyarok közül egyedüliként Heidum Bernadett jutott be az 1500 méteres táv döntőjébe, ahol ötödik lett a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.

A selejtezőkből mind az öt egyéniben induló magyar továbbment, majd a nőknél Kónya Zsófia nagyon erős hatosba került az elődöntőben, és onnan már nem sikerült továbblépnie.

Heidumot és Keszler Andreát egy futamba sorsolták. A versenyt már a rajttól nagy küzdelem jellemezte, az élen az orosz Olga Beljakova haladt, mögötte a két magyarral. Beljakova aztán a fél távhoz közeledve az egyik kanyarban megcsúszott, elesett, és magával rántotta az őt szorosan követő Heidumot és Keszlert, így ők csak az ötödik és hatodik pozícióban értek célba. Heidumot a versenybíróság továbbengedte, mivel az esés pillanatában továbbjutó helyen állt.

A férfiaknál Knoch Viktor járt hasonlóan: elődöntős futamában óriási harc folyt az első két, döntőt szereplést érő helyért, ám a táv felénél a brit Jack Whelbourne kilökte a magyar korcsolyázót, akinek ezzel meg is pecsételődött a sorsa, a versenybírók ugyanis nem juttatták döntőbe, mert csupán negyedik volt a bukás pillanatában.

A másik magyar férfi induló, Liu Shaolin Sándor jól versenyzett az elődöntős futamában, egészen az utolsó kanyarig második volt, ám ott a rutinosabb riválisai megelőzték, így végül ötödik lett, és nem jutott fináléba.

A döntőben Heidum Bernadett végül ötödikként zárt. Remekül rajtolt, sőt két kör után az élre állt. A táv felénél azonban nemcsak az összetettben címvédő olasz Arianna Fontana, de a két brit, Elise Christie, Charlotte Gilmartin, valamint az osztrák Veronika Windisch is megelőzte őt. A finálé magyar résztvevője az eléje kerülő négyessel nem tudta tartani a tempót, a versenyt Christie nyerte Fontana és Gilmartin előtt, Heidum elé pedig még az orosz Tatyjana Borodulina is befért, miközben Windisch bukott.

"Sajnos ma nem ment simán az 1500 méter, már a döntőbe jutás sem volt egyszerű. Szerettünk volna Keszler Andreával mindketten bejutni, de ez az esés miatt semmiképp sem sikerülhetett" - kezdte értékelését Heidum. "A finálét egy kicsit túlizgultam, nem úgy sikerült, ahogyan terveztem, a bronzérmes lányt általában verni szoktam - mondta, hozzátéve, hogy a bukásnál megütötte a térdét, amit majd kezelni kell, hogy szombatra jobb legyen."

A táv összesített eredményei alapján Kónya Zsófia a 14., Keszler Andrea pedig a 17. helyen zárt.

A férfiaknál a holland Knegt Sjinkie szerezte meg az aranyérmet 1500-on, megelőzve honfitársát, Niels Kerstholtot, illetve az olasz Yuri Confortolát. A magyar indulók közül Liu Shaolin Sándor 10. lett, Knoch Viktor pedig a 14. helyen végzett.

"Tipikus esete volt annak, amikor az ember semmit nem csinál rosszul, mégis pórul jár" - idézte fel Knoch az elődöntőben történteket. "A két orosz ment előttem, harmadik voltam, teljesen váratlanul ért a lökés, nem tudtam kivédeni az esést. Teljesen kipihentnek éreztem magam, úgy gondolom, simán döntőbe jutottam volna, mert az egyik orosz a végére nagyon elfáradt. Van még két nap és két táv, azokon kell valamit elérnem."

A női és a férfi váltó egyaránt bejutott a szombati elődöntőbe.

Eredmények, 1500 m:
nők, Európa-bajnok:
Elise Christie (Nagy-Britannia) 2:26.741 perc
2. Arianna Fontana (Olaszország) 2:27.197
3. Charlotte Gilmartin (Nagy-Britannia) 2:28.043
...5. Heidum Bernadett 2:28.926
...14. Kónya Zsófia
...17. Keszler Andrea

férfiak, Európa-bajnok:
Knegt Sjinkie (Hollandia) 2:21.085 perc
2. Niels Kerstholt (Hollandia) 2:21.101
3. Yuri Confortola (Olaszország) 2:21.212
...10. Liu Shaolin Sándor
...14. Knoch Viktor