Vágólapra másolva!
Robin Dale Oen, a tavaly áprilisban elhunyt norvég úszóklasszis, Alexander Dale Oen bátyja azt mondta az [origo]-nak, megható, egyben megtisztelő volt, amikor Gyurta Dániel felajánlotta, hogy Londonban szerzett olimpiai aranyának másolatát eljuttatja a Dale Oen családnak. Lehet, hogy az aranyérmet kiállítják majd Norvégiában.

"Dánielt ismertem már régebbről, korábban Európa- és világbajnokságon találkoztunk. Csodálatos gesztus volt részéről, hogy eljött Norvégiába, és hogy a nagy győzelme pillanatában Alexanderre emlékezett. Biztos, hogy a jövőben is tartani fogjuk a kapcsolatot, és szeretnénk máskor is vendégül látni őt" - mondta Robin Dale Oen, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ő látogatja meg Gyurtát Magyarországon. "Versenyek és nyaralások alkalmából is jártam már az önök gyönyörű országában, és csupa jó emléket őrzök, a magyar embereket pedig békésnek és kedvesnek ismertem meg".

Robin Dale Oen tőlünk tudta meg, hogy Gyurta Dániel fair play díjat kap majd a nemes gesztusáért. "Ez nagyszerű hír, Dániel igazán megérdemli a díjat". A Gyurta által eljuttatott másolatot a család egyelőre otthon őrzi, de nem kizárt, hogy később kiállításon teszik majd mindenki számára láthatóvá.

Forrás: MTI/EPA/Scanpix/Vegard Grott
Robin Dale Oen és Gyurta Dániel

Robin maga is úszott, 50 méteres gyorsúszásban négy évig ő tartotta a norvég rekordot. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öccse öt évvel volt fiatalabb nála, és eleinte ő vitte magával edzésre Alexandert, aki annyira megszerette a sportágat, hogy onnantól nem kellett kísérgetni, ment magától.

"Nemcsak a legjobb úszó, de a legjobb barát volt számomra a testvérem. Mindent száz százalékos odaadással csinált, ezért is lehetett a legjobb. Ahogy eleinte én biztattam őt, úgy inspiráltak engem is az ő eredményei. Alexander igazi hősnek számított Norvégiában, és nem csak azért, amit úszóként elért, hanem azért is, amilyen ember volt, minden szempontból példaképnek számított".

A fiatalabb Dale Oen sikerének is szerepe volt abban, hogy a téli sportok mellett elsősorban kézilabdában és futballban erős Norvégiában az úszás népszerűsége megugrott. Bár az idősebbik testvér már visszavonult, megvalósította azt a projektet, amelyet még öccsével találták ki, és amelyben gyerekeket biztatnak arra, a sport révén keressenek kihívásokat, tudják meg, mi mindenre képesek. "Jelenleg hat-hétezer gyereket foglalkoztatunk a programban, amely nem csak az úszásra korlátozódik, a túrázás vagy a hegymászás is része a kínálatnak, és az idei tervek között szerepel, hogy egy csoportot Grönlandra viszünk."